CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Fracàs a la Cimera sobre el Canvi Climàtic de Durban

Dimecres, 14 desembre, 2011

Després de dues setmanes de negociacions i dos dies més de pròrroga per manca d'acords entre els països assistents, la Cimera de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP17) que ha tingut lloc a Durban (Sud-àfrica), es pot qualificar de gran fracàs, ja que, no s'ha arribat a un acord pel qual s'adquireixi un compromís real pel que fa a l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, de manera que Durban no suposa un avanç del ja establert en el Tractat de Kyoto. Les grans potències contaminants han preferit defensar els beneficis del lobby dels combustibles fòssils en detriment de l'interès del conjunt de la humanitat.

El compromís adquirit pel Tractat de Kyoto finalitza el 2013 i que s'ha acordat deixa tot en l'aire, ja que, els EUA, amb el suport d'altres grans potències, ha aconseguit un acord amb escàs valor vinculant i que inclou una clàusula per mitjà de la qual encara que es signés un nou tractat aquest no entraria en vigor fins al 2020, ajornant fins a la pròxima cimera una decisió vinculant perquè els països rics redueixin les emissions .

Durban es converteix en un fracàs respecte a les negociacions ja que a partir de 2013, finalització del Tractat de Kyoto, l'emissió de gasos d'efecte hivernacle no disminuirà. Ajornar fins a 2020 un acord jurídicament vinculant, pot comportar a una pujada de la temperatura global de fins a 4º C, quan el que recomana la comunitat científica per evitar situacions catastròfiques al planeta és un increment per sota dels 2º C, segons els propis informes i estudis publicats pel Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) afavorit en el si de Nacions Unides.

Tampoc s'han aconseguit avenços significatius per aconseguir els recursos econòmics que duguin a terme el desenvolupament del "Fons Verd", el qual és una peça clau per resoldre els problemes que el canvi climàtic està provocant en les economies dels països en vies de desenvolupament.

Per a la CGT, les conseqüències per a la població mundial seran molt greus i irreversibles. N o podem permetre que el futur del planeta quedi en mans dels interessos econòmics del capitalisme, de les multinacionals, dels governs dels EUA i les grans potències.

Maria Sastre, per la Secretaria d'Acció Social CGT

Madrid, 13 desembre 2011

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció