CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Europa declara il·legal la llei espanyola dels desnonaments

Divendres, 15 març, 2013

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha donat una garrotada a la normativa espanyola sobre desnonaments, confirmant la il·legalitat del procediment espanyol d'execució hipotecària des de fa vint anys.

El TJUE, d'obligat compliment per als jutges espanyols, passa per damunt fins i tot de la normativa estatal i conclou que es vulnera de forma clara els drets fonamentals de les persones afectades i concretament el dret a la defensa.

La llei actual no dóna a l'afectat mecanismes d'oposició efectius per a fer valer els seus drets en el marc del procediment d'execució actual. Els procediments d'execució hipotecària en curs han de ser paralitzats d'ofici i de forma immediata, ja que la normativa que els regula és il·legal.

La sentència dóna importants facultats d'actuació en els processos vigents als jutges. La declaració del procediment com il·legal obre àmplies vies per a al·legar la nul·litat dels procediments que s'han tramitat fins a ara.

Ha hagut de ser un tribunal europeu qui es pronunciï davant la impasibilitat d'un Govern i d'un Parlament cecs i sords, incapaços d'atendre el clam popular i donar solució al drama social que els desnonaments han provocat i segueixen provocant avui.

El TJUE dóna també amb aquesta sentència una bufetada al Tribunal Constitucional espanyol, el qual venia avalant un procediment d'execució hipotecària que s'ha demostrat clarament il·legal.

Les immediates estratègies jurídiques possibles davant la fallada del TJUE seran analitzades aquest dissabte en una reunió d'advocats de la PAH.

La sentència és un suport al contingut de la Iniciativa Legislativa Popular, les mesures de la qual s'havien qüestionat pel seu caràcter retroactiu. A la llum de la doctrina del TJUE la retroactivitat no solament és una possibilitat reconeguda en la Constitució, sinó una necessitat. Una necessitat ja que es planteja la nul·litat de les execucions hipotecàries realitzades des de l'any 1993, data de la Directiva en la qual es basa la sentència per a declarar il·legal el procediment espanyol. No pot sostenir-se que una persona sigui condemnada a pagar un deute perpetu derivada d'un procediment il·legal.

Aquesta sentència reafirma la importància de la mobilització ciutadana a favor de les mesures de la ILP, unes mesures de mínims que s'estan debatent en el Parlament, i les quals donen resposta als plantejaments de respecte als drets fonamentals de les persones afectades.

Sí Es Pot!

Plataforma d'Afectats i Afectades per la Hipoteca (PAH)

http://afectadosporlahipoteca.com/2013/03/14/europa-declara-ilegal-la-ley-espanola-de-los-desahucios/

>>> Veure altres notícies relacionades:

La sentencia de la UE declara que la ley de desahucios española es ilegal

http://afectadosporlahipoteca.com/2013/03/14/sentencia-de-la-ue/

Mientras PP y PSOE hablan de acabar con los desahucios sin adoptar soluciones, la PAH actúa también en juzgados

El equipo jurídico de la PAH, compuesto por abogadas y abogados de todo el estado que colaboran de forma desinteresada, ha redactado un escrito para solicitar la suspensión de todos los procedimientos de ejecución hipotecaria de viviendas habituales que se encuentren actualmente en los juzgados.

http://afectadosporlahipoteca.com/2012/11/13/mientras-pp-y-psoe-dilatan-la-posibilidad-de-acabar-con-los-desahucios-la-pah-actua-solicitud-suspension-ejecucion-hipotecaria/

Los jueces responden al escrito de la PAH y empiezan a suspender procedimientos

http://afectadosporlahipoteca.com/2012/12/19/los-jueces-responden-al-escrito-de-la-pah-y-empiezan-a-suspender-procedimientos/

Attached documents

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció