CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Febrer de 2010: L’anarcosindicalisme torna a Berga

Dilluns, 1 març, 2010

jpg_CGT_Berga.jpg

Després d’anys sense activitat, l’anarcosindicalisme a Berga torna a caminar, ara de la mà del Sindicat d’Activitats Diverses adherit a la Confederació General del Treball (CGT). El sindicat es defineix com «una eina de defensa de les persones treballadores de la comarca per tal de millorar la nostra situació immediata alhora que per transformar la societat en un sentit anàrquic, és a dir sense explotació i sense autoritat».

Una mica d’història

Del moviment obrer organitzat a la nostra comarca en tenim precedents ja al 1855, al 1871 trobem societats obreres a Berga i comarca i al 1873 algunes d’elles com Berga i Alpens entren a l’Associació Internacional dels Treballadors (AIT). Des de principis del segle XX moltes societats obreres, cooperatives i ateneus teixiran una infrastructura socioeconòmica i de defensa de classe d’inspiració llibertària que permetrà la ràpida implantació de la Confederació Nacional del Treball (CNT). Moltes lluites als anys vint —amb les armes a la mà quan caldrà i en clandestinitat—, durant la república amb vagues molt importants i fins i tot amb la proclamació del comunisme llibertari al 1932. En arribar la guerra aturant l’aixecament militar i activant nombroses colectivitzacions industrials i agràries. Amb el franquisme militants de la CNT com Ramon Vila i Marcel•lí Massana —amb els seus grups— seran els únics que plantaran cara al règim, amb víctimes com els recordats berguedans Bertobillo, Puertas i Vilella, entre d’altres.

Al 1976 començaran els primers passos cap a la reconstrucció. Al 1979 serà un fet, amb mig miler de cotitzants la CNT caminarà de nou. Un teatre patronat ple per escoltar Josep Ester n’és una mostra. Les divisions faran molt de mal. A partir del V congrés de la CNT a Berga hi haurà d’una banda la CNT-AIT que es quedarà al local de Fra Frederic i la Confederació Catalana del Treball (CCT-CNT) o CNT renovada que anirà al carrer de la Pietat i que al 1989 passarà a dir-se CGT. L’activitat dels dos sindicats serà petita i durarà fins a principis dels anys noranta. Amb l’esgotament dels sindicats hi haurà un impàs sense cap activitat llibertària a Berga. Però al 1996 naixerà un Ateneu Llibertari i al 1998 el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs reapareixerà amb força. El pèsol negre al 1998, l’Ateneu Columna Terra i Llibertat al 2000, etc. Aquests projectes incidiran en qüestions socials i culturals i, puntualment també en laborals: recodem les habituals denúncies laborals al Pèsol negre o els cursets de formació laboral al Centre d’Estudis Josep Ester Borràs (2002-2003).

l 2006 es va crear el Sindicat de l’Alt Llobregat (SAL) però el projecte no va tirar endavant. Ara, alguns antics militants fundadors de la CNT del 79 —la que al 1989 serà CGT— i alguns dels fundadors del SAL han reorganitzat el Sindicat d’Activitats Diverses tot adherint-se a la CGT.

Ara i aquí

El passat 27 de gener el sindicat va ser presentat públicament al local de l’Ateneu Columna Terra i Llibertat de Berga amb l’assistència d’una trentena de persones: afiliats i simpatitzants de Berga, els companys de la resta de l’Alt Llobregat i Cardener (Sallent i Manresa) i el secretari general de la CGT de Catalunya Bruno Valtueña i el secretari d’organització Joaquim Garreta. Després d’una breu presentació on s’han manifestat els objectius que es pretenen assolir per mitjà de l’eina que és el sindicat malgrat les dificultats afegides de treballar en una comarca deprimida i reaccionària, es va oferir un berenar amb coca i xocolata pels assistents. Després dins el marc de l’Hivern Negre organitzat per diverses organitzacions llibertàries de Berga, es va fer la presentació del llibre de Jesús Giráldez Macía Creyeron que éramos rebaño sobre la insurrecció de Fígols l’any 32 i la deportació que patiren molt militants confederals com a conseqüència. Finalment un sopar i una brillant actuació de la companya Emilie de l’Ateneu Llibertari de Sants interpretant Georges Brassens va tancar la jornada.

Per afiliar-te al sindicat pots fer-ho passant pel local del Centre d’Estudis Josep Ester Borràs (c/ del Balç 4 baixos), tots els dijous de 17.30 h a 19.30 h, horari en què també es fa l’assessoria laboral gratuïta (si tens dubtes o problemes laborals, ja saps).

CGT Berga

c/ del Balç 4 baixos. Telèfon 938 216 747.

Correu electrònic: sad@cgtberga.org

Web: www.cgtberga.org