Europa inclou l’Estat espanyol en la “llista negra” de països sense llibertat i l’únic del món que no admet inspeccionar el seu règim
L´Estat espanyol és l'únic país del món que no admet la inspecció internacional de l'Organització per a la Seguretat i Cooperació Europea (OSCE) sobre el seu curiós règim de Monarquia de partits o partitocràcia, el que l'ha portat a incloure-la en la "llista negra" de països amb llibertats restringides, on figuren Sèrbia, Bòsnia-Hercegovina, Rússia, Bulgària, Albània, Azerbaidjan, Uzbekistan, Kazajstan i Kosovo . Mentre condemna Espanya, l'OSCE valora els avenços democràtics produïts a Turkmenistan, Afganistan, Moldàvia, Kazajstan, Bielorússia, Azerbaidjan, Ucraïna i Montenegro en política penitenciària, fronterera, judicial, industrial, llibertat de premsa, propietat intel · lectual, violència de gènere i mig ambient, segons la relació dels comunicats de condemna similars als que han tingut al règim espanyol com a protagonista.
Per contra, Grècia, Itàlia, Portugal, Suïssa, Regne Unit, Estats Units, Croàcia, Hongria, Itàlia, Moldàvia, Polònia, Sèrbia, Eslovàquia i Ucraïna sí que han permès a l'Organització per a la Seguretat i Cooperació Europea (OSCE) inspeccions de diplomàtics independents en qualitat d'observadors per vigilar si es donen les condicions democràtiques al voltant del dret de reunió i manifestació dels seus compatriotes.
I és que diplomàtics de tot el món han contemplat estupefactes com Espanya reprimeix el dret de manifestació i de reunió dels seus ciutadans i comencen a explicar-se així com un país amb 6 milions d'aturats, 2 milions d'exiliats i 1 milió de nens malnodrits no llança amb més assiduïtat al carrer contra les seves autoritats. De fet, les notes de l'OSCE són de lectura obligatòria en el món diplomàtic i es reben a les ambaixades de tots els països adscrits a la mateixa.
Aquest organisme oficial europeu que vigila les llibertats dels països que volen corroborar la seva qualitat democràtica va haver d'emetre divendres passat un comunicat oficial des de Viena (Àustria) en el qual condemna Espanya per l'expulsió de sis diplomàtics que venien a inspeccionar la manifestació que sota el lema "Escac al Rei" pretenia protestar contra la corrupció de la Corona espanyola i l'absència d'un referèndum que la legitimi pel poble, al costat de l'exigència d'un procés constituent que consagri les principals característiques dels règims democràtics: divisió de poders, elecció directa de representants, llibertat de manifestació i reunió, etc ...
L'OSCE és avui l'organització mundial políticament més influent del planeta i a ella està adherida Espanya, el que ha deixat perplexos els diplomàtics demòcrates: "Amb 57 Estats d'Europa, Àsia Central i Amèrica del Nord, l'OSCE és la major organització de seguretat regional del món " assenyalen, i en efecte en la seva plantilla figuren els sis observadors expulsats d'Espanya: Omar Fisher, Irina Urumova, Aleksandra Dloubak, Bartlomiej Lipinski, Marcin Jezulin i Yevgenia Aretisova.
En un gest poc habitual i carregat de significat, el comunicat oficial de OSCE contra Espanya està signat pel diplomàtic eslovè Janez Lenarcic, màxim representant i director de l'Oficina encarregada de fiscalitzar les Institucions Democràtiques i els Drets Humans (OSCE / ODIHR). El ambaixador Lenarcic recorda que Espanya es va comprometre davant la comunitat internacional a garantir la llibertat de reunió i el control internacional que ho verifiqui ha d'estar sempre preservat.
Amb l'arribada d'un nou Govern del PP i l'aliança estable amb el PSOE pel que fa al règim monàrquic es refereix, l'únic que ha pogut verificar l'OSCE és que "aquest canvi és sorprenent", ja que abans les autoritats diplomàtiques podien comprovar l'estat de les llibertats a Espanya "amb bona cooperació" i ara no poden, ja que els seus representants són expulsats.
Fa quatre mesos, concretament el mes de maig, el president Mariano Rajoy i el ministre García Margallo "es van comprometre a cooperar plenament" amb l'OSCE perquè els seus inspectors poguessin confirmar l'estat de les llibertats a Espanya . Després de les imatges que van inundar les televisions i diaris de mig món amb la brutal repressió de la massiva manifestació de "Envolta el Congrés", convocada per la "Coordinadora 25-S" (la mateixa associació ciutadana que va organitzar "Jaque al Rei "), els diplomàtics internacionals es temien el pitjor.
I en efecte així va passar: 1400 policies per una xifra d'entre 2000 i 9000 manifestants, segons el Govern o els organitzadors, però a més detencions prèvies, identificacions massives, el tancament d'una estació de metro (Opera) per impedir l'accés, bloqueig de autobusos amb participants, etc. .. Durant el passat 25-S, tot això va ser acompanyat a més de prolongades retencions a comissaria, multes, agressions policials i fins a "confiscació" de material "subversiu" , ja que la Delegació del Govern de Madrid que presideix l'encara convalescent Cristina Cifuentes al·legava que els pals de les banderes i les pancartes eren en realitat instruments preparats per "agredir" a la policia.
L'ambaixador Janez Lenarcic , però, ja no sembla creure la versió de les autoritats espanyoles en impedir la seva comprovació: "L'oposició sobtada per part de les autoritats espanyoles ens planteja preocupació sobre les seves intencions" , diu l'OSCE en la seva nota pública, l' temps que demana als polítics espanyols al poder que " garanteixin el ple respecte a la llibertat de reunió pacífica d'acord amb compromisos de l'OSCE i altres normes internacionals de drets humans."
El fet és que per l'OSCE cada país té el seu problema i les protestes ciutadanes així ho reflecteixen, pel que és la repressió dels governs el que el deixa en evidència. A Espanya és "la institució de la Monarquia", a Sèrbia és la igualtat homosexual, a Rússia, Azerbaidjan, Uzbekistan i Kazakhstan la llibertat de premsa, etc ...
FONT: ESPIAENELCONGRESO.ES
Més informació:
- OSCE