Ficosa vol aplicar un expedient de regulació temporal per a tota la seva plantilla a Catalunya
La firma catalana Ficosa, dedicada a la fabricació de components per a l'automoció, ha anunciat que vol aplicar un expedient de regulació temporal per a tota la seva plantilla a Catalunya. En total en quedarien afectats uns 1.500 treballadors. D'aquests, uns 1.300 treballen a l'antiga fàbrica de Sony a Viladecavalls i els altres 200 a Rubí.
La multinacional ho justifica per la caiguda de l'activitat i ara haurà de negociar amb el comitè d'empresa com distribuir els dies de suspensió dels contractes al llarg de l'any. La setmana passada, Ficosa també va presentar un ERO temporal per als més de 650 treballadors que té a la factoria de Sòria, on fabriquen retrovisors per a cotxes.
- 324.CAT
CGT Ficosa denuncia «una deslocalització encoberta»
- VIDEO: DENÚNCIA DE CGT FICOSA PER DISCRIMINACIÓ SINDICAL
Aquesta setmana s'ha celebrat una nova reunió entre els representants legals dels treballadors i els representants de l'empresa Ficosa per debatre sobre la futura reestructuració de plantilla. En aquesta trobada, dins del marc del període de consultes, el comitè ha destacat que "atès els pocs llocs de treball disponibles i el poc temps per estudir i aplicar criteris justos, hem optat per ometre la prevalença d'uns col·lectius sobre els altres per no incórrer en possibles discriminacions".
Quant a la clàusula de retorn, l'empresa ha rebutjat la proposta presentada per la CGT i que consistia en: el treballador percebés la totalitat de la seva indemnització, que assumís l'impacte fiscal si per pròpia voluntat decidia tornar i que entrés amb les condicions laborals vigents en aquell moment. Com a contrapartida, han ofert una modificació aquest cop sense retornar els 20 dies per any treballat amb el màxim d'una anualitat a canvi de calcular la proporció que tenint en compte l'antiguitat això suposaria.
Des de la CGT s'ha traslladat que la presentació de l'ERO d'extinció no és només la culminació d'un pla industrial sinó que també ha de servir per mantenir la viabilitat de l'empresa en un futur. Per això, el sindicat ha sol·licitat a l'empresa que es comprometi per escrit a "garantir una vida productiva a Ficosa Electronics, establir un mínim de plantilla (els 330 treballadors que hi haurà el gener) i que estableixi unes garanties indemnitzatòries en cas d'incomplir les anteriors premises".
Segons els sindicats, l'empresa ha manifestat no tenir "cap problema" a plasmar d'alguna manera la vida productiva del "grup d'empreses" i d'establir un mínim de plantilla, però no veuen la possibilitat de pactar "cap indemnització". La CGT ha posat de manifest "la falta de confiança que existeix a la plantilla i la percepció que aquest procés ha sigut una deslocalització encoberta", per això reclamaven poder acordar aquest pacte.
Comunicat de premsa Comitè d'Empresa Ficosa Electronics de fa 3 mesos:
La subrogació entre Ficosa i Sony, de fa 3 mesos, on considerada un exemple "modèlic" de reconversió industriali alternativa a la deslocalització que pateix Catalunya, presumptament sembla estar relacionada amb la trama ITV, resultant aquest procés un "pelotazo" polític-empresarial on desprès que el responsable de SONY ESPAÑA en el moment de la signatura de l´acord entre les dues empreses:
La trama de les ITV es va lucrar amb el traspàs de la planta de Sony a Ficosa
La compra per Ficosa de la planta de Sony a Viladecavalls (Vallès Occidental), considerada un cas "modèlic" de reconversió industrial, també té el seu costat fosc. Els implicats en el cas de les ITV es van lucrar amb l'operació, presumptament, a través d'un entramat d'empreses i factures falses. Ficosa, la multinacional de components per a l'automòbil, va pagar tres milions d'euros per assessorament a l'empresari Sergi Alsina, a qui els investigadors consideren el director de la trama corrupta i l'encarregat d'aportar els contactes polítics, bàsicament, el del seu amic i secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya, Oriol Pujol. Un informe de l'Agència Tributària considera que els investigats "creuar factures" per fer arribar part d'aquests diners (un milió) "al destinatari últim": Pedro Navarrete Sanz. Navarrete era aleshores responsable de Sony a Espanya, càrrec que va abandonar l'abril passat, un mes després de les detencions.
L'operació es va tancar el 2010 i va permetre, inicialment, salvar els prop de 1.000 llocs de treball que estaven en perill per la marxa de la firma japonesa. Ficosa es va instal · lar a la planta per convertir-la en un centre d'innovació en el camp de l'electrònica. Però l'adquisició va servir també perquè diverses persones es portessin un bon pessic a títol personal. Arran de l'operació "es deriva un entramat de factures i documents que, suposadament, haurien estat falsificats a conveniència dels interessats", assenyala l'informe. En el negoci van participar, suposadament, dos dels detinguts en la derivada catalana del cas Campió -Alsina i l'empresari Sergi Pastor-, a més del matrimoni format per Navarrete i Maria Jesús Muro.
Els implicats "van intentar interposar el màxim de societats per no deixar rastre", assenyala Hisenda, com es desprèn d'una conversa telefònica de Navarrete que apareix en el sumari judicial: "Està perduda la traçabilitat perquè [els diners] primer ve a Alsina, de Alsina va a Pastor i d'est a Landiron. Per trobar aquesta línia cal ser un linx ". Landiron és l'empresa familiar de Navarrete i la seva dona. Dels tres milions que inicialment rep Alsina per "assessorament", el 4 de gener de 2011, 2/3 van a Alta Partners i la resta, a Bersenat, l'empresa on figura com a administradora la seva dona. Per això, els diners es mou cap a la signatura de Pastor (Molkolan) i, finalment, arriba a Landiron.
Totes aquestes empreses figuren en l'organigrama de l'Agència Tributària sobre la trama de les ITV. Amb l'aportació dels socis i de Ficosa es va crear Upprime Energy, la signatura que segons els investigadors anava a beneficiar de negocis obtinguts de manera irregular. La xarxa corrupta, en què també estan implicats l'empresari Ricard Puignou, el subdirector de Seguretat Industrial, Isidre Masalles, i el càrrec de Convergència Josep Tous, pretenia arreglar concursos d'estacions d'ITV i muntar un negoci sobre eficiència energètica gràcies als seus contactes polítics.
La investigació considera que Oriol Pujol tenia "participació accionarial indirecta" en la trama i, per tant, havia de beneficiar d'aquests negocis. La seva dona, Anna Vidal, emet factures per "informes" de manera regular a Alsina-una, per 200.000 euros-que Hisenda considera fraudulentes perquè no es corresponen a cap treball realitzat.
Els punxades il · lustren les irregularitats. Alsina diu a la seva secretària i li diu que li faci una factura per "serveis d'assessorament en l'operació de Sony" per un milió. Minuts més tard, torna a cridar i li diu que siguin "dos milions més IVA". Els implicats s'interessen per l'evolució dels pagaments, encara Alsina matisa que Navarrete "guarda un elegant silenci". L'amic de Pujol admet que "no hi ha documentació" suficient per justificar els treballs. Per això intenten preparar uns contractes, tot i que "cal fer-ho perquè sigui totalment opac", assenyala Pastor.
En un correu intervingut, el conseller delegat de Ficosa, Xavier Pujol, afirma que a l'empresa li "aniria bé" que li és adjudicada una estació d'ITV a Viladecavalls, si pot ser al costat de la planta, per enviar-hi a part de la plantilla provinent de Sony.
Més informació: