CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Fòrum Espai de Llibertat a Barcelona els dies 5, 6 i 7 de novembre de 2010

Diumenge, 3 octubre, 2010

La Fundació Ferrer i Guàrdia i el Moviment Laic i Progressista organitzem i convoquem els dies 5, 6 i 7 de novembre de 2010 a Barcelona el FÒRUM ESPAI DE LLIBERTAT, una trobada d'entitats, institucions i persones compromeses amb la laïcitat, les llibertats civils i la igualtat de tracte.

El Fòrum Espai de Llibertat és un punt de trobada i reflexió entre el món
acadèmic i les organitzacions que des de diferents àmbits treballen per una societat laica. Es tracta d'un marc de debat i d'exposició de les
iniciatives socials en favor de la llibertat, la igualtat, i els Drets
Humans i una anàlisi dels obstacles al laïcisme.

Davant la possible reforma de la Llei Orgànica de Llibertat Religiosa a
Espanya, es fa inevitable abordar aquesta qüestió. A més, la reflexió que el Fòrum Espai de Llibertat pretén promoure se circumscriu en qüestions de drets que la ciutadania té avui plantejades en diferents llocs del món posant especial èmfasi a Europa, Amèrica Llatina i el sud del Mediterrani. Es tracta d'un punt de trobada per explorar experiències i traçar propostes de futur.

La Fundació Ferrer i Guàrdia treballa des de 1987 per la laïcitat, com a exigència de neutralitat de l'Estat davant les diferents opcions de consciència (religiosa o no religiosa) i com la meta per crear les condicions d'emancipació de tota la ciutadania, apostant per l'educació, l'extensió dels drets de ciutadania com a garantia que cada membre de la comunitat pugui definir el seu projecte de vida sense dogmes, tuteles o autoritats arbitràriament imposades. La Fundació Ferrer i Guàrdia forma part del Moviment Laic i Progressista, federació d'organitzacions que es comprometen a promoure el lliure pensament des de la ciutadania activa per aconseguir les més altes cotes de felicitat personal i pública: www.mlp.cat

La Fundació Ferrer i Guàrdia és promotora de la Lliga per la Laïcitat, aliança d'organitzacions per promoure l'avanç de la laïcitat en l'acció dels poders públics: www.laicitat.org La Lliga per la Laïcitat (de la qual forma part la CGT) col.labora en l'organització del Fòrum.

En el marc de la commemoració del Centenari de Francesc Ferrer i Guàrdia, celebrar una trobada de persones i organitzacions ciutadanes que aposten per l'emancipació en un marc d'igualtat, suposa un exercici d'actualització del seu pensament i de la seva acció al voltant de com la ciutadania pot construir els seus espais de llibertat i lluitar per l'ampliació dels seus drets.

Objectius

El Fòrum "Espai de Llibertat" vol obrir un espai per a la lliure expressió d'idees i propostes i un punt de trobada d'entitats, institucions i persones compromeses amb la laïcitat, les llibertats civils i la igualtat de tracte. Serà una oportunitat única de contrastar punts de vista, conèixer noves propostes i teixir una xarxa de complicitats per seguir avançant.

El Fòrum "Espai de Llibertat" es proposa:

1. Generar un debat sobre el significat de la laïcitat i la seva situació en la societat actual, tant en la consideració social que es té d'ella com en la seva extensió a les institucions públiques.

2. Donar a conèixer la laïcitat i les propostes derivades de les organitzacions que la promouen, tant a la societat com als poders públics.

3. Generar un espai de trobada i intercanvi entre organitzacions que treballen en l'àmbit de la laïcitat i promoure llaços de relació i col.laboració entre elles.

4. Generar propostes per avançar cap a una societat laica, que puguin ser assumides tant per les institucions com per la ciutadania.

Destinataris:

* Representants d'organitzacions socials iberoamericanes, europees, estatals, autonòmiques i locals.

* Professionals d'institucions públiques.

* Experts / es i investigadors / es en l'àmbit de la laïcitat, els drets i llibertats públiques.

* Persones interessades en la llibertat de pensament, de consciència i religió i en l'anàlisi dels obstacles a la laïcitat.

* Persones i organitzacions interessades en la igualtat de tracte de la llibertat de consciència religiosa i no religiosa davant la legislació sobre la llibertat de consciència.

El Fòrum "Espai de Llibertat" tindrà lloc entre el 5, 6 i 7 de Novembre de 2010.

Les sessions s'articularan en ponències, diàlegs, tallers pràctics i panells d'experiències al voltant dels següents temes:

- La laïcitat, una arquitectura de la convivència

La consolidació d'una societat democràtica passa per aprofundir des de les institucions i la societat civil en els valors del pluralisme i la tolerància. La laïcitat és un mètode que promou la convivència i delimita un espai públic lliure de monopolis, obert a les aportacions de tota la ciutadania.

- Espanya 2010, una societat plural

La societat espanyola és cada dia més plural i diversa. Més enllà dels tòpics i les generalitzacions, volem conèixer a fons aquesta nova realitat i els seus protagonistes, analitzar les tendències de canvi i anticipar les futures transformacions socials.

- La laïcitat en la societat civil

La societat civil va ser un actor indispensable per a la recuperació de les llibertats democràtiques i és el major aliat de les institucions públiques en la governança i la cohesió social. Les reivindicacions dels col·lectius laics han marcat l'agenda de progrés dels últims anys amb les lleis de matrimonis homosexuals i d'igualtat.

- La separació Església - Estat

Proposem aprofundir en l'expressió més coneguda de la laïcitat, la separació entre Església i Estat. Conèixer els antecedents a Espanya i altres models a Europa.

- La Constitució i la qüestió religiosa

Conèixer bé el nostre marc jurídic és indispensable per definir una agenda de futur que concreti nous passos endavant. És possible una lectura laica de la Constitució?

- Les polítiques públiques

Més enllà de la separació Església - Estat, quin ha de ser la política dels poders públics cap a les religions? L'educació, els espais de culte i reunió, la interlocució amb les organitzacions religioses, límits i garanties a l'exercici del culte.

Lloc del Fòrum:

Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona,
Avinguda Diagonal 690,
08034 BARCELONA

Metro: Línia 3. Parada Palau Reial.
Busos: 33, 60, 7, 67, 74, 75, 113.
Tramvia: Trambaix (T1, T2, T3). Parada Palau Reial

Contacte:

Fundació Ferrer i Guàrdia,
C / Avinyó, 44, ppal 1 ª,
08002 BARCELONA.
Tel: 93 601 16 38.
Fax: 93 601 16 40.
e-mail: foro@espaciodelibertad.net

Més informació: www.espaciodelibertad.net