CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Èxit d’assistència al debat sobre la situació de l’empadronament a Reus

Dimecres, 18 novembre, 2009

L'èxit d'assistència al debat sobre l'empadronament a Reus realitzat el 17 de novembre i la constatació dels efectes negatius que ha generat el decret municipal d'empadronament, ens reafirmen en la necessitat de continuar la lluita fins aconseguir canviar la situació existent.


El 17 de novembre la sala d'actes del Centre de Lectura es va quedar petita per acollir les prop de 200 persones que van assistir al debat organitzat per la campanya "Tots som veïns i veïnes de Reus" sota el lema "L'empadronament a Reus a debat". En aquest debat hi van participar tres membres de la campanya (un de CGT, un del Centre Llatinoamericà i un d'ICV) i el regidor de recursos generals Sr. Carles Sala (PSC) en representació de l'Ajuntament.

Cada part va exposar els seus arguments i després es va obrir el debat a la participació de les persones assistents, amb intervencions de: membres d'organitzacions polítiques, sindicals i socials i associacions d'immigrants donant suport a les crítiques contra el decret d'empadronament exposades pels representants de "Tots som veïns i veïnes de Reus"; una administradora de finques exposant els problemes que ha suposat el decret d'empadronament per a la seva feina; diverses persones que havien tingut problemes per empadronar-se a la ciutat exposant els seus casos,... tot un seguit d'intervencions la immensa majoria de les quals van qüestionar la normativa d'empadronament i criticar l'actitud de l'Ajuntament en el tema.

La valoració del contingut de la intervenció del representant de l'Ajuntament ens reafirma encara més en la nostra postura i en les crítiques que hem estat realitzant al decret 419 i les seves conseqüències negatives per a moltes persones.

De la intervenció del Sr. Carles Sala en fem les següents valoracions:

- El reconeixement explícit per part del representant de l'Ajuntament de que el decret ha tingut conseqüències negatives per a persones que han volgut empadronar-se a Reus i que cal retocar-lo. Això si, aquests efectes negatius eren considerats pel Sr. Carles Sala com a “efectes secundaris no desitjats” tot dient que hem d'assumir que no s'hi pot fer res. Que fàcil es veure les coses des d'una còmoda butaca municipal, lluny dels problemes qüotidians de la gent i dels maldecaps i problemes que els ha comportat no poder-se empadronar.

- La falta d'argumentació jurídica de l'Ajuntament per a defensar el contingut del decret municipal d'empadronament. Totes les normatives estatals i les recomanacions de la Taula de Ciutadania de la Generalitat, de l'INE, del Síndic de Greuges, de la Llei de Bases de Règim Local,... marquen el que des la campanya "Tots som veïns i veïnes" estem defensant. En aquest sentit la intervenció del representant de l'Ajuntament va ser extremadament pobre i mancada de consistència. Potser per això la normativa d'empadronament de Reus s'ha estat portant amb tant de secretisme, per no quedar en evidència davant la societat i els organismes competents en la matèria.

- El reconeixement per part del Sr. Carles Sala de que a Reus els casos de sobreocupació d'habitatges són pràcticament inexistents i que el decret municipal d'empadronament tampoc serveix per a evitar-los. Per tant, l'únic argument que des de l'Ajuntament, en boca del primer tinent d'alcalde Sr. Eduard Ortiz, s'ha defensat públicament com a motiu per aprovar el decret 419 (i l'anterior, el 1728), queda clarament desmuntat.

- La contradicció evident de les paraules del Sr. Carles Sala, que en el debat va aportar dades en el sentit de que el nombre d'empadronaments en els dos últims anys s'han mantingut a Reus en els nivells anteriors a l'aprovació dels decrets 1728 i 419, com a prova per a argumentar que no hi ha hagut restriccions en els empadronaments, amb les declaracions realitzades pel Sr. Eduard Ortiz el passat 5 de novembre, en les quals deia textualment "durant el 2008 i el 2009 Reus ha experimentat un descens important en el nombre d'empadronaments...". En que quedem, qui dels dos té raó? Per altra banda, des del públic se li va demanar al Sr. Carles Sala com era que a més de les dades sobre persones que s'havien empadronat no aportava també dades sobre les que no s'havien pogut empadronar.

- El reconeixement explícit per part del Sr. Carles Sala de que el padró de Reus pot estar clarament desfasat i amb dades inexactes, degut a les persones que resideixen a la ciutat i no poden empadronar-se i a les que tot i estar empadronades ja no hi resideixen. Un argument més per remarcar que la funció del padró, indicar de la forma més fidedigna possible les persones que viuen en un municipi, no s'està complint a Reus.

Després del debat, i tal com li vam dir en directe al Sr. Carles Sala, des de la campanya "Tots som veïns i veïnes de Reus" seguirem treballant per demanar:

- Que l'empadronament torni a ser a Reus un simple registre administratiu de les persones que hi resideixen i no un mecanisme de control de qüestions relacionades amb problemàtiques de l'habitatge, litigis de propietat, etc.

- Que la normativa d'empadronament i els canvis que s'hi realitzin siguin públics i accesibles per a qualsevol ciutadà que es vulgui empadronar o que vulgui conèixer la normativa existent.

- Que el tractament d'un tema de ciutadania com és l'empadronament surti de la Comissió Especial per al Tractament de les Polítiques d'Immigració i passi a ser tractat en un altre àmbit, desvinculant-lo de les problemàtiques específiques de la immigració.

Seguim fent una crida a les entitats, associacions i persones interessades a conèixer el nostre posicionament i la informació de la que disposem, a posar-se en contacte amb nosaltres per a reunir-nos.

Seguim fent una crida al teixit associatiu de la ciutat a adherir-se al nostre manifest. Lés últimes incorporacions han estat la de l'Associació de Veïns de Mas Abelló i l'Associació Reus Som Útils, sent 26 les entitats signants del manifest.

I recordem als ciutadans que es vegin impossibilitats per empadronar-se a la nostra ciutat que poden posar-se en contacte amb nosaltres per a analitzar el seu cas i donar-los suport.

Finalment, informar que el tema ja està trascendint l'àmbit local. En aquest sentit ja s'han posat en contacte amb nosaltres per interessar-se pel que està passant i donar suport als nostres plantejaments entitats com el Centre Argentí de Catalunya o SOS Racisme Catalunya. També destacar que el tema ja ha sortit als informatius de TV3 i Canal Català.

"Tots som veïns i veïnes de Reus"

Reus, 18 de novembre de 2009