CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Es porta a terme a Lleida el IX Congrés de la CGT de Catalunya

Diumenge, 7 febrer, 2010

Obertura IX Congrés

Entre el divendres 5 i el diumenge 7 de febrer, sota el lema “Contra la resignació, anarcosindicalisme i mobilització”, s'ha desenvolupat a la Universitat de Lleida el IX Congrés de la CGT de Catalunya, amb l'assistència d'uns 150 delegats i delegades en representació de 39 sindicats dels 41 que podien fer-ho.

Hi han assistit amb caràcter d'observadors representants de dos sindicats de recent creació, el d'Activitats Diverses de Berga (un sindicat reconstituït) i el Sindicat de la Muntanya PILUM-CGT amb seu a Sort i adherit a la Federació Intercomarcal de Ponent.

En aquest congrés, en el qual es presentava una única candidatura, ha estat escollit Bruno Valtueña (del sindicat del Metall del Baix Llobregat) com a Secretari General de la CGT de Catalunya, càrrec que ja havia ostentat en els dos últims anys després del Congrés Extraordinari de Reus de gener de 2008.

La resta del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya estarà format per:

Secretari d'Organització: Joaquim Garreta (Banca Barcelona)

Secretari d'Acció Sindical: Juan Antonio Sánchez (Metall Garraf)

Secretari d'Acció Social: Ermengol Gassiot (Activitats Diverses Terrassa)

Secretari d'Administració i Finances: José Sorni (Metall Barcelona)

Secretària de Jurídica: Blanca Rivas (Activitats Diverses Lleida)

Secretari de Formació: Francisco Martín (Activitats Diverses Anoia)

Secretari de Comunicació: Carles García (Ensenyament Barcelona)

Secretari de Salut Laboral: Francisco Pozo (Metall Baix Llobregat)

Secretària de Gènere: Isa Garnika (Sanitat Barcelona)

Com a Coordinador de la revista "Catalunya" ha estat escollit Joan M. Rosich (Activitats Diverses Baix Camp).

En el IX Congrés no s'han pogut adoptar acords específics sobre acció sindical davant la impossibilitat d'arribar a unes propostes consensuades que poguessin ser aprovades per una majoria de l'organització, per la qual cosa es treballarà a partir dels acords adoptats en el XVI Congrés Confederal de la CGT realitzat a Málaga el passat mes de juny i de la resta d'acords adoptats en els diversos congressos de la CGT de Catalunya. Des del Sindicat de Banca de Barcelona s'ha fet una petició en el sentit de que en una pròxima Conferència Sindical s'adoptin nous acords sobre acció sindical.

El que si s'ha aprovat és una resolució criticant les noves mesures antisocials que està preparant el govern i les propostes de reforma de les pensions, en el camí de l’aprovació d'una reforma laboral, reafirmant-nos en la necessitat de convocar una vaga general per a fer front a la crisi capitalista i les polítiques econòmiques del govern i la patronal. Entre les propostes que inclou tenim el repartiment del treball mitjançant la reducció de la jornada laboral a 35 hores i l’eliminació de les hores extres, la creació d’un salari social de 1200 € i la defensa d’uns serveis públics de qualitat per a tothom.

Pel que fa a l'acció social, considerada una aposta de futur que cal potenciar des de l'anarcosindicalisme, s'han acordat les línies d'actuació social per als pròxims anys per la construcció d'una alternativa llibertària al capitalisme, centrades en la lluita contra la precarietat, l'atur i l'exclusió social, en potenciar l'autoorganització de les persones afectades, i en el treball conjunt amb col·lectius i moviments socials afins.

Entre els acords d'acció social destaca la defensa de l'ensenyament públic, la lluita contra els efectes la LEC i el Pla Bolonya, la potenciació de l'autogestió i universalitat dels serveis públics (educació, sanitat, prestacions socials,...), el suport als moviments de defensa de la terra, la solidaritat amb les persones immigrants en defensa dels seus drets, la defensa del dret a una vivenda digna, el suport a la creació d'espais autogestionats, la potenciació d'una banca pública i la defensa d'unes condicions de vida dignes per a les persones d'edat avançada.

En el congrés també s'han aprovat resolucions en solidaritat amb el poble d'Haití, per la llibertat dels presos polítics catalans i en suport als repressaliats (la Laura Riera, el Gerard de Lleida, el Karim de Vilanova, l'Amadeu Caselles, la Núria Pórtulas de Girona i l'Alfonso del Baix Llobregat), així com una per al foment de l'esperanto i la seva utilització dins la CGT (aquesta la podeu llegir en el document adjunt o anant a: www.rojoynegro.info/2004/spip.php?article29388 )

Durant la setmana s'han portat a terme a Lleida unes jornades culturals amb les exposicions "25 anys de CGT" i "La repressió al moviment llibertari", xerrades sobre "Les lluites dels i les treballadores", "Sindicats i món laboral" i "Anarquisme i alliberament nacional" així com la presentació del llibre “25 anys de CGT”.

Resolució del IX Congrés de la CGT de Catalunya

El govern, la patronal i els sindicats majoritaris durant aquesta setmana s’han estat reunint amb l’excusa de trobar solucions per a sortir de la crisi capitalista. Entre els temes tractats destaquen:

• Abaratir les extincions de contracte amb la potenciació del denominat “Contrato de fomento del empleo”, que comporten una compensació per acomiadament de només 33 dies per any treballat.

• Adaptar les reduccions de jornada relacionades amb la conciliació entre la vida laboral i familiar al criteri d’organització del treball de les empreses.

• Intervenció de les inspeccions de treball en les baixes mèdiques que tenen els i les treballadores, incrementant el control de la Seguretat Social en coordinació amb les mútues privades.

• Reforma del Pacte de Toledo ampliant en 5 anys el període de cotització per al càlcul de les pensions i endarrerint l’edat de jubilació en 2 anys.

La CGT de Catalunya refusa rotundament els termes d’un debat on s’hi estan jugant els interessos de la classe treballadora i que apunten a que l’esforç per a sortir de la crisi recaurà una vegada més en els i les treballadores.

A data d’avui, les successives reformes laborals han fracassat en fomentar un treball estable i de qualitat. En els darrers 10 anys l’Estat Espanyol ha tingut sempre un dels nivells d’atur més alts de la Unió Europea, fet que amb la crisi s’ha accentuat. Aquesta realitat mostra com les mesures realitzades fins ara per a potenciar el treball juvenil han estat paraules buides de resultats reals.

Els empresaris en els darrers 10 anys han estat obstaculitzant reiteradament el dret dels i les treballadores a la seva conciliació familiar. S’ha emprat l’absentisme per a culpabilitzar els treballadors que pateixen una baixa posant en qüestió, a més, al personal mèdic. Enfocat així el debat, s’està abordat la salut dels treballadors/es des dels interessos de les empreses i de la patronal i és vergonyós que el govern i els sindicats majoritaris entrin en aquest joc.

A més a més, els darrers dies el govern han obert la porta a que s’introdueixi un sistema mixt privat-públic de pensions, un dels objectius que fa anys ha tingut la patronal amb l’allargament del període necessari de cotització.

La CGT de Catalunya, reunida en el seu IXè Congrés a la ciutat de Lleida, planteja la necessitat de cercar una sortida a la crisi a partir dels interessos dels treballadors i treballadores, i es referma en les següents mesures, entre altres, per a aconseguir-ho:

- Repartiment del treball mitjançant la reducció de la jornada laboral a 35 hores i l’eliminació de les hores extres.

- La creació d’un salari social de 1200 €.

- Defensa d’uns serveis públics de qualitat per a tothom.

Per a tot això, la CGT de Catalunya reitera la crida a que els i les treballadores lluitin per a la defensa dels seus interessos mobilitzant-se i anant cap a una vaga general per a capgirar aquesta dinàmica de claudicació i sotmetiment a que ens estan portant les cúpules pactistes dels sindicats majoritaris i els mal anomenats partits polítics d’esquerres per a satisfer la voracitat insaciable del món empresarial.

Només ens queda un camí, dignitat i lluita.

Lleida, 7 de febrer de 2010

Attached documents