CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Europa Laica: Dels meus impostos, al Papa zero

Dimecres, 6 juliol, 2011

A pocs mesos de les visites a Santiago i Barcelona, ​​el Sr Ratzinger-Benet XVI per als catòlics-, lluitant en la seva idea de "reconquerir" un país que veu allunyar-se de les seves propostes morals i religioses, torna ara a Madrid.

Des del punt de vista del laïcisme i de la democràcia, res caldria objectar a la reunió d'un pastor espiritual amb els seus seguidors. És evident que, tot i l'ambigüitat calculada de la convocatòria, la "Jornada Mundial de la joventut" del pròxim mes d'agost a Madrid pretén congregar milers de joves catòlics al voltant de les ensenyances del papa. Un acte que, sigui quina sigui la seva dimensió, no deixa de tenir caràcter privat, com privades són les creences i les seves manifestacions.

El que sí que és contrari a un Estat democràtic que es declara aconfessional és barrejar els assumptes de l'estat i assumptes religiosos, els interessos generals amb els interessos privats, les institucions que representen tots els ciutadans amb esdeveniments que només concerneixen una banda, en aquest cas, als qui comparteixen unes determinades conviccions religioses.

Per això, resulta escandalós que el Govern contribueixi amb 25 milions d'euros -és a dir, amb diners dels impostos de tots- a la visita del papa i a la celebració d'un acte confessional, alhora que concedeix exempcions fiscals a les grans empreses que s'han compromès altres 25 milions. A això cal afegir molts més que estan disposats a aportar tant Govern central com a Ajuntament i Comunitat de Madrid sufragant altres despeses amb la cessió gratuïta de nombrosos serveis públics (personal funcionari, visats, transports, forces de seguretat, utilització d'espais públics com poliesportius, escoles i instituts, etc.).

Aquesta desviació de recursos públics per a fins privats té especial gravetat en un moment en què tanta generositat envers la jerarquia catòlica (que ja rep per diferents vies al voltant dels 10.000 milions d'euros anuals) entra en contradicció amb les dures restriccions en la despesa públic i prestacions socials que tots estem patint sota pretext de la crisi econòmica. De la mateixa manera, és inacceptable que en aquest esdeveniment de caràcter privat s'impliquin i participin autoritats i càrrecs oficials, que estarien en el seu dret de fer-ho a títol personal, però mai en representació de les funcions públiques que exerceixen en nom del conjunt dels ciutadans.

En aquest cas no val el subterfugi que són despeses i honors deguts a un cap d'Estat. El papa Benet XVI no ve en representació dels escassos habitants del Vaticà que, d'altra banda, no té res a veure ni pel seu origen ni per la seva configuració amb un veritable Estat democràtic i de dret. Si ve a reunir-se amb els seus adeptes en funció del lideratge espiritual que ells en exclusiva li reconeixen, de cap manera procedeix el tracte oficial i de privilegi dispensat per les administracions públiques. Un tracte que, evidentment, no concedeixen a convocatòries promogudes per ciutadans d'altres creences o conviccions ideològiques.

Tampoc se li permetria a cap cap d'Estat la ingerència, incessantment repetida pel Papa i la jerarquia catòlica, en assumptes polítics interns com són les pròpies lleis que un país es dóna de forma democràtica (educació pública, laica, dret a la pròpia sexualitat i control de la reproducció, models de matrimoni i família, dret a una mort digna, etc.). Doncs no es limiten a donar consells morals als seus fidels, cosa legítima, sinó que pretenen convertir les seves particulars visions de la moral i de la societat en normes obligatòries per a tots.

Per això, les persones i organitzacions sotasignants, manifestem el nostre rebuig a la confusió i connivència de les institucions públiques amb una activitat d'eminent caràcter privat i confessional.

Fem una crida a tots els ciutadans que, amb independència de les seves conviccions personals, reivindiquen un marc de convivència en igualtat de drets, a organitzar actes en defensa de la democràcia i laïcitat de l'Estat i dirigir-se a les diferents Administracions Públiques per exigir-los que estiguin en conseqüència i deixin d'atorgar privilegis propis d'èpoques passades i herències antidemocràtiques.

- NO A LA VISITA DEL PAPA FINANÇADA AMB ELS DINERS DE TOTS.

- SEPARACIÓ DEL PODER CIVIL I DEL RELIGIÓS.

- DEFENSA DELS DRETS DEMOCRÀTICS, DAVANT LA INGERÈNCIA CONFESSIONAL.

Europa Laica

www.laicismo.org/europa_laica