CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Fractura Social: Funcionaris, aturats i consumidors, principals víctimes de la tisorada salvatge de Rajoy

Dimecres, 11 juliol, 2012

rajoy_triomfal.jpg

Es redueix la prestació d'atur, s'elimina la paga extra de Nadal dels treballadors públics i s'incrementa l'IVA, mentre que no es pren cap mesura fiscal progressiva. També s'ataca la pluralitat política reduint el nombre de regidors, fet que perjudica sobretot els partits minoritaris


El rescat de l’Estat espanyol, digui el que digui el Govern de Rajoy, ja és una realitat i com a contrapartida el propi president de l’executiu ha anunciat aquest dimecres un reguitzell de mesures que impliquen una retallada de la despesa pública i un increment de determinats tributs, com ara l’IVA, de manera que es colpeja sobretot les classes mitjana i baixa. Un cop més, ni rastre de mesures progressives, com ara increment impositius a les rendes del capital, a les Sicav o apujar l’IRPF a partir de certs nivells. En la seva compareixença al Congrés, Rajoy ha confirmat el que ja s’intuïa: la supressió de la paga extra de Nadal per als funcionaris, la retallada de les prestacions d’atur i l’increment de l’IVA. L’objectiu de les noves mesures és que l’ajustament de les finances públiques espanyoles sigui de 65.000 milions d’euros en dos anys, molt superior als 40.000 que s’havien apuntat fins ara. Un cop més, Rajoy ha tirat del dogma thatcherià del “no hi ha alternativa”, afegint que les mesures “no són agradables, però són imprescindibles”.

L’increment de l’IVA suposa que el tipus general passarà del 18 al 21%, mentre que el reduït, que s’aplica a la majoria de productes alimentaris, productes sanitaris, transport terrestre de viatgers, entre d’altres, s’apuja dos punts i arriba al 10%; el superreduït es manté en el 4%. Pel que fa a la funció pública, els funcionaris es queden sense la paga extra de Nadal d’aquest any i també es redueixen el nombre de dies de lliure disposició i el nombre d’alliberats sindicals. La prestació d’atur es mantindrà un màxim de 24 mesos, però a partir del sisè mes es redueix al 50% de la base reguladora, quan ara ho fa al 60% (inicialment es mantindrà fins al 70%).

Amb l’argument del suposat estalvi econòmic, les mesures de Rajoy també limitaran la pluralitat política, ja que ha anunciat una reducció d’un 30% del nombre de regidors, de manera que per a les formacions petites serà molt més complicat accedir a les institucions; en l’àmbit de l’administració local també es fixaran límits als sous dels alcaldes i edils i s’eliminaran gran part de les empreses públiques. La reducció de la despesa també arribarà als pressupostos generals i enguany serà de 600 milions d’euros més. Una de les partides més afectades seran les subvencions a partits polítics, sindicats i organitzacions empresarials, que el 2013 baixaran un 20%. La deducció en l’IRPF per la compra de l’habitatge habitual desapareixerà a partir de l’1 de gener, mentre que s’incrementa l’impost sobre el tabac, entre d’altres.

Rajoy ha incomplert el seu programa electoral i ha apujat impostos, però un cop més ha deixat ben clara la seva ideologia: fer política al servei de l’1% i en perjudici del 99% de la població.

Font: El Triangle