CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Èxit del primer dia de vaga al Bicing de Barcelona, amb un 100% de seguiment

Dimecres, 12 juliol, 2017

ÈXIT DE LA VAGA EN EL BICING DE BARCELONA

En la primera de les 15 jornades convocades en la vaga del Bicing, avui 12 de juliol, el seguiment de la vaga en mobilitat, manteniment i taller ha estat del 100%. Tant el piquet del matí com la concentració a la Plaça Sant Jaume de Barcelona han estat molt concorregudes. A la tarda hi ha convocada durant els horaris de la vaga, de 16 a 18 hores, una altra concentració de 17 a 19 en Sant Jaume.

En el 2017 els treballadors del Bicing han iniciat una lluita per revertir una situació que es ve arrossegant des dels seus inicis en el 2006. Al juliol del 2006 l'Ajuntament de Barcelona treu una licitació per a la gestió de l'activitat del Bicing a la ciutat per 55.000.000 euros, se li adjudicava a Clear Channel, multinacional nord-americana, al desembre del 2006 solament per 22.495 640, és a dir menys de la meitat del que segons els estudis que s'havien fet des de l'Ajuntament costava la implantació del Bicing. Al seu torn Clear Channel ho subcontractava a una altra empresa. Les conseqüències d'aquesta rebaixa econòmica d'inversió inicial, van recaure sobre els treballadors i les seves condicions econòmiques i de salut, allargant-se fins al dia d'avui.

En el 2006 l'excusa per tenir una plantilla en condicions de precarietat era que l'activitat era nova i s'havia de consolidar. A tots els treballadors que van intentar denunciar la situació i organitzar-se, immediatament se'ls acomiadava, enquistant-se durant anys la precarietat laboral a l'empresa. Ara el Bicing ja està consolidat i aquesta excusa no es sosté.

En el 2017 la situació és semblant. Està prestant el servei Clear Channel provisionalment i es fa des de l'ajuntament una licitació per 10 anys, 2018 al 2028, amb un muntant total de 227.568.148 euros que s'adjudiquen al setembre d'aquest any. El cost anual és de 22.756.824 euros, i la part dedicada a costos salarials és de 4 365.773 d'euros és a dir el 19 % de la licitació, en la qual estan inclosos els directius i coordinadors de l'empresa i que s'emporten ells sols 1.100.000 d'euros. Cap empresa dedica solament una quantitat tan petita als costos salarials. Creiem que són uns costos totalment insuficients els destinats als salaris dels treballadors i les conseqüències són salaris molt baixos i falta d'inversió en materials de prevenció de riscos laborals.

Des de la CGT fem responsables d'aquesta situació a l'empresa Clear Channel per haver presentat unes xifres tan baixes que han servit de base per realitzar la licitació, i a l'Ajuntament de Barcelona per no comprovar que amb aquests nombres s'estan pagant unes nomines de misèria i realitzar la licitació sense les comprovacions pertinents, tant econòmiques com en matèria de prevenció de riscos laborals.

La CGT considerem que algunes de les opcions per pal·liar aquest “error” empresarial i de l'ajuntament poden passen per realitzar un canvi en la licitació, en la massa salarial, garantint que es cobrin uns salaris dignes per part dels treballadors i que es destinin recursos en matèria de prevenció o bé que es retiri la licitació i es publiqui una altra, solucionant les deficiències que s'han detectat. Aquestes propostes són factibles i solament fa falta voluntat per part de l'empresa i de l'ajuntament.

Seguim oberts al diàleg que vagi encaminat a trobar una solució definitiva que eradiqui la precarietat en el Bicing, mentrestant seguirem mobilitzant-nos perquè se'ns escolti. Aquesta situació coneguda tant per empresa com per Ajuntament no pot continuar.

La resta de les jornades de vagues de 4 hores estan convocades els dies 12,14,15,16,17,19, 21, 22, 23, 24, 26, 28, 29, 30 i 31 de juliol. El divendres 14 de juliol es realitzaran també concentracions a Plaça Sant Jaume de 9 a 11 hores i de 17 a 19 hores.

CGT Bicing Barcelona

https://twitter.com/CGTBICINGBCN

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció