CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Es porta a terme una concentració a Barcelona contra la Directiva europea de la Vergonya

Diumenge, 22 juny, 2008

Un centenar de persones, entre les que es trobaven representants d'associacions d'immigrants i organitzacions solidàries, es van concentrar el dissabte 21 de juny a les 19 h. a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, en el marc d'una Jornada Estatal de mobilitzacions per a demostrar el rebuig a la nova directiva europea de la vergonya, exigir el tancament immediat dels Centres d’Internament d’Estrangers i reclamar Drets Socials i Laborals per a Tots. Militants de CGT van ser presents en la concentració.


COMUNICAT DE L'ÀREA D'IMMIGRACIÓ DE LA CGT DE CATALUNYA

La UE fomenta el racisme enfrontant els treballadors.

NO a la Directiva europea de la Vergonya

Què diu la directiva?

La directiva de retorn d’immigrants que el Parlament europeu ha aprovat retalla dràsticament els drets dels treballadors immigrats. Els canvis més greus són:

- Ampliació del període d’internament de 6 a 18 mesos. Els treballadors que arribin a Europa sense papers podran ser detinguts tan sols per la indocumentació, sense cap acusació i sense haver comès cap delicte. Als Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs) són encara pitjor que les presons, doncs els interns estan empresonats sense cap dret, no existeix cap reglament de funcionament no hi ha accés a les organitzacions de solidaritat ni a la premsa i depenen directament del Ministeri d’Interior.

- Els immigrats detinguts als CIEs podran ser deportats al seu país d’origen a un tercer país, sense cap garantia per la seva supervivència o davant de la repressió política.

- No hi haurà excepcions ni tan sols amb els més febles: els menors no acompanyats també podran ser empresonats als CIEs.

- La detenció als CIEs serà administrativa, és a dir no dictada per un jutge sinó només per decisió de la policia.

- Els immigrats sense papers que siguin detinguts se’ls prohibirà tornar a entrar a la UE per un període de 5 anys.

Per què ara?

Els governs de la UE estan impulsant aquestes mesures per preparar-se per la crisi econòmica i evitar que els treballadors i treballadores ens unim per defensar els nostres drets. Volen que els treballadors immigrants siguin el cap de turc de la crisi, culpabilitzant-los de tots els problemes que els mateixos governs i les multinacionals han creat. Tracten els i les immigrants com a delinqüents per sembrar la xenofòbia i el racisme i així impedir una resposta unida. Volen que enlloc d’acusar els autèntics responsables hi hagi un xoc entre els més febles.

Els governs de la UE saben que no es pot aturar la immigració ni amb les lleis més salvatges, perquè res no pot evitar que els treballadors que als seus països no tenen cap sortida vinguin a Europa a guanyar-se la vida. És el que ha passat sempre. Aquestes mesures només serveixen per estendre la por: la por dels treballadors immigrats a denunciar la sobreexpotació a què els sotmeten les lleis d’estrangeria, al servei d’una patronal que busca treball esclau; i la por del conjunt dels treballadors a perdre la feina i els drets aconseguits amb la lluita. “Divideix i venceràs” és el que intenten amb aquestes polítiques.

La postura del Govern Zapatero

El govern Zapatero està impulsant el mateix discurs contra els treballadors immigrats. Des del primer moment va donar suport a la directiva europea en els seus termes més durs. A l’Estat, el ministre Corbacho acaba d’anunciar una reforma de la llei d’estrangeria per impedir el reagrupament dels pares i dels fills entre 16 i 18 anys que no tinguin permís de treball. Planteja també que els més petits només puguin ser reagrupats durant un període determinat cada any per no generar dificultats a les escoles. I ell també posa el pretext de la crisi per justificar aquestes mesures.

Unitat i lluita

La CGT defensa el dret de tots els treballadors a moure’s lliurement pel món per buscar condicions de vida dignes. La lliure circulació és un dret fonamental de totes les persones. Denunciem el paper dels estats i de les multinacionals que aquí ens exploten i que als països del Sud sembren la misèria, l’atur i la fam. Defensem la igualtat de drets per a tots els treballadors per evitar que els més febles siguin carn de canó de la sobrexplotació i que se’ls utilitzi per pressionar a la baixa les condicions laborals de tots i totes.

La CGT treballa per la unitat de la classe treballadora, vingui d’on vingui, per combatre per la defensa dels seus drets. La mobilització unida al carrer és l’únic camí per avançar. Per això ens oposem a totes les lleis d’estrangeria que discriminen i divideixen els treballadors pel seu origen i ens comprometem en una resposta unida davant la crisi i els intents per carregar-la sobre les esquenes dels més febles. Unitat, mobilització i lluita: aquest és el nostre projecte. Pels Drets dels Immigrants, pel tancament dels CIE i contra la Directiva de la Vergonya.

Àrea d’Immigració CGT Catalunya


Noticia publicada al diari El Punt

Un centenar de persones es concentren per rebutjar les expulsions d'immigrants

Critiquen la directiva europea i les noves mesures de Zapatero

MAR CARRERA. Barcelona. diumenge, 22 de juny de 2008

Un centenar de persones van denunciar ahir a la plaça Sant Jaume de Barcelona que la directiva del retorn aprovada pel Parlament Europeu és un «retrocés» per als drets humans i van rebutjar la nova política migratòria del govern espanyol, que creuen que fomentarà les expulsions. Les convocants, unes set entitats, faran una assemblea oberta dissabte vinent.

Tot i que la concurrència va ser més aviat minsa –només al voltant d'un centenar de persones es van concentrar ahir a la tarda a la plaça Sant Jaume–, els motius de la protesta eren amplis, principalment dos. L'un era el rebuig a la directiva del retorn –anomenada per les convocants directiva de «l'expulsió»–, la normativa que el Parlament de la Unió Europea va aprovar dimecres i que permet retenir els immigrants sense papers fins a divuit mesos o expulsar els menors que no vagin acompanyats. «És un retrocés per als països que defensen els drets humans», es va queixar Norma Falconi, de l'Associació Papers i Drets per a Tothom. Els participants van cridar lemes com ara «Cap persona és il·legal» o «Ni murs ni fronteres ni morts a les pasteres», darrere una pancarta que deia «Papers i drets per a tothom». Una altra pancarta, on s'hi llegia «No a la llei de la vergonya», al·ludia al segon motiu de la protesta d'ahir, la nova política migratòria de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. Es queixaven dels incentius que a partir del juliol el nou ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, pretén oferir als immigrats documentats perquè retornin als seus països d'origen com a mínim durant tres anys, una mesura titllada d'«expulsió encoberta» per l'agrupació comunista uruguaiana de Barcelona. Falconi es va queixar que es tracti els immigrants com a «objectes del treball», i va assegurar que quan hi ha bonança els conviden a venir i reagrupar-se, però després, quan hi ha crisi, els fan marxar «amb papers o sense» i amb «pala mecànica».

Per lluitar contra aquestes mesures, que també inclouen l'ampliació dels 40 dies als centres d'internament, els convocants faran dissabte vinent una assemblea pública a la plaça Catalunya. En la protesta també hi van participar el sindicat CGT, Revolta Global, Lluita internacionalista, Cornellà Sense Fronteres, l'associació Pesquisadores y Estudiantes Brasileños i la Casa del Treballador Africà.

Més dies d'internament als centres

El període màxim que un immigrant pot estar tancat ara en un centre d'internament per a estrangers (CIE) és de 40 dies a l'Estat i, tot i que el govern espanyol ha manifestat que no pretén aplicar el nou període de la directiva del retorn –de divuit mesos com a màxim–, sí que ha proposat que s'augmenti com a mínim vint dies. Es tracta d'un dels altres punts que ahir van rebutjar les entitats en la concentració, durant la qual no es va llegir cap manifest, perquè el document ja s'havia difós en un acte celebrat fa uns dies a la delegació del Parlament de la UE, a Barcelona. Aziz Oulghazi, de Cornellà Sense Fronteres, va explicar que diverses persones que havien passat per un centre d'internament havien estat expulsades, però d'altres havien sortit en llibertat i amb una ordre d'expulsió, és a dir, amb la via de la regularització «tancada». En alguns casos, com explica, els retinguts sortien amb multes d'uns «500 euros». «Com si aparquessis en un lloc prohibit», va dir Oulghazi. Segons alguns testimonis que havia recollit, al centre no els deixaven parlar amb les seves famílies, no menjaven bé ni tenien prou condicions sanitàries.

El president de Papers i Drets per a Tothom, Ibrar Bukhari, va remarcar com a positiu que alguns governs llatinoamericans han rebutjat la directiva.

www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2905024

www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2905023

Attached documents