CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

FICOSA vol prescindir de 140 treballadors i planteja un ERO temporal per a tota la plantilla de Rubí

Dimecres, 25 febrer, 2009

23/02/2009 | Barcelona. (Agència EFE)

La companyia de components per a l'automòbil justifica la mesura amb la caiguda de les vendes en el sector.

Per a plantar cara a aquesta situació, la companyia està ultimant una ampliació de capital, en el qual està previst que entri l'administració catalana.


La Direcció de la firma de components per a l'automòbil Ficosa ha plantejat el 23 de febrer al comitè d'empresa de la planta Fico Triad, a Rubí (Barcelona), un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) temporal per als seus 241 treballadors, així com un pla de baixes incentivades per a prescindir d'un total de 140 empleats.

La companyia ha convocat avui al comitè d'empresa de Fico Triad per a informar-li de la situació de la companyia i de la necessitat d'adoptar noves mesures per a plantar cara a la caiguda de les vendes que registra el sector auxiliar de l'automoció fruit de les aturades que estan portant a terme els principals fabricadors de vehicles.

Segons han explicat a EFE fonts sindicals, els responsables de Ficosa han plantejat la necessitat d'aplicar un nou ERO temporal en la planta de Fico Triad, especialitzada en la fabricació de caixes de canvi per a automòbils. Aquest expedient, igual que l'anterior, presentat el passat mes de novembre, afectaria a la totalitat de la plantilla, formada per 241 treballadors, durant uns setanta dies fins al pròxim mes d'octubre.

Ficosa, que disposa d'altra fàbrica a Rubí (Fico Transpar), dedicada a la producció de dipòsits de líquids, també ha anunciat la seva intenció d'engegar un pla de baixes incentivades per a aconseguir que 140 treballadors abandonin voluntàriament l'empresa. La companyia que presideix Josep Maria Pujol vol integrar l'activitat de les dues plantes de Rubí en una nova fàbrica més moderna als afores de la població, el que generarà aquest excedent de plantilla.

Ficosa, amb una facturació de 877 milions d'euros anuals, és l'empresa de components d'automoció més important amb seu a Catalunya, encara que no ha quedat al marge de la crisi que afecta a tot el sector de l'automoció i que ha provocat un incessant degoteig de tancaments i expedients de regulació.

Precisament, per a plantar cara a aquesta situació, la companyia està ultimant una ampliació de capital, en el qual està previst que entre l'administració catalana a través de l'empresa pública Avançsa, antiga Eplicsa.

Aquesta operació del govern català s'emmarca en un programa mixt d'ajuda a l'empresa que conjuga tant l'entrada de la Generalitat en el capital de la companyia com facilitats de finançament per a alleugerir les pressions de liquiditat. Fonts del comitè d'empresa han indicat a EFE que la Direcció de Ficosa els ha explicat que l'administració invertirà uns vint milions d'euros en la companyia, que es destinaran a projectes d'Investigació i Desenvolupament (I+D).

Un portaveu de Ficosa ha reconegut a EFE retards puntuals en el pagament d'algunes nòmines als seus treballadors. Aquestes demores, ha precisat, s'han produït "alguns mesos i en algunes empreses" del grup, degut al fet que s'estava pendent de diversos pagaments de clients. "El pagament de les nòmines es pot haver retardat alguns dies", han indicat les mateixes fonts, que han subratllat, en qualsevol cas, que tota la plantilla té actualment les nòmines "al corrent".

Els sindicats no descarten que en els pròxims dies Ficosa anunciï nous ERO temporals per a la resta de les seves plantes a Catalunya.