CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Espanya és el segon país de l’UE amb major taxa d’ocupació temporal

Divendres, 6 agost, 2010

EVOLUCIÓ DEL MERCAT LABORAL EUROPEU

Espanya és el segon país de l'UE amb major taxa d'ocupació temporal

L'ocupació femenina va caure per primera vegada en el 2009 a Europa

Espanya és el segon país de la Unió Europea amb major percentatge de treballadors amb contracte temporal, el 25,4%, superat tan sols per Polònia, amb el 26,5%, i seguida de Portugal, amb un 22%, i Holanda, on aquest tipus de contractes suposen el 18% del total, segons les dades publicades ahir per l'Oficina estadística europea Eurostat.

L'elevada temporalitat en l'ocupació és un dels aspectes que intenta combatre la reforma recentment aprovada laboral del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Tanmateix, per als sindicats, els nous mecanismes de contractació i acomiadament introduïts per aquesta reforma no garanteixen que vagi a disminuir l'elevada temporalitat al mercat laboral.

Al pol oposat d'aquesta situació, se situen Romania, Lituània i Estònia, on la contractació temporal oscil·la entre l'1% i el 2,5%. En el conjunt de l'UE, la taxa de contractes de durada determinada es va situar en el 2009 en el 13,5%, mig punt menys que en el 2008. Pel que es refereix a l'ocupació a temps parcial, Espanya va registrar el 12,6%, per sota de la mitjana de l'UE del 18%. Els països amb més treballadors a temps parcial són Holanda (47,7%), Suècia (26,0%), Alemanya (25,4%), Dinamarca (25,2%) i el Regne Unit (25%).

Eurostat reflecteix igualment que, en el 2009, es va reduir per primera vegada en sis anys la taxa d'ocupació femenina, que ha passat del 59% en el 2008 al 58,6%. Les taxes més altes són a Dinamarca, Holanda, Suècia i Finlàndia, amb percentatges que oscil·len entre el 73% i el 68%, mentre que Espanya és per sota de la mitjana europea, amb un 52,8%. No obstant això, en tots els estats membres la taxa d'ocupació masculina és superior a la de les dones, llevat de Lituània.

>>>> Article extret de Kaosenlared.