CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Es posa en marxa el fons per col·lectivitzar AureaSocial

Dijous, 27 setembre, 2012

cabecerafemlocomu.png

El passat dijous 20 de setembre, amb la sala gran d’AureaSocial plena de gom a gom, al carrer de Sardenya de Barcelona, unes cent quaranta persones han pogut conèixer de primera mà, en veu de l’activista Enric Duran i del pensador Félix Rodrigo Mora, la campanya de col·lectivització d’AureaSocial.

La campanya, amb el nom Fem-lo Comú, té com a objectiu la compra col·lectiva de l’immoble per evitar que se’l quedi el banc i garantir el desenvolupament del projecte de caire social i assembleari, un espai obert a la revolució integral.

Cal tornar al «nosaltres», al fet comunal

Per què el comunitari, l’associatiu, el col·lectiu, avui?, es va preguntar Félix Rodrigo Mora. Segons ell, vivim un moment en què es destrueix l’ésser humà, perquè els projectes del poder s’aboquen a això, precisament. Ens imposen l’individualisme. Hem de crear el nostre cos social, no jerarquitzat. Cal cercar camins per a la transformació integral amb l’impuls cap a allò col·lectiu. Des de l’afecte cal recuperar el fet comunal.

Per què AureaSocial

Enric Duran va explicar com s’ha arribat fins aquí, quan ara fa un any la família que portava a terme activitats en aquest espai va contactar amb la CIC perquè no podien continuar mantenint l'espai i el van posar a disposició de la CIC perquè el pogués col·lectivitzar. Hi havien invertit 4 milions d’euros, amb una hipoteca de 2 milions d’euros, que amb l’arribada de la crisi no hi podien fer front. Es va iniciar un procés de transició que va comportar el lloguer al desembre de 2011 i una subhasta per 1.4 milions, que va quedar deserta, el gener. Des de llavors un banc espera que s'acabi el procés legal per agafar-ne la titularitat.

En paral·lel, el 16 de juny es va fer la inauguració oficial de l’espai i el projecte. El que es planteja, com a única opció viable , és la compra cooperativa de l’espai (1.400 metres quadrats).

El que vam veure en aquest espai és que hi ha els recursos necessaris per dur a terme el projecte públic cooperativista, un embrió del projecte públic de la Cooperativa Integral Catalana en diferents àmbits: salut, educació, habitatge, autoocupació, etc.

Des de les primeres assemblees va quedar clar que els dos eixos vertebradors d'AureaSocial eren els de la salut i l’educació. A poc a poc es va anar bastint la idea del sistema públic per agafar forma la idea de les oficines que s’han anat concretant en relació als temes que es tracten. Així hi ha les oficines d’educació, de salut, d’habitatge, de desobediència econòmica,… La idea bàsica del que plantegem, quan diem públic, és que han de ser accessibles per a totes les persones. És un caràcter transversal dels projectes d’AureaSocial, de manera que encara que es pugui proposar un cost en euros/ecos qui no pugui pagar tingui l’accés obert. Això és l’economia de la comunitat: totes les persones que ho senten fan seu un projecte per ajudar a fer-lo viable i no només les que necessiten accedir a un cert recurs o servei.

En aquest sentit, es xoca frontalment amb la propietat privada (hipoteques, lloguers) i/o de les administracions de l’Estat (per exemple els centres cívics, sota control polític de la política municipal).

Perquè un espai sigui col·lectivitzat és important el caràcter obert i assembleari del procés, que no és neutre políticament, però que és inclusiu, obert a la revolució integral, obert a les persones. A AureaSocial hi ha una assemblea general oberta el primer dimecres de cada mes a les 18:00 h.

Propers esdeveniments

El passat dijous també es va presentar el Cicle Xerrades d'Octubre amb el títol: Les col·lectivitzacions i el bé comú

A l’octubre tindran lloc quatre espais on reflexionar i compartir coneixements i seguir aprofundint en experiències diverses. Tindran lloc cada dijous a les 19h. Us esperem!

* 04/10 La col·lectivització de la terra a càrrec de membres del SAT i de la finca de Somonte. http://www.sindicatoandaluz.org/

* 11/10 El moviment global dels Commons a càrrec de un membre de l’Escola dels Commons. http://p2pfoundation.net/Escuela_de_Commons Pensant AureaSocial com un bé comú. http://wiki.digital-commons.net/Debat_Commons_A_Aurea_Social

* 18/10 Adeu capitalisme a càrrec Jordi Garcia Jané, autor del llibre ”Adeu capitalisme” http://blocs.nova.cat/adeucapitalisme/

* 25/10 La salut com a bé comú. Plantes medicinals, un camí cap a l’autosuficiència sanitària individual i col·lectiva. A càrrec de Josep Pàmies, pagès i promotor de la iniciativa “Dolça revolució” http://joseppamies.wordpress.com/

Abans, el proper divendres 28 de setembre, a les 20.00. Inici del Cicle de concerts acústics que tindran lloc els divendres de manera quinzenal. Artistes: Juanito Piquete, Silvia Tomàs, Sergi Fàbregas, Sebastià Freixa...

Text per difondre!

Per a informació més detallada sobre el fons de col·lectivitzacions, a continuació un text explicatiu. Podeu trobar més informació també al nou web de la campanya: http://femlocomu.aureasocial.org

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

0.- FEM-LO COMÚ és el lema de la campanya de col·lectivització d'AureaSocial, espai obert a la revolució integral i projecte impulsat per la Cooperativa Integral Catalana. AureaSocial està ubicat a l'immoble situat al carrer Sardenya 263 de Barcelona i diem FEM-LO COMÚ perquè l'objectiu és evitar que se'l quedi el banc i garantir el desenvolupament d'aquest projecte de caire social, autogestionat i assembleari, que vol romandre com a bé comú.

1.-Què és CASX?

CASX - "Cooperativa d'Autofinançament Social en Xarxa", és una cooperativa de serveis d'estalvi i finançament, de caràcter assembleari, autogestionada i sense ànim de lucre, que gestiona els estalvis dipositats i el finançament sense interessos.

Qualsevol persona es pot fer sòcia de ple dret, amb l'aportació d'una quota única de 15 euros i de 51 euros en el cas de col·lectius. Un soci pot fer dipòsits d'estalvi o donacions per a poder finançar projectes de caire social, cooperatius i autogestionats, individuals o col·lectius, que busquin un benefici pel bé comú i que siguin respectuosos amb el medi ambient.

http://www.casx.cat

casx@casx.cat

2.-Què entenem per col·lectivitzar?

Entenem per col·lectivitzar l'acció conjunta de convertir un recurs de propietat estatal o privada en una forma de propietat diferent, la propietat comunal, que es posa al servei del bé comú amb l'objectiu de generar un benefici col·lectiu. Un espai col·lectivitzat és un bé comunal obert a la comunitat i a la ciutadania, autogestionat i d'ús comú per tothom, que s'autoorganitza col·lectivament segons els principis assemblearis.

3.-Què és i com funciona el fons de col·lectivitzacions?

El fons de col·lectivitzacions és una eina financera que impulsa CASX, un fons d’estalvi o inversions socials destinat a la coŀlectivització d’immobles.

Els immobles que siguin escollits, hauran de ser espais oberts i d'ús comú que funcionin de manera assembleària. És el cas d'AureaSocial, el primer immoble que ens porta a arrancar el fons de col·lectivitzacions.

Les persones que ho desitgin podran realitzar aportacions a aquest fons i quan aquestes aportacions siguin suficients per arribar al valor de compra de l'immoble, permetran la seva adquisició de forma col·lectiva

El fons es crea a partir de les aportacions d'estalvis de les persones interessades que passen a formar part del capital social de CASX. El capital del fons està dividit en fraccions de 100 € que denominem títols de col.lectivització i els participants al fons podran fer les aportacions que desitgin sempre que siguin múltiples d'aquesta quantitat.

Per tal que el fons tingui un nivell de liquiditat adequat, junt amb el fons es posarà en marxa un mercat secundari per a la compravenda de títols de col·lectivització, de manera que quan una persona que hagi fet una aportació vulgui recuperar-la, podrà fer-ho quan hi hagi una altra persona que vulgui fer una nova aportació.

El fons, igual que la resta de projectes de CASX, opera sense interessos, per tant, les aportacions no generen una retribució dinerària. CASX promou la rendibilitat social dels estalvis dels seus socis i els ofereix els serveis de la seva Oficina de Reducció de Despeses, on poden aprendre a gestionar millor les seves despeses, generant dinàmiques alternatives al consumisme des d'una perspectiva de decreixement. Aquesta idea proposa un nou paradigma, on el suport mutu és la base de la rendibilitat, no des d'una prespectiva monetària sinó des de la participació activa, cooperativa i social.

4.-Com puc adquirir un títol de col·lectivització?

Oficialment començarem a recollir els fons l'1 d'octubre. Aquest dia al web de http://femlocomu.aureasocial.org començarà a sortir una imatge gràfica per visibilitzar els fons que es porten recollits per la campanya de col.lectivització d'Aureasocial.

Igualment, per adquirir un títol de col·lectivització ja podeu omplir el formulari que trobareu al següent enllaç http://fons.casx.cat on quedarà registrada la vostra alta. Podeu trobar una versió per imprimir del formulari aquí

Si ja sou soci@s de CASX, és necessari omplir el formulari corresponent al fons de col.lectivització i realitzar només l’aportació pels títols que vulgueu, i no cal que torneu a pagar la quota de soci@.

Si encara no sou socis de CASX, i solament participareu en el servei del fons de col·lectivització, no tindreu que pagar la quota d'alta sencera, només el 2% del que aporteu al fons, fins a un màxim de 15 euros, (que és la quota del soci indivudal que té dret a fer dipòsits convencionals). Per exemple, per un títol (100 EUR), l’alta seran 2 euros.

Una vegada s'hagi rebut l'alta, ens posarem en contacte amb vosaltres per confirmar les dades i el número de títols demanats, i us donarem la informació necessària per ingressar la quantitat corresponent.

5.- Com puc ajudar a difondre la campanya?

* Tota la informació sobre la col·lectivització està disponible a la web. http://femlocomu.aureasocial.org pots difondre aquesta informació on creguis que pugui interessar.

* També pots difondre aquest video que explica AureaSocial i el fons per col·lectivitzar-la
http://vimeo.com/49859289

* Pots organitzar una presentació de la campanya per al teu col·lectiu o grup d'amics. Estarem encantades de venir a explicar-ho.

* També pots explicar-li tu mateix@ a alguna persona que creguis que pot col·laborar amb el fons de col·lectivització i donar-li l'enllaç per inscriure's (http://fons.casx.cat ) o si no té accés a internet, imprimir el formulari i fer-li arribar.

* Per qualsevol dubte o proposta escriu-nos a femlocomu@aureasocial.org , truca'ns al 935535611o passa't per AureaSocial C/ Sardenya 263 Barcelona.

Un projecte de la Cooperativa Integral Catalana.

La Cooperativa Integral Catalana és una iniciativa de transició, que promou un procés de transformació social per construir un nou model de societat des de baix, recuperant les relacions humanes afectives, de proximitat i basades en la confiança. Les diferents persones, col·lectius, projectes i iniciatives que participem en ella, ens organitzem treballant en xarxa, i construïm un entramat de relacions que es basen en el suport mutu, desenvolupant l’autogestió en tots els àmbits de la vida com a forma de cobrir les nostres necessitats materials i immaterials.

AureaSocial és un projecte autònom d’iniciativa col·lectivitzada promogut per la Cooperativa Integral Catalana, una de les múltiples iniciatives que s’interrelacionen en xarxa, connectades i disperses en el territori.

Més info:

http://femlocomu.aureasocial.org

http://www.aureasocial.org

http://www.cooperativaintegral.cat

http://www.casx.cat

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció