CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Fem memòria: la borsa de treball a Sanitat

Dimecres, 8 octubre, 2014

Fem memòria: la Borsa de Treball a Sanitat

La primera borsa de treball es va constituir a Tarragona arrel d'una vaga de zeladors que es va convocar el 20 de setembre de 1989, i era una borsa que garantia contractes de 6 mesos, després 3 d'atur i els tornaven a contractar i això estava garantit fins que tinguessin la plaça.

Passat el temps a cada hospital i primària es van anar constituint les diferents borses de treball, primer per categoria i desprès unificades, cada lloc tenia el seu barem i la borsa estava controlada pels dos sindicats majoritaris de cada lloc i així fins al 19 de maig de 2008, allí l' ICS i els sindicats de la mesa van volgué fotre cullerada! no podien aguantar que sindicats minoritaris, poguessin controlar algun centre, per això van fer el gloriós pacte de la borsa que va unificar barems sense tindre en conte les peculiaritats de cada lloc, va introduir els termes perfils i avaluació de la empresa, els contractes de 6 mesos eren de lliure disposició i la extinció de la circular 9/90.

Aquet pacte el van firmar CCOO, UGT i SATSE, desprès CCOO va sortir del pacte.

Una altra peculiaritat es que només donaven informació als signants del pacte, davant aquestes animalades la CGT va convocar concentracions davant de l'I CS i als centres de treball. Els signants d’aquest acord, veien que la gent se’ls tirava a sobre van denunciar el pacte i en van negociar durant el 2009 un altre, que es va signar el 29 de juliol 2010 (SATSE y UGT). Aquest pacte feia petits canvis però era igual de dolent, els contractes d'un mes i les baixes eren de lliure disposició ,seguia l’avaluació o sigui que més del mateix.

Al febrer de 2009 vam fer assemblees a cinc hospitals, en concret al Joan XXIII, Viladecans, Bellvitge, Can Ruti i a la Vall d´Hebrón i davant d’això, la CGT va continuar fen accions als centres concretament a Joan XXIII vam fer tancades, concentracions, encadenaments, així com a la resta de centres de Catalunya on vam convocar vaga els dies 21 i 28 de gener del 2010 en contra de l’aplicació del pacte de la borsa actual i que igual que l'anterior és una venta als treballadors i treballadores de l'ICS. Davant d’això només queda un camí, la mobilització.

Els aspectes conflictius de l'actual borsa de treball, qüestionats per CGT, estan relacionats amb el que entenem com vulneració del dret constitucional d'igualtat, mèrit i capacitat, ja que permet a l'Administració realitzar contractacions d’un mes sense necessitat d'utilitzar la borsa, a més de permetre que l'establiment de la puntuació estigui bàsicament condicionada per criteris subjectius i unilaterals determinats per les direccions. A això s’afegeix que l'actual borsa de treball també ha suprimit els mecanismes de promoció interna que existien a l'I. Finalment, també defineix de manera inexacta i sense els necessaris mecanismes de control, la possibilitat de l'establiment de “perfils professionals” per a l'ocupació de llocs de treball. Tot això, aplicat també al moviment intern, és un brou de cultiu per a la transformació de l'I en una empresa a la qual accediran i en la qual ocuparan els millors llocs de treball aquelles persones que comptin amb el beneplàcit dels “caps”, amb els riscos que això representa en una institució sanitària pública.

Ara toca re-negociar el pacte, ja vorem que faran els gloriosos sindicats de la mesa, l’única sortida és l’organització i mobilització dels treballadors i treballadores del ICS per canviar aquet maleït pacte.

SI LLUITEM PODEM PERDRE, SI NO LLUITEM ESTEM PERDUTS!


FEDERACIÓ SANITAT DE CGT CATALUNYA (CGT FESANCAT)

Més informació:

- TWITTER CGT FESANCAT

- WEB CGT FESANCAT

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció