CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Fàbrica ocupada a Grècia comença la producció sota control obrer. Ocupar, resistir, produir!

Dimecres, 13 febrer, 2013

Blog-Banner.jpg

"Veiem això com l'únic futur per a les lluites obreres."
Makis Anagnostou, portaveu del sindicat de treballadors de Vio.Me.

El Dimarts, 12 de febrer 2013 és el primer dia oficial de producció sota control obrer a la fàbrica de Viomichaniki Metalleutiki (Vio.Me.) a Tessalònica, Grècia. Això significa producció sense caps i sense jerarquia, organitzada a través de les assemblees dels treballadors amb procediments de democràcia directa. L'assemblea dels treballadors ha declarat la fi de la distribució desigual dels recursos, i ha decidit col·lectivament establir una remuneració equitativa i justa. La fàbrica produïx materials de construcció, i els treballadors han declarat la seva intenció de canviar progressivament la producció cap a productes inofensius per al medi ambient.

"Mentre l'atur puja al 30%, els ingressos dels treballadors arriben a zero, farts de paraules, promeses i més impostos, sense rebre sous des de maig de 2011 i actualment en retenció del seu treball, amb la fàbrica abandonada pels amos, els treballadors de Vio.Me per decisió de la seva assemblea general declaren la seva determinació de no caure en un estat perpetu d'atur, sinó lluitar per a prendre la fàbrica en les seves pròpies mans i operar-la per si mateixos. Ha arribat el moment per al control obrer de Vio.Me.! "(Declaració de la Iniciativa Oberta de Solidaritat, escrita juntament amb els treballadors de Vio.me - declaració completa a http://www.viome.org/)

Els treballadors de Vio.Me van deixar de ser pagats al maig de 2011, i, posteriorment, els propietaris i administradors van abandonar la fàbrica. Després d'una sèrie d'assemblees els treballadors van decidir que junts tornarien a posar la fàbrica en funcionament. Des de llavors, han ocupat i defensat la fàbrica i la maquinària necessària per a la producció. Han disseminat el seu missatge als altres treballadors i comunitats en tota Grècia, rebent un enorme suport. La solidaritat i el suport de tots aquests grups, comunitats i individus, ha contribuït de manera important a la supervivència dels treballadors i les seves famílies fins al moment.

Aquesta experiència d'ocupació i recuperació d'empreses de part dels treballadors no és nova. Des de 2001 hi ha al voltant de 300 empreses que operen democràticament sota control obrer a Argentina, des de centres de salut, periòdics i escoles, fins a fàbriques de metall, tallers d'impressió i un hotel. L'experiència ha demostrat que els treballadors junts no només poden operar el seu propi lloc de treball, sinó que poden fer-lo millor. L'exemple d'Argentina s'ha estès per tot el continent americà, i ara també per Europa i els EUA. A Chicago, els treballadors de New World Windows han començat la producció sota control obrer després d'anys de lluita contra els antics propietaris i caps. Ara a Grècia, els treballadors estan demostrant una vegada més que el camí a seguir – sortint de l'atur, superant la crisi - és el control obrer i l'autogestió per procediments de democràcia directa.

"Instem a tots els treballadors, els aturats i tots aquells que es veuen afectats per la crisi a confraternitzar-se amb els treballadors de Vio.Me. i recolzar-los en els seus esforços per posar en pràctica la creença que els treballadors poden produir sense caps! Els instem a emprendre la lluita i a organitzar-se dintre dels seus propis llocs de treball, amb procediments democràtics directes, sense buròcrates." (del lloc web del sindicat http://www.biom-metal.blogspot.gr).

Igual que amb totes les recuperacions de fàbriques, la qüestió del finançament inicial és central. Mentre que el moviment de solidaritat ha estat capaç de donar suport als treballadors de Vio.Me. i les seves famílies, el capital necessari per a continuar la producció és enorme. El sindicat de treballadors té un pla de negoci sostenible, però es necessitarà temps perquè aquest doni fruits. Els primers mesos seran decisius. L'ajuda econòmica pot fer la diferència. Qualsevol contribució és útil. Poden enviar suport econòmic directament al sindicat de treballadors de Vio.Me. de Tessalònica a través del lloc web de solidaritat internacional: http://www.viome.org/

Declaracions de solidaritat, així com preguntes poden ser enviades a: protbiometal@gmail.com

Signat, Iniciativa de Solidaritat de Tessalònica, Brendan Martin (La Base), Dario Azzellini i Marina Sitrin.

Aquesta iniciativa té el suport de: David Harvey, Naomi Klein, Avi Lewis, John Holloway, Silvia Federici, George Caffentzis, David Graeber, Mag Wompel (labournet.de) i Cooperativa de Trabajo Lavaca, Buenos Aires, Argentina.

http://www.alasbarricadas.org/noticias/node/23629

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció