CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Exitosa Conferència de Delegats/des de la CGT de Catalunya: “Davant la crisi, respostes de la CGT”

Dimecres, 23 setembre, 2009

jpg_DSC00092.jpg

El passat 16 de setembre es va realitzar la Conferència de delegats i delegades de CGT Catalunya en el centre Cívic Fort Pienc, amb la presència de 125 assistents. El tema a tractar va ser “Davant la Crisi, respostes de la CGT”, es van repartir els butlletins d'informació sindical de maig i setembre elaborats pel Gabinet Jurídic del Confederal, així com un resum confeccionat pel CESL, de la situació laboral actual i comparativa amb els anys 2007 i 2008 (ERO, atur, distribució en sectors, etc).


L'objectiu d'aquesta Conferència va ser analitzar la situació, quines respostes hem de i podem donar la CGT, i preparar als delegats/des davant la mobilització del dia 31 d'Octubre a Sant Boi del Llobregat.

Els ponents van ser el Secretari d'Acció Sindical de Catalunya, Juanan Sánchez, i Desiderio Martí,n del Gabinet Jurídic del Comitè Confederal, assistint i tancant l'acte el company Jacinto Ceacero, Secretari General de la CGT. Van participar en la Conferència representants de les Federacions d'Ensenyament, Metall, Sanitat, Químiques i companys i companyes que a títol individual van aportar idees i van enriquir el debat.

Situació laboral: Després que el Secretari general de la CGT de Catalunya Bruno Valtueña, fes la presentació de la Conferència, el company Juanan Sánchez, va centrar la seva intervenció en la situació laboral i com havia afectat aquesta Crisi a la classe treballadora. Es va arribar a dues conclusions, els ERO són utilitzats pels empresaris com eina de flexibilitat, adaptant-se a les necessitats de les mateixes, afectant els ERO sobretot a sectors de la Indústria, especialment a l'automoció, sent important com estan afectant també als serveis.

Situació dels sectors: Els companys dels sectors van exposar com estan afectant les polítiques governamentals a anar disminuint a poc a poc els serveis públics en benefici del privat, els exemples de la LEC en l'ensenyament de Catalunya i la Sanitat en tot l'Estat són il·lustratius, sent necessària la coordinació a nivell estatal per a oposar-nos de forma efectiva a la situació. En el sector de Químiques es dóna la paradoxa que en empreses amb beneficis s'estan aplicant ERO, sent un sector també molt afectat. En el sector de Transports a Telemarqueting és on hi ha més conflictes, sent la desregulació laboral la constant en aquest sector.

Anàlisi de la Situació: El company Desiderio Martín va fer un repàs des de l'inici de la crisi, constatant-se que en aquest últim any, des de Setembre del 2008, s'havia arribat a la pitjor de les previsions, en el sector públic s'ha acceptat el model organitzatiu del privat i es regeix per la llei del mercat, oblidant-se que el públic era, i ha de seguir sent-lo, un dret de les persones.

La crisi està sent aprofitada per les empreses per a fer les reestructuracions, sense cap mobilització general, quedant-se només en la lluita empresa per empresa, sent més una actitud defensiva que reivindicativa. Estem paralitzats per la ideologia i l'educació transmesa des dels sindicats majoritaris. La majoria dels ERO so fraudulents.
Ningú demana responsabilitats als responsables de la crisi, s'ha entrat en la lògica que la solució és individual i no col·lectiva, sent una aixecada de camisa la proposta de la pujada d'impostos. Hem de donar avanços en una resposta general.

Intervencions: El més destacable de les intervencions va ser:
En el que va d'any 40.000 acomiadaments són objectius i conviuen ERO i hores extraordinàries, sent acceptat per l'Administració. La mobilització del 31 d'octubre és un pas més.

Les dades reflecteixen que hi ha pocs brots verds i que la situació serà llarga. L'organització està sent agredida amb acomiadaments discriminatoris i selectius, els exemples de ICMA i NISSAN són demostratius.

El capitalisme s'està adaptant a les seves necessitats del segle XXI i hauríem d'articular respostes i atacar l'amnèsia general, coordinant-nos amb més col·lectius. Cal abordar les pretensions de les empreses on s'apliquen ERO de produir igual amb menys treballadors/es.

Hem d'organitzar el col·lectiu de Desocupats/des i afectats pels ERO, la situació per a un important nombre de treballadors s'agreujarà, hem de ser-los útils.

Hem de millorar els delegats/des en el nostre funcionament i responsabilitat, sent important l'ètica i el compromís.

Va concloure la Conferència amb la intervenció del Company Jacinto Ceacero, després de donar les gràcies per la invitació, va felicitar als presents pel debat realitzat, va fer esment dels acords adoptats en el recent Congrés de Màlaga on estan les eines que l'organització s'ha dotat per a plantar cara a les agressions que rebem els treballadors, també es van adoptar propostes que fer a la societat per a crear una societat més justa i igualitària. Va animar a tots i totes que el dia 31 d'octubre sigui significativa la presència de la CGT en el carrer.

SP CGT Catalunya