CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Es reprenen les negociacions entre els empleats i la direcció de Prysmian

Dimarts, 16 juny, 2009

16/06/09 02:00 - Vilanova i la Geltrú - Míriam de Lamo

El comitè de treballadors de Prysmian i la direcció de l'empresa van reprendre les negociacions ahir al matí, després que la plantilla desconvoqués una vaga de 14 dies, dijous. El comitè ha contractat un advocat que estudia els 19 acomiadaments que ha realitzat l'empresa, i sobre els quals ha d'arribar a un acord amb Prysmian. D'altra banda, ahir els representants de la plantilla van proposar a l'empresa una millora de les condicions econòmiques dels 25 treballadors que vol prejubilar.


En la primera presa de contacte després de la desconvocatòria de la vaga, «no han canviat gaire les coses» pel que fa a les relacions entre l'empresa i els treballadors, segons admet el secretari i president accidental del comitè, Josep Fontanals. «La plantilla ha decidit donar un vot de confiança a l'empresa. Esperàvem una mica més per part seva», reconeix Fontanals. Tot i això, el representant de la plantilla explica que el comitè i Prysmian van intercanviar propostes sobre les prejubilacions que vol realitzar l'empresa, i que afecten 25 treballadors que ja tenen 60 anys o estan a punt de complir-los. Inicialment, Prysmian proposava complementar el sou d'aquests treballadors perquè cobressin el 85% de la seva retribució fins als 63 anys; el comitè va demanar ahir que l'ajut s'allargués fins els 64 anys. La direcció de Prysmian va descartar -ho, però va fer una altra contraproposta: que als treballadors que es prejubilin se'ls tingui en compte el sou que van rebre el 2008 –quan no hi va haver jornades de vaga i van treballar-se més caps de setmana, segons Fontanals–. Això permetria a la plantilla que es prejubili en millors condicions econòmiques, segons el comitè.

Aquesta setmana, els representants dels treballadors hauran d'exposar la proposta als sindicats i als afectats per les prejubilacions per rebre la seva valoració. Pel que fa als 19 acomiadaments, un advocat s'encarrega exclusivament de negociar-los amb l'empresa, amb la qual ha de reunir-se aquesta setmana. Els treballadors van decidir desconvocar la vaga dijous passat, per una diferència de tan sols 28 vots. L'empresa va exigir a la plantilla que cessés la protesta per realitzar qualsevol negociació.

Per tan sols 28 vots de diferència, els treballadors de Prysmian van decidir desconvocar el dijous 11 de juny una vaga que ja arribava a la catorzena jornada, en una votació molt ajustada. La plantilla va haver de tornar a la feina a partir de les deu del vespre, després d'un matí de crispació produït per la presència de dos sectors dins la plantilla, que queda palesa en el resultat de les votacions: els treballadors que volien acabar la vaga i els que defensaven el manteniment de la protesta. D'un cens de 606 persones, van anar a votar 450; d'aquestes, 200 van apostar per mantenir la convocatòria, i 228 hi van votar en contra. Tretze treballadors van abstenir-se i cinc van votar en blanc. La resta de vots van ser nuls.

Molts dels treballadors presents a l'empresa defensaven que només votessin les mateixes persones que ho havien fet el dia abans, atès que la primera votació, que es va fer dimecres a la tarda, es va haver de suspendre perquè un treballador va robar vots durant el recompte. El comitè d'empresa, però, sosté que el cens era el mateix ahir que dimecres, i que qualsevol dels treballadors podia votar ahir encara que no ho hagués fet el dia anterior. «El resultat ha estat molt ajustat. No hi havia sortida, l'empresa no volia negociar si no es desconvocava la vaga», explica el president en funcions i secretari del comitè d'empresa, Josep Fontanals. Després de donar a conèixer els resultats de la votació i d'anunciar que la tornada a la feina s'havia de produir la nit d'ahir, un grup de treballadors va escridassar una part dels membres del comitè i va demanar la seva dimissió. La jornada va tornar a demostrar la divisió del comitè, després de la dimissió del seu president, Cristòfol Fabré. Fontanals i altres representants dels treballadors esperen ara «una trucada de l'empresa» per negociar després que el 29 de maig Prysmian acomiadés dinou treballadors, tot i que la Generalitat havia rebutjat l'ERO presentat per l'empresa.