CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Es porten a terme les Jornades sobre Alternatives Socials de la CGT

Dilluns, 30 novembre, 2009

Els passats 27 i 28 de novembre, van tenir lloc a Madrid les Jornades sobre Alternatives Socials de la CGT, amb assistència de 60 persones de tot l'Estat. En les cinc taules que van consistir les Jornades, es van anar desgranant pels diferents ponents les experiències i els plantejaments que configuren les possibles alternatives socials al capitalisme en crisi que patim : l'economia solidària, el decreixement, la agroecología i la autogestió. En la cinquena i última taula, es va debatre un conjunt de propostes de cadascun dels quatre eixos tractats en les taules anteriors, amb la idea d'elaborar un pla de treball a mitjan i llarg termini que serveixi, juntament amb el marc reivindicatiu aprovat en l'últim Congrés de la CGT, d'eina de lluita, de conscienciació i d'acció per a una mobilització sostinguda i transformadora del sistema social dominant, injust, depredador i opressor.


En paral·lel a les jornades es va inaugurar l'Exposició "25 anys del Congrés d'Unificació" la qual en una vintena de panells es resumeix visualment els capítols del llibre del mateix títol… Els esments al desaparegut company Eladio van ser inevitables, doncs aquestes Jornades van ser la seva última obstinació, juntament amb l'exposició i el llibre comentats.

Es van destacar en els debats les següents propostes:

- Donar suport i difondre les experiències de les empreses cooperatives i autogestionàries en el marc de les xarxes existents d'economia solidària.

- Desenvolupar una detallada carta o etiqueta de qualitat, per la qual CGT defineixi els criteris a tenir en compte per a contractar als seus proveïdors de productes i serveis.

- Estudiar possibles línies de suport mutu per a sectors en atur o en precari, des del sindicat i la lluita pel caràcter públic -no estatal- dels serveis socials bàsics (sanitat, educació, transport,…).

- Donar suport, difondre i si escau promoure xarxes locals de comerç i consum ecològics, inserint l'agroecologia en la realitat de l'organització.

- Crear un grup de treball per a l'assessorament, formació i estudi pràctic de l'autogestió, que permeti donar el salt de les idees a les propostes concretes en possibles empreses en fallida o tancament, i per a donar suport la creació d'iniciatives econòmiques i socials autogestionades.

- Reorientar les reivindicacions socials i laborals en convenis i en la negociació col·lectiva cap a processos de decreixement i reconversió de les indústries contaminants en serveis i productes socialment necessaris i ecològicament sostenibles.

- Incidir en el repartiment del treball i en la reducció de jornada, encara que suposi reducció de salari, lluitant per l'eliminació de les grans diferències salarials entre salaris alts i baixos…

- Apostar per la desobediència civil com mesura individual i col·lectiva de pressió pel decreixement.

- ….

Es publicaran com més aviat millor les aportacions dels ponents i les conclusions de les jornades com document de treball per a la CGT i per als moviments socials.

Rojo y Negro

www.rojoynegro.info/2004/spip.php?article28762