CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Espionatge polític a la UAB a càrrec del Servei de Seguretat i Vigilància de la Universitat Autònoma de Barcelona, a base de seguiments i l’elaboració d’informes

Dimarts, 7 abril, 2015

Espionatge polític a la UAB

El Servei de Seguretat i Vigilància de la Universitat Autònoma de Barcelona va fer seguiments i va elaborar informes d'una visita al campus del diputat David Fernàndez, d'una roda de premsa de CGT, SEPC i CAF, i d'una xerrada de l'editor Simón Vázquez .

El Servei de Seguretat i Vigilància de la Universitat Autònoma de Barcelona va elaborar entre els mesos de maig de 2012 i maig de 2013 innumerables informes en relació a les protestes d'estudiants, professorat i personal administratiu contra les polítiques de l'Equip de Govern del campus universitari de Bellaterra. Alguns d'aquests documents, anomenats «Annex a l'informe diari» i encapçalats per la frase «Descripció de la incidència», recollien el contingut de pintades o desperfectes a caixers automàtics, a màquines validadores de bitllets de l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat, així com d'altres conseqüències derivades de les manifestacions i concentracions que se celebraven per aquelles dates, quasi a diari, dins el recinte de la UAB.

Crida l'atenció, però, el contingut d'alguns d'aquests informes, que res té a veure amb danys o fets punibles, i que descriuen activitats polítiques, sindicals i de lluita estudiantil. L'Equip de Govern de la UAB, personat com acusació particular a la causa i representat per l'advocat Cristobal Martell, va entregar aquesta extensa documentació a la Fiscal en Cap de Sabadell, Neus Pujal.

Amb data de 26 d'abril de 2013 el servei de seguretat informa que «David Fernàndez, parlamentari de la CUP, ha estat durant el matí reunit amb estudiants al bar de Drets-CCSocials». En el text, no s'explica si la informació per a l'elaboració de l'informe és fruit de seguiments presencials o mitjançant les càmeres de vídeo-vigilància del campus. A continuació afegeixen, «ha passat més tard per la facultat de CCPP i Sociologia, i finalment, s'ha reunit a les mateixes portes del rectorat amb els estudiants de la CAF i del SEPC donant instruccions». L'informe finalitza amb una valoració i amb el monitoreig de l'activitat de David Fernàndez a la xarxa: «El mateix David Fernàndez que ha rebutjat reunir-se amb la UAB les dues setmanes anteriors, al·legant falta de temps) fa un tuit de recolzament explícit a la UAB, reiterant la frase de Gramsci que hi ha a la porta del rectorat penjada pels estudiants que fan l'ocupació».

Control de les activitats del SEPC, la CAF i la CGT

Però els seguiments no es van limitar a l'activitat del parlamentari. Amb data de 22 d'abril de 2013 un altre informe identifica els assistents a una roda de premsa celebrada a l'exterior de l'edifici del Rectorat. «Com a portaveus dels referits col·lectius compareixen l'exalumna de la UAB Sra. Maria Garcia (portaveu nacional del SEPC), el Sr. Jordi Gassiot (representant de la CAF), el Sr. Ermengol Gassiot (representant de la CGT) i un estudiant de la UAB que es presenta com 'Javi'». El Servei de Seguretat i Vigilància de la UAB afegeix més tard: «Posteriorment es té coneixement que aquest estudiant és el Sr. Javier Rubio, estudiant de la Facultat de CC. Políticas i Sociología». El responsable de l'informe, un tal Jorge Ruiz, finalitza el document amb la frase: «Lo que comunicamos para su puntual conocimiento y para que surta los efectos que se consideren oportunos».

En un tercer informe, el contingut del qual va quedar ratificat en la declaració davant dels Mossos de Manuel Ramon Fernández de Bobadilla, Director de Seguretat de la UAB, es va fer constar que el 26 d'abril de 2013 «un grup d'estudiants s'asseu a l'exterior de l'edifici del Rectorat i s'escolta una xerrada que imparteixen dos antics alumnes de la UAB, els senyors Jordi Pujol Lizana i Simón Vaźquez Vidal». El document, a més, assenyala que «a les 13:40h finalitza la xerrada i el grup es dissol, donant-se per finalitzada la incidència». Vázquez, actual integrant de l'editorial Tigre de Paper, en declaracions a la Directa ha considerat «una absoluta vergonya que la UAB faci un control policial de les activitats de l'alumnat». «Podrien dedicar el temps i els diners a coses més importants, com ara educar i solucionar els conflictes mitjançant la mediació», ha afegit en un to d'indignació després de conèixer que el seu nom apareix a un dels informes entregat als Mossos d'Esquadra i la Fiscalia.

* Article de Jesús Rodríguez publicat a la revista Directa.
https://directa.cat/espionatge-politic-uab


La vicerectora de la UAB Sílvia Carrasco va proporcionar als Mossos les dades del secretari general de la CGT

La vicerectora va entregar a la Unitat d'Informació de Granollers una llista de 10 persones, entre les que hi havia Ermengol Gassiot. Queda desmentida, així, la versió oficial de l'Equip de Govern de la UAB, segons la qual no s'havia assenyalat a ningú.

“La denúncia com que no la vam fer nosaltres contra cap persona no sabíem qui estava denunciat. Això ho han decidit la fiscalia i el jutge un cop han analitzat tot el material d'instrucció”, són paraules de Judith Solé Resina, secretaria general de l'Equip de Govern de la Universitat Autònoma de Barcelona, pronunciades en l'última reunió del Consell de Govern, màxim òrgan decisori de la institució universitària. El sumari del cas, però, demostra tot el contrari. Segons consta en un document amb el segell de la Direcció General de la Policia incorporat a l'expedient del jutjat d'instrucció 3 de Cerdanyola del Vallès -on s'investiga l'ocupació del rectorat de la UAB durant la primavera de 2013-, va ser Sílvia Carrasco, Vicerectora d'Estudiants i Cooperació i militant d'ICV de Sabadell -anirà a les llistes d'Unitat pel Canvi per Sabadell a les eleccions municipals-, qui va proporcionar als Mossos d'Esquadra els noms, cognoms i DNI del secretari general de la CGT i d'altres nou persones. Gassiot, que és professor del departament d'Arqueologia del campus de Bellaterra, va denunciar el 5 de març en roda de premsa que la UAB impulsés «una acció penal basada en el rol organitzatiu i en l'activitat política i sindical».

En l'acta de declaració de Carrasco, que no està sota secret de sumari, i després que un agent de la Unitat d'Informació de Granollers li preguntés: «Qui creu vostè que forma part d'aquest grup de persones que va ocupar el rectorat durant 1 mes sencer?», la vicerectora respòn: «Un grup de persones on clarament hi ha 3 sectors diferenciats (...), tot i que es troben totalment coordinats i funcionen com a mateix grup». I afegeix: «El primer sector seria algunes persones integrants del SEPC i la Coordinadora d'Assemblees de Facultats (CAF), i algunes persones militants del partit polític Candidatura d'Unitat Popular (CUP)». Més endavant el mosso d'esquadra que la interroga li pregunta: «Creu que estàn ben organitzats i que tenen persones concretes que lideren aquest grup? Pot reconèixer amb noms concrets els que podrien ser els líders alhora de prendre decisions?». És en aquest moment quan Carrasco treu una llista de 10 persones, amb nom, cognoms i dades del DNI. Entre aquestes hi ha Ermengol Gassiot, secretari general de la CGT, i Eudald Calvo, regidor de la CUP a l'Ajuntament d'Argentona.

Reconeixement de set persones a través de fotoprinters

La declaració finalitza després que el cap de la Unitat d'Informació de Granollers li mostri a Carrasco un recull d'imatges lliurades al jutjat pel cap del Servei de Seguretat i Vigilància de la UAB. La vicerectora es mostra contundent i «reconeix sense cap mena de dubte» a set de les persones que apareixen als fotoprinters. Les identificacions realitzades per Carrasco van ser incorporades a la instrucció i als escrits de la fiscal de Sabadell encarregada del cas. A partir d'aquella data totes aquestes persones apareixen com a «investigades» en relació a l'ocupació del rectorat en el marc de les mobilitzacions estudiantils de l'any 2013.

Les dades del sumari, per tant, desmenteixen la nota de premsa que va difondre el 5 de març de 2015 l'Equip de Govern de la UAB, mitjançant la qual es desvinculaven del procés penal contra el professor Ermengol Gassiot i asseguraven que no havien denunciat a ningú en concret, que només havien denunciat uns fets.

* Article de Jesús Rodríguez publicat a la revista Directa.
https://directa.cat/silvia-carrasco-va-proporcionar-als-mossos-dades-del-secretari-general-de-cgt

Més informació:

- TWITTER CGT UAB

- WEB CGT UAB