CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Fòrum Internacional de Cultura Lliure 2015, del 30 d’octubre al 2 de novembre a Barcelona

Divendres, 16 octubre, 2015

Què és
El Free Culture Forum, Fòrum internacional per a la cultura lliure, respon a la necessitat d'un espai internacional on construir i coordinar un marc global d'acció i una agenda comuna per a temes relacionats amb la cultura lliure i l'accés al coneixement, la democràcia en xarxa (mecanismes de participació i control ciutadà del poder i les institucions), la defensa d'un Internet lliure i neutral, la defensa del periodisme ciutadà pel dret a saber, informar i estar informats; la lluita legal, tècnica i comunicativa contra la corrupció; i la tecnopolítica entesa com la pràctica i l'acció en xarxa per l'empoderament, la justícia i la transformació social.

El Free Culture Forum reuneix les principals organitzacions i veus actives en aquests camps amb l'objectiu de treballar junts i posar en comú les respostes davant dels problemes sorgits arran del canvi de realitat.

El FCFòrum és un espai d'elaboració de propostes des de la societat civil per enfortir la posició de la ciutadania.
Enfront dels límits d'una democràcia segresta i anquilosada, el FCFòrum és un espai per pensar i crear nous prototips que afrontin els desafiaments de la democràcia en la societat xarxa.

El FCFòrum és una trobada per organitzar respostes a nivell internacional articulant un front unitari que reuneixi les diferents solucions, perquè juntes es complementin i així construir una rèplica comuna a les pressions que exerceixen els lobbies sobre els governs. Versa així mateix sobre conèixer i posar en relació experiències d'innovació en les qüestions de transparència, llibertat d'informació, dades públiques i dispositius institucionals oberts que empoderin als ciutadans i millorin les formes distribuïdes del control dels governs.

Els resultats estan dirigits als reformadors polítics, als emprenedors, als ciutadans i als activistes de la cultura lliure per proporcionar-los eines pràctiques amb les quals operar activament amb l'objectiu de:

- Donar arguments als "reformadors" polítics: crear eines amb les quals fer pressió als partits, institucions i agències governamentals, amb l'objectiu d'influir en els canvis legislatius que en aquests moments estan tenint lloc.

- Dotar d'eines als i les ciutadanes, com a agents actius que s'enfronten a un canvi de paradigma i han de poder beneficiar-se de tot el seu potencial.

- Crear una xarxa d'afinitat i col·laboració global basada en l'interès comú en la defensa d'Internet, la llibertat d'expressió, i la cultura lliure com a conditio sine qua non per a una democràcia real.

http://2015.fcforum.net/que-es/

Free Culture Forum 2015
Creem el Free Culture Forum (Fòrum internacional de Cultura Lliure) - juntament amb els oXcars (el major espectacle de cultura lliure de tots els temps que aviat tornarà amb un nou format) - fa ja set anys davant la necessitat, davant la seva criminalització, de "normalitzar" la cultura lliure, l'ús d'internet com a eina de transformació social per a la construcció d'una democràcia real i per defensar-nos de les envestides d'un statu quo obsolet que lluita per perpetuar-se.

Quan vam començar, pocs sabien de què parlàvem quan treballàvem sobre cultura lliure, llicències copyleft, defensa d'un internet neutral, eines de participació ...

Working Group
Des de llavors hem viscut tantes victòries col·lectives (aconseguit que es desarticulase la cúpula de la SGAE, aturat tractats internacionals, creat eines i arguments per a la r-evolució, deslegitimat una forma de govern obsoleta ...) i de tant normalitzar aquests temes avui formen part de el corrent general. Veure al Rei inaugurar una LAN party ens fa pensar que pot fins i tot que ens haguem passat: P
En tot cas, la cultura digital i la seva avenços són aquí per quedar-se.

En cada edició del FCFòrum hem anticipat i posat sobre la taula els temes que han revelat ser crucials en l'agenda política en els anys següents: dret ciutadà a la informació, accés al coneixement, transparència, economia col·laborativa, desenvolupaments polítics de la cultura lliure, accés al domini públic, govern obert, models sostenibles per a la cultura compartida, eines d'autoorganització a la global revolution, experiències pioneres de crowdfunding, democràcia de xarxa, noves formes de partits, Big Data per a la transformació social, monedes socials i criptomonedas, maquinari obert i disseny ...

El FCFòrum d'aquest any es titula "Fighters & Makers" i està dividit en dues parts on, naturalment, els fighters són també makers i els makers, fighters:

Fighters
A Xnet creiem que aquest any toca treballar sobre la que sens dubte és l'última frontera dels drets civils: la necessitat de protegir les lleres que existeixen a dia d'avui per garantir el secret de les comunicacions de tots els ciutadans entesa com un dret humà per a la seva vida privada i per les lluites polítiques que s'estan duent a terme, contra la corrupció i per una nova governança. Durant segles, els ciutadans hem lluitat per l'aprovació de lleis perquè els governs garantissin la nostra privacitat o almenys perquè no la poguessin utilitzar legalment en contra nostre. La gran filtració d'Snowden obre un escenari nou: no només revela que els governs vigilen més massivament i sistemàticament que mai a la ciutadania a Internet, també revela que moltes altres eines a l'abast de tots resisteixen a aquests plans de vigilància. Ara som nosaltres, per nosaltres mateixos, els que podem garantir la nostra privacitat i els governs els que lluiten per aprovar lleis que criminalitzin el xifrat de les comunicacions.

Makers
El paradigma de la fabricació digital està canviant. De ser un conjunt de pràctiques que creuaven espais de recerca, medialabs i hackerspaces afins a l'ideari de la llibertat i l'autonomia, s'està tornant una realitat travessada per interessos comercials i productes de consum massiu. En aquesta transformació, dinàmiques d'investigació i de producció de sabers col·lectius es veuen amenaçades per la comercialització d'aquests patrimonis i l'experimentació es va perdent en detriment de la producció d'objectes de consum. Al seu torn, ajuntaments i organismes públics promouen l'aparició de programes de promoció de maker spaces, Fablabs i similars, integrant retòriques de producció comunitària amb lògiques del emprenedoria i creació d'ocupació. És en aquest context on proposem analitzar i debatre sobre aquests canvis, posant en valor les comunitats que han afavorit l'aparició del fenomen maker i les idees de cultura lliure que sempre han estat implícites.

Grups de Treball
Reunions de coordinació de grups en lluita, obertes a la premsa ia les persones interessades.
Pots venir a informar-te ia participar en els temes candents de la lluita per a la defensa d'Internet i dels nostres drets en l'era digital. En aquestes reunions hi participen organitzacions que ja treballen conjuntament en xarxa.
Demanem a les persones assistents que vinguin havent-se informat prèviament sobre els temes tractats i les organitzacions participants.
Les reunions seran en anglès, menys la de dissabte a les 17h, que serà en castellà.

Estructura de les reunions dels grups de treball:

Posada al dia de la situació sobre la temàtica tractada.
Activitats dels grups convidats sobre la mateixa (èxits i dificultats).
Dubtes i preguntes de tots els assistents (es recollirà també la participació en línia via xat - la participació serà moderada i només es compartiran les preguntes i dubtes pertinents).
Calendari i accions futures.
Aportacions específiques en relació als governs municipals i situacions locals.
Internet com a camp de batalla

30 d´Octubre
Coordina Xnet
Lloc: Conserves - Carrer Sant Pau 58, Barcelona

15:00-17:15
Legislacions sobre copyright i propietat intel·lectual. Neutralitat de la Xarxa.
Idioma: anglès

Victòries i resistència a les reformes salvatges de les lleis de propietat intel·lectual impulsades pels lobbies de les indústries culturals.
La lluita diària per defensar la Neutralitat de la Xarxa.
Desenvolupament de la campanya Save The Internet, entre d'altres.

Hi participen:
- Diego Naranjo / Maryant Fernández-Pérez, European Digital Rights - Edri
- Till Kreutzer, Initiative Against An Ancillary Copyright - IGEL
- Gaelle Krikorian, assessora en Accés al Coneixement i Propietat Intel·lectual
- Estelle Massé, Access
- Thomas Lohninger, Netzfreiheit
- Rejo Zenger, Bits of Freedom
- Jérémie Zimmermann, La Quadrature du Net
 
17:30-20:00
Llibertat d'expressió, llibertat d'informació.
Idioma: anglès

Estat de la qüestió a Europa amb particular atenció a la feina de la Coalició contra els Trade Secrets. Aplicació privada de la llei - el cas de la llibertat d'informació, el copyright i de la "lluita contra el terrorisme".

Hi participen:
- James Love, Knowledge Ecology International - KEI
- Jeremy Malcolm, Electronic Frontier Foundation - EFF
- Renata Avila, advocada per drets humans i propietat intel·lectual, assessora de Wikileaks, Courage Foundation i Creative Commons
- Diego Naranjo / Maryant Fernández-Pérez, European Digital Rights - Edri
- Guests: Ali Nikouei, Baaroo Foundation
 
31 d´Octubre
Coordina Xnet
Lloc: La Farinera - Gran Via de les Corts Catalanes 837, Barcelona

15:00-16:30
Llibertat d'expressió, llibertat d'informació, llibertat d'acció: estat de la qüestió i coordinació de lluites a l'Estat espanyol.
Idioma: castellà

Hi participen:
- LegalSol
- Patricia Goicoechea, Rights International Spain RIS
- David Fernández
- Carlos Almeida, Plataforma de Defensa de la Llibertat d'Informació - PDLI
 

* 18: 45 - 21:00
ALTRES ACTIVITATS DE COORDINACIÓ PARAL·LELES
Reunió de treball interna
En paral·lel als tallers de dissabte, està reunió de treball reunirà els participants dels grups de treball per generar els documents de conclusions, que serviran de marc estratègic global establint una forta estructura de coordinació internacional.
S'oferirà una anàlisi de l'estat de la qüestió, analitzant quins són els focus sobre els quals pressionar - quins són els actors clau i els interessos que els condueixen - i com intervenir a Europa, a nivell de l'estat espanyol ia nivell local.

Assemblea general de l'Open Knowledge Foundation Spain
El Free Culture Forum allotja l'Assemblea General Ordinària d'Open Knowledge Spain (Associació pel coneixement obert).
http://okfn.es/

http://2015.fcforum.net/grupos-de-trabajo/

FIGHTERS & MAKERS

31 d'octubre | FIGHTERS

Coordina Xnet
Lloc: La Farinera - Gran Via de les Corts Catalanes 837, Barcelona

10:30-00:00
PRESENTACIÓ DEL GRUP DE CIUTADÀ CONTRA LA CORRUPCIÓ - Plataforma estatal de grups ciutadans actius contra la corrupció
Idioma: castellà

Hi participen:
- Simona Levi i Sergio Salgado, de la Bústia de Filtracions d'Xnet i de 15MpaRato
- Audita Sanitat, auditoria ciutadana del deute en sanitat
- Ana Garrido, una de les primeres denunciants del cas Gürtel
- Kontuz, associació ciutadana d'usuaris, consumidors i contribuents de Navarra que ha destapant grans casos de corrupció a Navarra
- Acció Cívica, perquè advocats de qualsevol punt d'Espanya puguin personar-se com a acusació popular
- Encarnación Cortés, regidor que va denunciar irregularitats a Benalmádena
- David Fernández, ex-president de la Comissió Parlamentària sobre el Cas Pujol com a diputat de la CUP-Parlament
- Patricia Suárez Ramírez, activista en la defensa dels abusos bancaris. Fundadora i presidenta de ASUFIN
de Asufin un dels funcionaris espanyols que més casos de corrupció ha denunciat
- Fernando Urruticoechea, un dels funcionaris espanyols que més casos de corrupció ha denunciat
 
Com assessors:
- Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute - PACD
- Pau A. Monserrat, economista autor del llibre 'La banca culpable'
- Raúl Burillo, inspector d'hisenda, va estar al capdavant de l'equip d'inspectors en la investigació de casos com 'Palma Arena', 'Son Oms' o 'Maquillatge'
- Elisa de la Nuez, secretària general de la de Fundació Hi ha Dret ?, en denúncia de la degeneració de l'Estat de Dret.
- Ana Méndez Gorbea, advocada i membre d'ALA Advocats, Associació Lliure d'Advocats i Advocades
 
12:00-14:00
CONFERÈNCIES
Idioma: castellà

No és una crisi és una estafa
Hi participen:
- Fundació Finsalud: Fraus i Salut - L'efecte dels fraus financers en la salut de les persones (castellà).
- Enric Duran, activista, Faircoop & CIC: El que roba a un lladre (vídeo-conferència, castellà).
- Hibai Arbide, periodista i advocat expert en moviments socials: Grècia com spoiler del que passa en altres països (castellà).
 
Fila zero: Audita Sanitat, Ana Garrido, Kontuz, Acció Cívica, Encarnación Cortés, David Fernández, Pau A. Monserrat, Raúl Burillo, Ana Méndez

 15:00-16:30
GRUP DE TREBALL: Llibertat d'expressió, llibertat d'informació, llibertat d'acció: estat de la qüestió i coordinació de lluites a l'Estat espanyol.
Idioma: castellà

Hi participen: LegalSol, Rights International Spain - RIS, David Fernández, Carlos Almeida, Plataforma de Defensa de la Llibertat d'Informació - PDLI i Xnet.

Obert a la premsa i a les persones interessades. [Més detalls]

 16:30-18:30
CONFERÈNCIES
Idioma: anglès

Vigilància, repressió, protecció de dades i llibertats civils
Hi participen:
- Jeremie Zimmermann, membre fundador de La Quadrature du Net: Estat de la qüestió.
- Gavin MacFadyen i Arjen Kamphuis, Centre for Investigative Journalism - CIJ -: Presentació de l'edició en castellà del llibre Seguretat de la Informació per a Periodistes.
- Alberto Escorcia, LoQueSigue TV - "Bots", a l'atac de la llibertat d'expressió i organització, (vídeo-conferència).
 
Fila zero: James Love, Jeremy Malcom, Renata Avila, Till Kreutzer, EDRI, Estelle Massé, Thomas Lohninger, Rejo Zenge, Gaelle Krikorian, Baaroo Foundation.

 18:30-21:00
TALLERS informatius sobre autodefensa digital i dret a la privacitat de les comunicacions, com a dret a la informació ia la llibertat d'expressió.
Idioma: castellà

Els imparteixen (3 nivells: alt - mig - bàsic):
- Jordi Delgado, CriptoParty
- Carlos Fernández, críptica
- Baybars Külebi
- Xnet
- Acracia
 
+ TALLER PER A PERIODISTES DEL Centre for Investigative Journalism
Idioma: anglès

22:00
CONCERT
Ecos del Gueto
 
2 de Novembre | MAKERS

En col·laboració amb:
GreditsBau
Coordina: Objetologías
Twitter atBau_bcn
Lloc: BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona - Carrer de Pujades 118, Barcelona

16:00-19:30
Conferències: Makers i models de negoci
Modera: Josianito.

Hi participen:
- Núria Martínez-Vernis i Jordi Reynés, Ateneus de Fabricació Digital
- Joan Maroto, Lab BAU
- José Laulhé, Ehcofab - Fabmóvil
- Susana Moliner, La Companyía
- Defko Ak Ñiëp, Kër Thiossane (vídeo-conferència)
- Josef Prusa, desenvolupador RepRap
- Judit Panxeta i Lena Prat, MalaHembra
 
20:00
Conferència escènica: "Retorn al futur"
Tot és remezclable i remesclat. Un viatge a través de la cultura popular digital i la remescla audiovisual política com a eina per a la ciència-ficció ciutadana per ZEMOS98.
 
http://2015.fcforum.net/programa/

- Participants
15MpaRato | Access | Acracia | Carlos Almeida | Hibai Arbide | Associació d'Usuaris Financers - ASUFIN | Audita Sanitat | Renata Àvila | BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona | Baaroo Foundation | Bits of Freedom | Raúl Burillo | CIJ - Centre for Investigative Journalism | Acció Cívica | Ehcofab | Edri - European Digital Rights | Ecos del Gueto | Encarni Cortés | Críptica | CryptoPartyBCN | Jordi Delgado | Enric Duran | Alberto Escorcia | Lab BAU | Fair Coop | Carlos Fernández | Maryant Fernández | David Fernández | FinSalud | Ana Garrido | Felipe G. Gil | Patricia Goicoechea | Fundació Hi ha Dret? | IGEL - Initiative gegen ein Leistungsschutzrecht für Presseverlage | Pedro Jiménez | Arjen Kamphuis | KEI - Knowledge Ecology International | Kër Thiossane | Baybars Kulebi | Till Kreutzer | Gaelle Krikorian | Kontuz | José Lalhué | LegalSol | Simona Levi | Josianito Llorente | Thomas Lohninger | Defko Ak Ñiëp | James Love | MalaHembra | Jeremy Malcolm | Joan Maroto | Gavin MacFadyen | Núria Martinez Vernis | Estelle Masse | Ana Méndez | Susana Moliner | Pau A. Monserrat | Diego Naranjo | Netzfreiheit | Ali Nikouei | Elisa de la Nuez | Objetologías | Judit Panxeta | PACD - Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute | PDLI - Plataforma de Defensa de la Llibertat d'Informació | Lena Prat | Josef Prusa | La Quadrature du Net | Jordi Reynés | RIS - Rights International Spain | Jaron Rowan | Sergio Salgado | Patricia Suárez Ramírez | Fernando Urruticoechea | Xnet | ZEMOS98 | Rejo Zenger | Jérémie Zimmermann

Free Culture Forum 2015 participants

Acracia
Tot el que sé d'ordinadors, ho vaig aprendre a IRC.
https://twitter.com/acracia

Carlos Almeida
Plataforma de Defensa de la Llibertat d'Informació - PDLI
Llicenciat en Dret i diplomat en Dret Civil Català, ha estat membre de FrEE (Fronteres Electròniques), organització orientada a la defensa dels drets civils a Internet, així com col·laborador de diversos mitjans digitals. En l'actualitat es dedica en exclusiva a l'exercici professional de l'advocacia. Director jurídic de la PDLI, que sorgeix per la preocupació d'un grup d'organitzacions i persones de l'àmbit jurídic, del periodisme i dels moviments socials davant les amenaces als drets de llibertat d'informació i d'expressió a l'Estat espanyol.
http://libertadinformacion.cc/

Hibai Arbide
Hibai Arbide Aza era advocat a Barcelona fins que se'n va anar a viure a Grècia. Resideix a Atenes, on treballa com a periodista freelance per diversos mitjans. Tracta d'acabar l'escriptura d'un llibre que es resisteix, punxa tropical bass i munta en bici.
https://twitter.com/hibai_

Renata Àvila
Renata Avila és una Advocada de Drets Humans a Guatemala. Va treballar amb la Premi Nobel de la Pau Rigoberta Menchú Tum en el cas de genocidi al seu país. Està treballant la intersecció entre Internet i Drets Humans des de l'any 2009. Juntament amb Sir Tim Berners-Lee lidera la Iniciativa "web We Want", un projecte de la web Foundation que busca a preservar i fer valer els drets humans en l'era digital, responent així a les amenaces del futur d'Internet. Actualment és membre de la direcció de Creative Commons i també de la Courage Foundation, assistint, des d'aquesta última, a "whistleblowers" i fonts periodístiques en risc. També forma part del directori del projecte europeu D-Cent, que explora el futur de tecnologies descentralitzades.
https://twitter.com/avilarenata

Audita Sanitat
Grup de Treball per a una Auditoria Ciutadana del Deute en Sanitat a la Comunitat de Madrid i per a la investigació de la corrupció com a causa i efecte de la privatització sanitària.
https://twitter.com/auditasanidad

Acció Cívica
Associació independent que brinda la seva estructura perquè advocats de qualsevol punt de l'Estat puguin personar-se com acusació popular, en representació de la mateixa i de forma desinteressada, en procediments judicials per desviament de fons públics.
http://accion-civica.org/

Raúl Burillo
Inspector d'Hisenda des de 1990. En l'actualitat a Saragossa. Abans va exercir com a delegat especial de l'Agència Tributària a les Balears des de l'any 2004 i, anteriorment, a Catalunya.
Mentre Raúl Burillo va estar al capdavant de l'equip d'inspectors d'Hisenda a Balears l'agència tributària va tenir un paper clau en la investigació de casos com 'Palma Arena', 'Son Oms', 'Voltor', 'Ibatur', o 'Maquillatge' més d'operacions importants contra el frau de l'IVA o contra el blanqueig de capitals o en les dobles vendes immobiliàries en el marc de la 'Operació Llampec', entre altres.

Ecos del Gueto
Format per Hibai, Biano i Lumumba Jr.
Sets de kuduro, favela funk i moonbathon entre molts estils.
https://soundcloud.com/ecos-del-gueto

Encarni Cortés
Va ser triada regidor a Benalmádena per UCB, el partit que va fer pujar al poder a Benalmádena primer al PSOE i després el PP. Va dimitir dels seus càrrecs en el partit al principi de la legislatura passant a ser regidor no adscrita després d'observar irregularitats. A causa d'això va patir l'aïllament al seu municipi amb greus conseqüències econòmiques (es va veure obligada a tancar el negoci familiar). Finalment, per les seves denúncies, els membres del govern de Benalmádena d'UCB van ser imputats i van dimitir. En les últimes eleccions ha tornat a ser escollida regidora.

Jordi Delgado
Crypto Party BCN
Organitzador de cryptoparty.cat, desenvolupadors de tallers adaptats a diferents audiències on s'explica i practica la instal·lació, configuració i ús dels hàbits i les eines bàsiques per a utilitzar Internet de forma més segura i amb sentit comú. Entenent la privacitat i intimitat com un dret, ensenyen a defensar-se i protegir-se a Internet.
https://cryptopartycat.wordpress.com/

Enric Duran
Cooperativa Integral Catalana, FairCoop - FairCoin
De 2006 a 2008, Duran va obtenir 68 préstecs comercials i personals, d'un total de 39 bancs, sense garanties i sense intenció de tornar-; utilitzar els diners per finançar diversos moviments com a acció de desobediència civil, explicat en el seu article "He 'robat' 492.000 € els que més ens roben". Membre fundador de la Cooperativa Integral Catalana (CIC), va posar en marxa la plataforma Coopfunding, la revista Radi.ms i és desenvolupador de FairCoop; una cooperativa oberta d'àmbit mundial que s'autoorganitza a través d'Internet fora dels límits i controls dels estats-nació. La FairCoop entén que la transformació cap a un sistema monetari més just és un element clau en el seu camí, apostant per Faircoin com criptomoneda en la qual basar les seves accions de redistribució de recursos i construcció d'un nou sistema econòmic global.
https://fair.coop/

Alberto Escorcia
LoQueSigue TV
Blocaire des de 2002, ha presenciat meravellat i escrit sobre el com internet ha ajudat a connectar-nos, a compartir-nos ia resoldre problemes i com hem creat noves realitats i narratives en xarxa. Ha treballat en tota mena de mitjans de comunicació des de 1997 i ha trobat la manera d'enviar una nota enmig de gasos lacrimògens o enmig de la selva sense usar 3G. Ha resolt en part el problema de la convivència entre bloggers i periodistes sense que es matin els uns als altres. Investiga des de 2009 els moviments xarxa a Iberoamèrica amb l'esperança que algun dia presenciï la consumació de la revolució global. Experimenta amb la predicció d'esdeveniments usant big data i és entusiasta del poder de la intel·ligència col·lectiva. Des 2012 ha vingut denunciat el creixent poder de la tecnocensura a Mèxic i en com l'altre costat fa servir i crea bots i sistemes d'espionatge per evitar que els d'aquest costat ens connectem i els canviem el món.
http://loquesigue.tv/

Carlos Fernández
Críptica
Enginyer de Telecomunicacions, entusiasta de la criptografia i cofundador de críptica, plataforma per promoure l'ús d'eines respectuoses amb la privacitat.

Maryant Fernández Pérez i Diego Naranjo Barroso
European Digital Rights (Edri)
Maryant, advocada i Manager de polítiques públiques en Edri, especialitzada en llei Europea i Internacional i en Dret Comparat, amb un particular enfocament en matèria de drets digitals.
Diego, advocat expert en Drets Humans i Manager de polítiques públiques en Edri.
Edri és un grup de suport internacional (amb oficines a 19 països d'Europa) que promou, protegeix i defensa els drets civils en el camp de la informació i les tecnologies de la comunicació. Això inclou moltes qüestions relacionades amb els drets digitals; des de la retenció de dades als de drets d'autor i les patents de programari, des del dret a la protecció de dades i privacitat a la llibertat d'expressió a la xarxa, des de la imposició privatitzada a la seguretat cibernètica, incloent coneixements sobre l'anomenada "taxa Google". Edri ofereix a legisladors de la UE coneixement expert, oportú i precís sobre la seva posició en diferents temes relacionats amb els drets humans en el món d'Internet (drets digitals).
https://edri.org/

David Fernández
Destacat activista contra la corrupció i per la democràcia. Ex-president de la Comissió Parlamentària sobre el Cas Pujol com a diputat de la CUP-Parlament.
http://llumsitaquigrafs.tumblr.com/

Fundació FinSalud
Més de 400.000 persones han perdut els seus estalvis a l'Estat espanyol. Aquest projecte es posa en marxa per conèixer l'efecte d'aquests fraus bancaris a la salut de les persones. Es tracta d'un equip de professionals que ajuden a les persones que han patit pèrdues financeres sobtades a mantenir i millorar la seva salut física i mental.
http://finsalud.com/

Ana Garrido
Una de les primeres denunciants del cas Gürtel. Després de la seva denúncia i col·laboració amb la justícia (que va ser clau perquè es destapés la trama) va patir l'assetjament laboral per part de superiors i antics companys en el seu lloc com a tècnic de l'Ajuntament de Boadilla de la Muntanya. Tot i que el TSJM va condemnar a l'Ajuntament de Boadilla de la Muntanya per assetjament laboral, porta des del seu denúncia sense poder tornar a treballar. S'ha vist obligada a emigrar temporalment fora d'Europa.

Felipe G. Gil i Pedro Jiménez
ZEMOS98
Socis fundadors de ZEMOS98 Gestió Creatiu Cultural i llicenciats en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Sevilla, Especialistes en Educació a través d'Internet per la UNED.
ZEMOS98 és una iniciativa que treballa i investiga sobre cultura lliure, innovació social i narratives contemporànies. ZEMOS98 creu en: la cultura com a element per a la transformació social i no com a mer entreteniment; l'educació com una cosa que pot succeir en qualsevol moment i en qualsevol lloc; les xarxes de suport mutu i en l'economia social; l'experimentació en continguts i formats; la remescla com a eina per deconstruir els missatges dominants; la mediació com a eina pedagògica i l'alfabetització mediàtica i digital.
ZEMOS98 ha organitzat durant 17 anys el Festival ZEMOS98, una referència internacional en temes relacionats amb cultura digital i experimentació narrativa.
Coordina la xarxa internacional Doc Next Network: amb agents al llarg del Regne Unit (Future Film Programm del British Film Institute), Turquia (Mode Istanbul), Polònia (Association of Creative Initiatives "i") i Holanda (European Cultural Foundation). L'any passat van acabar "remapping Europe", sobre migració i alfabetització mediàtica i actualment desenvolupant "Radical Democracy: Reclaiming the Commons", que pretén donar veu a lluites socials relacionades amb els béns comuns i la regeneració de la democràcia.
ZEMOS98 investiga i ha editat nombroses publicacions: Tant en línia (www.EMBED.at, sobre l'audiovisual contemporani; www.copylove.cc / en procés / una investigació col·laborativa sobre economia dels afectes), com llibres: "Creació i Intel·ligència Col·lectiva" (2005), "La televisió no ho filma" (2006) o "Cultura digital i comunicació participativa" (2006), "Panell de control: interruptors crítics per a una societat vigilada" (2007). "Codi Font: La remescla" (2009) un assaig-ficció sobre la potència de l'arxiu, el sampling i el palimpsest infinit editat al costat de Mar Villaespesa i "Educació Expandida" (2012) editat al costat de Juan Freire. Tots els llibres PDF en http://publicaciones.zemos98.org.
http://17festival.zemos98.org/

Patricia Goicoechea
RIS - Rights International Spain
Advocada en exercici i membre dels torns d'ofici en matèria penal i de violència de gènere. Màster en Dret de la Unió Europea per la Universitat de la Sorbona, llicenciada en Dret per les universitats Complutense de Madrid i Sorbona de París. Editora de diverses publicacions sobre actualitat jurídica, estudis de legislació comparada i autora de diversos articles doctrinals. Ha participat en processos legislatius de la Unió Europea aportant comentaris a reformes legals, propostes i informes ombra davant organitzacions internacionals. Ha assessorat organitzacions i col·lectius en la defensa dels seus drets civils i polítics. Col·labora amb fundacions l'objectiu és fer efectiva la reinserció social de les persones privades de llibertat. És membre, entre d'altres, de l'International Legal Network de l'organització Avocats sans Frontières.
http://rightsinternationalspain.org/

Gavin MacFadyen i Arjen Kamphuis
Centre for Investigative Journalism
Gavin MacFadyen és periodista d'investigació, director-productor de cinema i mestre. És professor visitant a la City University London i director del Centre for Investigative Journalism (CIJ), una organització benèfica internacional dedicada a la formació i fundada el 2003. MacFaydyen ha estat productor i director sènior de molts programes des de 1970 fins a l'actualitat: World in action, Channel 4 Dispatches, BBC 's Fine Cut, 24 Hours, Panorama, The Money Programme, Multi Cultural Birmingham, PBS Frontline.
Aquests treballs van ser investigats, dirigits i produïts al Regne Unit, Equador, Guyana, Sud-àfrica, Mèxic, Hong Kong, Tailàndia, l'URSS, els EUA, Suècia, Índia i Turquia. Els temes van des de la proliferació nuclear, el treball infantil, la tortura de presos polítics a Turquia i Bolívia, accidents industrials al Regne Unit, violència neonazi britànica, societats criminals xineses, la història de la CIA, frau electoral a Guyana, Watergate, seguretat marítima, incompliment de sancions i el comerç d'armes de l'Iraq, així com Frank Sinatra i la Màfia, el Diamond Empire i Cuines regionals de l'Índia. La filmació encoberta a l'estranger es va dur a terme a Hong Kong, Macau, Tailàndia, Nova York, Washington, Turquia, Grècia, Nicaragua, Portugal i els Països Baixos.

Arjen Kamphuis és co-fundador i director de tecnologia de Gendo des de 2005. Com a director de tecnologia de Gendo, assessora sobre legislació tecnològica a diversos governs nacionals, organitzacions sense ànim de lucre i companyies Fortune-500. Des de 2009, Arjen ha estat entrenant a periodistes, polítics, advocats, treballadors de drets humans i alertadores per defensar les seves comunicacions i dades d'intrusions o manipulacions de governs o corporacions.

El Centre de Periodisme d'Investigació - Centre for Investigative Journalism (CIJ) és una organització sense ànim de lucre que defensa el periodisme crític i de profunditat i la defensa de l'interès públic. Es va crear el 2003 per fer front a una creixent crisi en el periodisme d'investigació. La missió principal del CIJ és proporcionar un centre d'excel·lència per a la formació de periodistes; per elevar l'estàndard del periodisme d'investigació a un alt nivell professional.
http://www.tcij.org/

Baybars Külebi
Astrofísic i immigrant de Turquia. Dades per a una millor democràcia.

Till Kreutzer
IGEL (Initiative gegen ein Leistungsschutzrecht für Presseverlage)
Iniciador, operador i director de la plataforma d'informació IGEL i cofundador i editor en iRights.info; un portal d'Internet sobre drets d'autor en el món digital.
Advocat alemany especialitzat en assessorar empreses de comunicació i institucions públiques en temes de drets d'autor, drets personals, privacitat de dades i drets de les TI. El 2010 va ser elegit membre "ad personam" de la Comissió alemanya de la UNESCO. Especialista europeu en # CanonAEDE / Taxa Google.
http://www.ancillarycopyright.eu

Gaelle Krikorian
Assessora en l'accés al coneixement i la propietat intel·lectual.
La seva recerca en sociologia se centra en la manera com els problemes de salut es tenen en compte durant la negociació de la propietat intel·lectual en els acords de lliure comerç.

Kontuz
Associació ciutadana d'usuaris, consumidors i contribuents de Navarra que ha jugat un paper clau destapant grans casos de corrupció a Navarra com els casos Otano i Urralburu o el saqueig de la Caixa d'estalvis de Navarra.
http://www.kontuz.org/

José Laulhé
Ehcofab - FabMóvil
Soci fundador de Ehcofab i de la cooperativa CommonFab. Al Fab Lab Sevilla ha combinat la seva experiència en la producció i coordinació d'esdeveniments culturals amb una implicació amb les màquines i els dissenys realitzats, treball relacional de l'equip amb altres col·lectius propers i desenvolupament de projectes propis de disseny, relacionats amb productes, esdeveniments, etc. Des de l'experiència del Fab Lab Sevilla, Ehcofab és un mecanisme que actua d'intermediari entre el món universitari i la resta de la ciutadania; un lloc des del qual investigar, formar i produir amb els nous mètodes de fabricació digital.
http://ehcofab.net/

Legal SOL
La Comissió Legal 15M va sorgir hores després que finalitzés la manifestació que va donar origen a l'acampada de Sol. Des d'aquest moment, advocats i persones interessades en la defensa dels drets dels i les acampad i totes, es van donar cita a la Porta del Sol com una comissió de treball, les funcions van ser i són: assessorar sobre drets ciutadans (especialment pel que fa a drets de reunió, manifestació, participació política i llibertat d'expressió), assessorar comissions i grups de treball en la formulació jurídica de les seves propostes i personar-se en la defensa de detinguts i lesionad @ s en els casos que ho requereixen. Conforma també grups temàtics orientats al desenvolupament d'un Dret alternatiu, en clau àmplia i garantista, capaç de contemplar la màxima expressió dels drets de ciutadania.
https://legal15m.wordpress.com/

Fernando Urruticoechea
Després de 30 anys treballant a l'administració pública, és un dels funcionaris espanyols que més casos de corrupció ha denunciat com a interventor de diversos municipis. En el cas de Castro Urdiales, va denunciar centenars d'irregularitats que han suposat que els tres últims alcaldes del poble estiguin imputats (PP, PSOE i Partit Regionalista Càntabre).
Actualment, com a conseqüència de les seves desenes d'informes d'irregularitats en els seus dos últims destins professionals en els ajuntaments de Crevillent i Oriola, es troba en un procés judicial en què una empresa les pràctiques denunciar li reclama una indemnització de 150.000 euros.

Simona Levi i Sergio Salgado
Xnet i 15MpaRato
Simona Levi és una artista multidisciplinària i activista destacada dels moviments socials europeus en el tema de la lliure circulació del coneixement, la cultura i la informació, la defensa d'internet, i la lluita contra la corrupció. Cofundadora de Xnet i impulsora de 15MpaRato.
Sergio Salgado va estudiar primer grau universitari en Ciències Polítiques a la Universita Santiago de Compostel·la i segon grau en Ecologia Humana a la Universitat Oberta de Lisboa. Especialitzat en comunicació política en línia i consultor per a diverses organitzacions. Col·laborador de Xnet i imupulsor de 15MpaRato.
15MpaRato és l'acusació ciutadana que va obrir i impulsa el Cas Bankia a l'Audiència Nacional i que ha aconseguit destapar i obrir peces judicials per l'estafa de sortida a borsa, de les preferents i de les Targetes Black.
Xnet és un grup d'activistes que treballen des de 2008 en diferents camps relacionats amb la democràcia en xarxa i la tecnopolítica; la creació de mecanismes de participació i control del poder i les institucions per part de la ciutadania organitzada. Treballa per la defensa d'un Internet lliure i neutral; la lliure circulació de la cultura, el coneixement i la informació. La Bústia de Filtracions d'Xnet permet a la ciutadania enviar informació rellevant de forma segura per a la lluita legal, tècnica i comunicativa contra la corrupció.
https://xnet-x.net
http://15mparato.wordpress.com

Josianito Llorente
Bau, Centre Universitari de Disseny de Barcelona
Dinamitzador digital, gestor cultural i activista en general. Arquitecte de formació, treballa en projectes tecnològics des de la seva vessant social, cultural, educativa i viceversa. Coordinador dels laboratoris de creació del Centre Cultural Tabakalera (Sant Sebastià) i des del 2013 responsable del laboratori ciutadà Hirikilabs, projecte compartit amb Donostia Capital de la Cultura Europea 2016 que articula les activitats relacionades amb cultura lliure i coneixement compartit i que té com a objectiu l'empoderament ciutadà a través de les TICs. Forma part de l'equip docent de BAU per al curs 2014-2015.
http://www.baued.es/

Thomas Lohninger
Netzfreiheit
Antropòleg i programador. El seu treball activista es centra en la neutralitat de la xarxa i la vigilància. Va treballar per al grup de defensa European Digital Rights (Edri) com a analista de polítiques durant la fase clau de regulació Europea sobre neutralitat de la xarxa. Ha estat testimoni expert davant el Bundestag alemany sobre la qüestió de la neutralitat de la xarxa en 2014 i 2015 i treballa com una part instrumental de la campanya SaveTheInternet.eu, l'objectiu és la preservació de la neutralitat de la xarxa a Europa.
Treballa a temps complet com a director executiu del grup de treball sobre la Retenció de Dades d'Àustria (AKVorrat) i també com a voluntari per al Digital Gesellschaft i la Iniciativa für Netzfreiheit; una iniciativa per la llibertat de la xarxa i els drets civils en l'era digital, treballant en temes legislatius sobre Internet a Àustria i Europa.
http://socialhack.eu

Defko Ak Ñiëp
Kër Thiossane
En el marc de l'École des Communs (projecte per a l'experimentació artística, la cultura lliure i el coneixement compartit) Kër Thiossane, situat al barri de Sicap Liberté II a Dakar, llança el 2014 "Defko Ak Ñiëp" ("Fes-ho amb els altres ", en wòlof).
Un FabLab que busca a l'encreuament entre la innovació digital, la creació i els sabers tradicionals. Aquest espai està situat a un centenar de metres de Kër Thiossane, en un carrer on es troben els tallers de fusta, de reparació elèctrica o construcció de dispositius en metall.
Kër Thiossane va començar les seves activitats el 2002, centrant la seva activitat en la investigació sobre l'art i les noves tecnologies, i les seves implicacions en les nostres societats. En 2008 llança el primer festival Afropixel que se centra en el programari lliure en relació amb les pràctiques de ciutadania a l'Àfrica i al Sud. Aquest festival està dins de la xarxa del festival de crítica a les noves tecnologies, llançat per Pixelache.
http://ker-thiossane.org/spip.php?article137

James Love
Knowledge Ecology International (KEI)
Promotor del Fons de Patents per als fàrmacs contra la sida i assessor de diferents organitzacions de les Nacions Unides. Des de la seva organització, Knowledge Ecology International (KEI), va fer possible la producció i venda de medicaments genèrics a l'Índia, trencant el monopoli sobre les patents de les farmacèutiques. Una part significativa del seu treball se centra precisament en la legislació sobre patents de medicaments per evitar que condueixin a preus molt elevats de tractaments com el del Càncer, la Sida o l'Hepatitis C; i les polítiques comercials entre governs i farmacèutiques. Treballa, a més, sobre l'impacte dels drets de propietat intel·lectual sobre els consumidors des de fa 20 anys.
http://keionline.org/

Jeremy Malcolm
Electronic Frontier Foundation (EFF)
Jeremy Malcolm condueix el treball de EFF des 2014, lluitant per unes lleis de propietat intel·lectual més equilibrades i polítiques per a usuaris d'Internet i innovadors oberts. El seu últim càrrec va ser a Malàisia treballant per Consumers International, coordinant el seu programa Consumidors en l'Era Digital.
Fundada el 1990, l'EFF és una organització sense ànim de lucre, dedicada a la defensa de les llibertats civils al món digital. Advoca per la privacitat de l'usuari, la lliure expressió i la innovació a través de litigis d'impacte, anàlisi de polítiques, activisme de base i desenvolupament de tecnologia. Treballa per assegurar que els drets i llibertats es veuen reforçats i protegits en paral·lel al creixement de l'ús de la tecnologia.
https://www.eff.org/

Joan Maroto
Lab BAU
Joan Maroto, arquitecte. Màster en Teoria i Pràctica del Projecte Arquitectònic per l'ETSAB, Barcelona.
Actualment desenvolupa la seva activitat professional en l'estudi "Joan Maroto ARCH", és professor a BAU i responsable del Taller de Fabricació Digital, és Coordinador de Fabricació Social de "Tarpuna Cooperativa d'Iniciatives Sostenibles", col·labora amb els grups de recerca CERCLE (ETSAB -UPC) i GREDITS (BAU-UVic) i desenvolupa la seva tesi doctoral "Arquitectures per a l'habitant emancipat", una investigació transversal en què detectar eines de transformació personal i col·lectiva per a nous escenaris.
http://www.baued.es

Núria Martínez-Vernis i Jordi Reynés
Ateneus de Fabricio Digital
Jordi Reynés, director de la xarxa d'Ateneus de Fabricació Digital i Núria Martínez-Vernis, responsable de l'Ateneu de Fabricació Les Corts; espais de col·laboració públic-privada on els ciutadans individuals però també les entitats locals, les organitzacions, les universitats i les empreses s'impliquen en la realització d'activitats conjuntes d'innovació social amb el suport d'un laboratori de fabricació digital: un taller equipat amb programari i màquines de fabricació per convertir les idees i conceptes en productes físics i útils per a la societat.
http://ateneusdefabricacio.barcelona.cat/es/

Estelle Massé
Access
Analista a l'oficina Access de Brussel·les. Abans d'unir-se a Access, va realitzar pràctiques en European Digital Rights (Edri), una associació de 35 grups treballant privacitat i drets civils a tot Europa i en la UNESCO a Barcelona. Estelle es va graduar, amb tres llicenciatures en Llengües Aplicades de la Universitat de Provença - França, la Universitat de Limerick - Irlanda i la Universitat de Granada - Espanya i Màster en Dret Europeu per la Universitat de Granada. La seva tesi va examinar les competències compartides entre la UE i els seus Estats membres en la protecció dels Drets Fonamentals.
https://accessnow.org

Susana Moliner
Productora cultural. Interessada en dispositius alternatius d'aprenentatge i reflexió sobre els béns comuns en contextos interculturals. Ha portat terme la coordinació de diversos projectes lligats a la cultura lliure i la pràctica artística: École de Commons (Dakar), Rose des Vents numériques (Senegal, Mali, Martinica, Sud-àfrica), Àfrica Light (Bordeus, Bamako, Dakar), Festival Pixelini (Bamako), Afropixel # 3 i 4 # (Dakar), Côte à Côte (Rabat) i Wekalet Nehna (Alexandria).
Fundadora al costat de Marta Vallejo deLa Companyía, col·lectiu de reflexió i acció sobre la creació i la construcció col·lectiva de significats a partir de la
pràctica artística.
http://lacompanyia.org/

Pau A. Monserrat
Economista especialitzat en productes financers, autor del llibre "La banca culpable" i divulgador d'economia en mitjans de comunicació.
https://twitter.com/pmonserrat

Ali Nikouei
Baaroo Foundation
Yalda és coordinadora de la Fundació Baaroo,

Ali és activista per la informació, defensor de drets humans, especialista en seguretat i cofundador de l'Iran Security i Baaroo Foundation.
Baaroo Foundation treballa per millorar les habilitats i els mètodes de treball en la defensa dels drets i llibertats, per construir suport als drets digitals dels usuaris i per donar poder a defensors de drets a tot el món, i en especial als que viuen en Orient Mitjà.
https://baaroo.org/

Elisa de la Nuez
Fundació Hi ha Dret?
Llicenciada en Dret per la Universitat Complutense de Madrid (1980-1985). Va accedir al Cos d'Advocats de l'Estat l'any 1988. En l'Administració pública ha ostentant càrrecs com ara advocat de l'Estat-Cap de la Secretaria d'Estat d'Hisenda; Subdirectora General d'Assumptes Consultius i Contenciosos del Servei Jurídic de l'Agència Estatal d'Administració Tributària; Advocada de l'Estat-Secretària del Tribunal Econòmic-Administratiu Regional de Madrid; Advocada de l'Estat-Cap Servei Jurídic de la Rioja; Lletrada en la Direcció General de Registres i Notariat; Advocada de l'Estat davant el TSJ de Madrid; Advocada de l'Estat a la Direcció General del Servei Jurídic de l'Estat del Ministeri de Justícia
En l'actualitat compatibilitza el seu treball en els Jutjats del contenciós-administratiu de l'Audiència Nacional amb altres tasques professionals.
És coeditora del bloc Hi ha dret? i del llibre del mateix nom editat per Península juntament amb altres coautors sota el pseudònim col·lectiu "Sansón Carrasco" i Secretaria General de la Fundació Hi ha Dret?
http://www.fundacionhayderecho.com/

Judit Panxeta i Lena Prat
MalaHembra
Judit Panxeta i Lena Prat són les creadores de Mala Femella, projecte feminista i autogestionat que uneix il·lustració, serigrafia i impressió 3D.
http://vkm.is/malahembra

Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD)
Xarxa de ciutadans, present per tota la geografia, elaborant un procés d'auditoria ciutadana del deute i definint quin tipus d'auditoria es vol, què deutes es volen auditar, qui pot i ha de participar en aquest procés i amb quins objectius.
Estudia els indicis d'il·legitimitat i il·legalitat en la generació de deute que el Govern espanyol, juntament amb la UE o els governs autonòmics i locals, estan utilitzant com a justificació per aplicar les seves polítiques d'austeritat.
http://auditoriaciudadana.net/

Josef Prusa
RepRap
Principal desenvolupador de les impressores 3D RepRap de codi obert;

http://2015.fcforum.net/participantes/

- A on

Els tallers, conferències i grups de treball s’imparteixen als llocs següents:

Divendres 30 d’octubre
Conservas
Carrer Sant Pau, 58 [Metro: Liceu o Paral·lel]
08001 Barcelona
http://conservas.tk/
info[at]conservas.tk

Dissabte 31 d’octubre
La Farinera
Gran Via de les Corts Catalanes, 837 [Metro: Glòries]
08018 Barcelona
Tel. +34 93 291 80 80
http://farinera.org/
informacio[at]farinera.org

Dilluns 2 de novembre
Bau, Centre Universitari de Diseny
Carrer Pujades, 118 [Metro: Llacuna]
08005 Barcelona
Tel. +34 93 415 34 74
Fax. + 34 93 300 15 52
http://www.bau.cat
info[at]bau.cat

http://2015.fcforum.net/ca/a-on/

Idioma
ES CA EN


Més informació:

Segueix-lo i Participa
- Twitter d'@X_net_
- Twitter de l'@FCForum_net (en)
- Fb d'Xnet
- Canal YouTube Xnet

Website
FCForum >>
Edicions Anteriors
- FCForum 2014
- FCForum 2013
- FCForum 2012
- FCForum 2011
- FCForum 2010
- FCForum 2009

Documents FCForum
- Carta per a la Innovació la Creativitat i l'Accéss al Coneixement
- Models Sostenibles per a la Creativitat a l'Era Digital
- Experiències de crowdfunding a l’Estat espanyol i Catalunya: Principals característiques, reptes i obstacles

- WEB FÒRUM INTERNACIONAL DE CULTURA LLIURE 2015

- TWITTER FÒRUM INTERNACIONAL DE CULTURA LLIURE 2015