CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Esteban Ikeda formalitza la presentació de l’ERO per als seus 260 treballadors

Dilluns, 2 març, 2009

Barcelona, 27 feb. (EFECOM).- L'empresa Esteban Ikeda ha presentat aquesta setmana davant el Jutjat Mercantil número 7 de Barcelona un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per a acomiadar als 260 treballadors de la seva fàbrica del Prat de Llobregat (Barcelona).

La companyia, dedicada a la fabricació de seients per a automòbils, va presentar el passat 21 de gener un expedient concursal -antiga suspensió de pagaments- que va comportar el cessament immediat de la seva activitat.

Els empleats, que en aquest moment estaven afectats per un ERO temporal, es trobaven a l'espera que la companyia, filial del grup nord-americà Johnson Controls, presentés un expedient d'extinció per a tota la plantilla, cosa que ha fet aquesta setmana davant l'autoritat judicial, segons han indicat a Efe fonts sindicals.

En el seu informe, l'empresa justifica la presentació del ERO per la seva incapacitat de plantar cara als deutes com a conseqüència directa de la dràstica retallada de producció que ha portat a terme en els últims mesos el seu únic client: l'automobilística japonesa Nissan. La plantilla d'Esteban Ikeda ha iniciat des de fa setmanes una sèrie de mobilitzacions per a exigir el manteniment dels llocs de treball.


NISSAN OFEREIX UNS SIS MILIONS D'EUROS PELS ACTIUS D'ESTEBAN IKEDA

Barcelona, 1 març (EFECOM).- La multinacional japonesa Nissan ofeerix uns sis milions d'euros per la compra dels actius d'Esteban Ikeda, empresa que fins al seu imprevist tancament, el passat 21 de gener, li subministrava en exclusiva els seients dels tot terrenys Navara i Pathfinder, segons han informat a Efe fonts sindicals.

Nissan, que està aplicant un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) temporal en la planta de la Zona Franca de Barcelona, s'ha vist obligada a anul·lar les dues últimes jornades de producció previstes en aquesta cadena de muntatge al no disposar de seients suficients en 'estoc' per a garantir la fabricació. La companyia ha començat a contactar amb altres proveïdors que puguin subministrar-li en el menor temps possible i a un preu competitiu les butaques del Navara i el Pathfinder encara que, de moment, no ha arribat a un acord amb cap fabricant.

Mentrestant, Nissan es planteja altres sortides per a superar momentàniament aquesta situació i garantir la producció futura, com és la compra d'alguns actius de la fàbrica d'Esteban Ikeda, filial del grup nord-americà Johnson Controls, al Prat de Llobregat (Barcelona).

Segons han explicat a Efe fonts sindicals, el grup japonès ofereix "entre cinc i sis milions d'euros" pels actius d'Esteban Ikeda, que inclouen els seients ja fabricats per a uns 250 vehicles, que el seu proveïdor té en magatzem. Fonts de Nissan han eludit quantificar la quantitat, encara que han precisat que l'oferta suposaria també la compra de la cadena de muntatge i d'unes mil estructures metàl·liques de seients, així com la fabricació, per part del personal d'Esteban Ikeda, d'unes 2.250 butaques més.

Nissan està a l'espera de rebre un resposta oficial a la seva proposta, encara que el comitè d'empresa d'Esteban Ikeda ja ha manifestat públicament que és "insuficient" si la multinacional no es compromet a fer-se càrrec de la plantilla. El fabricant d'automòbils ha descartat per complet aquesta opció, ja que actualment es troba en converses amb els sindicats per a reduir la plantilla de la fàbrica de Barcelona en uns 1.400 empleats.

Esteban Ikeda va anunciar el passat 21 de gener la presentació de concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments) i el cessament immediat de l'activitat de la fàbrica del Prat, deixant en el carrer als seus 260 treballadors. La plantilla porta a terme des de llavors una intensa campanya de mobilitzacions per a exigir a Johnson Controls el manteniment dels llocs de treball . La multinacional nord-americana, no obstant això, ha decidit guardar silenci des de l'anunci del procés concursal i no ha acudit a cap de les reunions que fins a ara han mantingut els sindicats, l'autoritat laboral i els administradors judicials per a abordar la situació de l'empresa segons el comitè.

Mentre, els treballadors demanen, busquen i proposen solucions a la seva difícil situació. El sindicat CGT, per exemple, ha plantejat la possibilitat que els treballadors es facin càrrec de la companyia i funcioni com una cooperativa o una societat en la qual els propietaris siguin els propis empleats. Encara que CGT no ha proposat formalment aquesta iniciativa, els altres sindicats ja han expressat el seu recel al plantejament, que consideren "inviable". "El que volem és una solució digna per a tots. Volem que Johnson Controls doni la cara i es responsabilitzi dels deutes i els treballadors d'Esteban Ikeda", ha assenyalat un membre del comitè d'empresa.

La Generalitat ha convocat per al 2 de març a empresa i sindicats per a mantenir una primera trobada a quatre bandes, juntament amb els administradors judicials.