CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Franquisme S.A.: Moltes de les empreses que cotitzen a l’IBEX 35 van fer fortuna gràcies a la seva proximitat amb el règim i l’ús de represaliats com a treballadors forçats

Dijous, 30 juliol, 2015

Franquisme S.A
Moltes de les empreses que cotitzen a l'IBEX 35 van fer fortuna gràcies a la seva proximitat amb el règim i l'ús de represaliats com a treballadors forçats

Unión Fenosa va néixer de l'expropiació forçosa de l'empresa d'un represaliat republicà.

A l'arxiu del diari ABC hi ha una fotografia del Valle de los Caídos amb una anotació al revers, en què s'adverteix de la necessitat d'esborrar el cartell de la constructora Huarte que apareix a la imatge. La rúbrica és un perfecte exemple per il·lustrar com les grans empreses espanyoles intenten esborrar, amb la connivència dels mitjans de comunicació i els governs d'aquesta democràcia, els vestigis de la instrumentalització que van fer del franquisme per construir el seu imperi econòmic. Algunes empreses que cotitzen a l'IBEX 35, com Gas Natural, OHL o Iberdrola, es van lucrar amb la repressió i el model autàrquic que va imposar el dictador i, a dia d'avui, segueixen sense reparar a les víctimes.

Les empreses van obtenir beneficis de diferents maneres: algunes van usar mà d'obra forçada, altres es van aprofitar de la repressió dels seus competidors per pertànyer al bàndol republicà i d'altres, simplement, es van lucrar gràcies a la proximitat amb Franco quan el règim va efectuar la seva immensa obra pública : la Vall dels Caiguts. A més, el franquisme va propiciar unes condicions laborals molt avantatjoses per a les empreses, ja que no existia el sindicalisme ni es podien negociar unes condicions salarials i de treball dignes.

Una mostra del funcionament d'aquesta xarxa clientelar és la carta enviada a Franco el 25 de maig de 1970 per Pedro Barrié, propietari de Forces Elèctriques del Nord-oest (FENOSA) i del Banc Pastor, perquè intercedís davant del Ministeri d'Hisenda, que posava dificultats a la seva empresa ASTANO (Drassanes i Tallers del Nord-oest). Barrié es queixava davant el cabdill que no se li permetia al Banco Pastor donar suport econòmicament a la seva drassana i plantejava que les úniques opcions que li quedaven era la mediació del dictador davant d'Hisenda o, si no, la intervenció estatal a través de l'Institut Nacional d'Indústria o les drassanes públiques. La missiva, a la qual ha tingut accés La Marea, conclou d'aquesta manera: "Espero que, com tots els anys, si vostè m'ho permet, pugui visitar-aquest estiu al Pazo de Meirás. Recordarem els nostres molts anys d'amistat i podré reiterar el meu indestructible lleialtat i afecte ".

Segons Javier Pueyo, professor de la Universitat Pompeu Fabra, la classe empresarial espanyola va trobar un hàbitat idoni per poder desenvolupar-se sense la competència. El període més intens d'aquesta oligarquia monopolística va ocórrer en els anys 50 quan, tal com explica l'historiador en el seu article Les relacions entre les empreses elèctriques i l'Estat franquista, "es van donar unes condicions extremadament favorables consistents en l'altíssima protecció exterior, un forta intervenció estatal, defensa de la industrialització accelerada i un finançament inflacionista ". Aquest tipus d'organització econòmica dotava de privilegis i favors als empresaris més afins i propers al règim de Franco. D'aquesta relació de favors sorgir una oligarquia amb la qual es van forjar grans imperis i empreses de les que beuen moltes corporacions que cotitzen avui a l'IBEX 35. L'artista Luis Quintanilla, en una conferència a Nova York el 1938 des de l'exili, explicava aquesta simbiosi de la manera: "El feixisme no és ni més ni menys que la burgesia armada contra el proletariat".

Gas Natural Fenosa

L'empresa que manté com a conseller a l'expresident del Govern Felipe González va néixer a l'any 2009 de la fusió de Gas Natural i Unión Fenosa. Aquesta última empresa es va crear l'any 1982 com a resultat de la unió d'altres dues, FENOSA i Unión Eléctrica Madrileña. El propietari de FENOSA, Pedro Barrié, va ampliar la seva fortuna ajudat per la proximitat amb el dictador i com a recompensa després d'haver estat un dels grans financers de la Guerra Civil per al bàndol nacional. Com a exemple d'aquest vincle serveix la concessió del Comtat de Fenosa a l'empresari per part del dictador l'any 1955 en agraïment pels serveis prestats en general i, en particular, per la col·lecta popular que Pedro Barrié va fer per regalar-li el Pazo de Meirás, que encara ocupen els Franco per la seva festa canicular.

Barrié, un dels empresaris del sector elèctric més importants de Galícia, va forjar el seu imperi després de l'afusellament d'un diputat republicà. FENOSA va néixer de la fusió forçosa de Fàbrica de Gas i Electricitat, la petita empresa de Barrié, i Unió Elèctrica Coruñesa, una empresa que era propietat de la família de José Miñones, un parlamentari que va ser executat en l'any 1937 al Camp de la Rata, al costat de la torre d'Hèrcules, a la Corunya. Gas Natural-Fenosa, en ser contactada per La Marea per conèixer si existeix o ha existit alguna acció de reparació per aquests fets, ha declarat que la companyia "va comprar Unión Fenosa fa cinc anys i això és una qüestió passada d'una altra empresa".

Acciona

Jose Manuel Entrecanales, actual president executiu d'Acciona, deu el seu càrrec i posició a la fortuna que el seu avi José Entrecanales va fer durant el franquisme costat del seu soci Manuel Távora. L'empresa Entrecanales i Távora, integrada avui en Acciona, va ser una de les constructores de capçalera del règim, com reconeix al seu web corporatiu: "En els anys de la postguerra, la companyia va ser molt activa, consolidant la seva posició com una de les companyies més innovadores del país ".

El 1929 es va construir una zona residencial burgesa a Sevilla amb motiu de l'exposició universal d'aquest mateix any. El lloc tenia greus problemes d'abocaments i, en plena Guerra Civil, l'Ajuntament de Sevilla va encarregar a l'empresa Entrecanales i Távora la construcció d'un canal que portés els abocaments lluny dels barris rics d'Heliópolis i La Palmera. Per a això es va instal·lar el camp de concentració del Col·lector, on 250 presos republicans s'apinyaven per treballar en l'obra de la constructora Entrecanales i Távora. La Marea ha tractat d'aconseguir, sense èxit, algun tipus de declaració al respecte sobre les possibles mesures de reparació que l'empresa hagi pres amb les famílies o persones afectades per aquests fets.

OHL

La companyia de Villar Mir va néixer de la fusió de tres: Obrascón, Huarte i Laín. Una d'elles, Huarte, va ser al costat de Sant Román (filial d'Agromán), Estudis i Construccions molen i Banús, l'empresa encarregada de construir el Valle de los Caídos usant mà d'obra esclava. Va ser precisament una fotografia de la Vall dels Caiguts amb el cartell de l'empresa constructora Huarte, la qual va esgrimir Joan Tardà (ERC) al Congrés el 2011 per demanar que fossin les constructores de l'enclavament de Cuelgamuros les que paguessin les exhumacions de les desenes de milers de represaliats que encara es troben enterrats allà. Tardà va recordar en la seva intervenció que hi va haver empreses "que es van capitalitzar a partir del treball esclau dels republicans".

És el cas de Nicolás Sánchez Albornoz, pres a la Vall dels Caiguts. "Els que estàvem condemnats a treballar-hi estàvem llogats a les empreses que feien l'obra, Huarte i Banús, per 10,50 pessetes al dia. A nosaltres ens donaven 50 cèntims a cada un. Els patrons tenien obrers a preu de saldo i disciplinats ", explica el mateix Sánchez en declaracions recollides per Alejandro Torrús en un article a Público. L'empresa de Villar Mir segueix negant-se a fer cap tipus de declaració sobre aquest assumpte, que entela la imatge d'una de les majors constructores del país: "No anem a contestar cap tipus de preguntes sobre aquest tema, Adéu", va ser la resposta hostil i definitiva del departament de comunicació d'OHL.

ACS

La constructora de Florentino Pérez, president del Reial Madrid, també es va beneficiar de mà d'obra forçosa a través de la seva filial, ara integrada, Dragados. El 2003, un article de Leslie Crawdford a Financial Times anomenat Franco 's Slaves parla de Dragados citant un informe governamental de 1952 del programa de Redempció de Penes pel Treball en el que es defineix com "un molt important grup de construcció que ha fet ús de mà d'obra presa durant els últims 12 anys ".

Una de les obres en què Dragados va usar mà d'obra esclava va ser en la construcció del pantà de Mitjà, a Osca. Els treballs van tenir lloc entre 1952 i 1955. Per a ells, Dragados va usar un destacament de 35 penats que després de les obres van ser enviats a la presó d'Osca. Les dades al respecte, que consten a la Memòria general d'institucions penitenciàries de 1955, són recollits pels historiadors Lola Martínez Macías i Fernando Moreno Moreno. Un altre dels grans accionistes d'ACS és la família March, amb un 18,2% de les participacions de l'empresa dirigida per Florentino Pérez. Juan March va ser un dels majors impulsors econòmics del cop d'Estat de 1936 i va finançar fins i tot el viatge del Dragon Rapide que va portar a Franco de Canàries al Marroc per a l'aixecament militar. L'empresa tampoc ha contestat a les preguntes de la Marea.

Iberdrola

La companyia actual va néixer de la fusió el 1992 de Hidroelèctrica Espanyola i Iberduero. Aquesta última es va crear a partir de la fusió de Saltos del Duero i Hidroeléctrica ibérica. La gran empresa energètica espanyola de l'actualitat es va forjar gràcies al compromís amb Franco de Jose María d'Oriol i Urquijo, president d'Hidroelèctrica Espanyola (Hidrola) des de l'any 1941 fins al 1985. L'empresari basc va ser alcalde de Bilbao des de 1939 fins a 1941, i cap provincial de Falange a diferents períodes.

Jose María d'Oriol i Urquijo va ser cap de Falange Espanyola Tradicionalista de 1937 a 1941, i va impulsar la formació de la Brigada d'Investigació i Vigilància, que en paraules del propi Oriol al diari Ferro, va elaborar el 1938 informes de 80.000 persones a la província, per a ser usats en la posterior repressió, segons es recull en un llibre sobre els alcaldes de Bilbao, escrit per Joseba Aguirreazkuenaga [et al.]. En la mateixa obra, fent referència a articles de premsa, se sosté que els ministres del sector es van haver de resignar a que Franco despatxés amb el cap de Hidrola les obres i infraestructures espanyoles a contraprestació a l'ajut econòmic que la família Oriol i Urquijo va donar al dictador pel cop d'Estat. L'empresa elèctrica va passar de ser merament testimonial en l'Espanya dels anys 30 a convertir-se en la companyia número 20 en actius nets en 1948, amb 580 milions de pessetes; el 1960 ja era la cinquena empresa més important del país, amb un actiu net de 11.468.000 de pessetes. Des d'Iberdrola han assegurat a La Marea que no poden valorar les actuacions personals dels dirigents en els més de 100 anys d'història de la companyia.

L'empresa basca Salts del Duero (Iberduero), una altra de les que va donar lloc a Iberdrola, va ser l'encarregada de realitzar moltes altres obres en l'època autàrquica del franquisme. Un dels exemples de la connexió econòmica i política de l'època va ser la inauguració de l'Embassament d'Aldeadávila de la Ribera, a Salamanca. El 17 d'octubre de 1964 es va inaugurar el pantà amb la presència de Francisco Franco, el dictador de Portugal, António d'Oliveira i Salazar, i Pedro de Careaga i Baseabe, president d'Iberduero. La fotografia de l'acte reflecteix la proximitat entre el franquisme i el món empresarial, que va permetre la creació de grans imperis econòmics a força de la suor i la sang de molts represaliats. Aquests beneficis de la repressió a dia d'avui cotitzen a l'IBEX 35 i les seves empreses segueixen sense proporcionar la reparació que qualsevol democràcia hauria d'exigir.

FONT: LAMAREA.COM


Quines empreses van usar a esclaus del franquisme?

L'explotació econòmica dels vençuts va portar a la dictadura franquista a l'extrem d'emprar a més de 400.000 presos polítics com a treballadors forçats.
Companyies públiques i privades -algunes cotitzen a l'IBEX 35- van resultar beneficiàries de mà d'obra gratuïta a la majoria de sectors productius.

El treball esclau forma part de la querella argentina contra els crims del franquisme i la Llei de Memòria Democràtica preveu fer "copartícips" de la "reparació" dels reclusos a les "organitzacions" implicades.

 Construcció amb treball esclau del 'canal dels presos' per al Baix Guadalquivir

Camps de concentració a Andalusia o el treball esclau com a pilar del franquisme
El franquisme va arribar a l'extrem d'usar presos polítics com a esclaus. Fidel a l'explotació econòmica dels vençuts com "botí de guerra". Calia "reconstruir" el país i ... ¿quines empreses van emprar mà d'obra gratuïta durant la dictadura? L'església, l'exèrcit revoltat i institucions públiques. Però no només. Entitats privades de gairebé qualsevol sector es van beneficiar de l'ocupació de més de 400.000 reclusos en règim limítrof a l'esclavitud. Algunes cotitzen avui a l'IBEX 35, hereves d'aquelles activitats primigènies o extirpades de la seva germen econòmic.

Per esquivar la mort per fam o malaltia, plat diari a les presons franquistes, fins i tot havia detinguts que sol·licitaven el seu trasllat a batallons de treballadors forçats. Banús Germans, San Román, Huarte, Agromán o Dragados i Construccions. Aquestes companyies, i moltes altres, van aprofitar l'oportunitat que oferia l'entramat dissenyat a lloms de presidiaris "per alçar els seus imperis econòmics durant la dictadura franquista". Uns redimien condemna, altres obtenien rèdits d'una altra manera impensables. Així resa en el marc de la querella argentina que Maria Servini de Cobria instrueix des de l'Federal 1 de Buenos Aires, a denúncia del grup de treball Recuperant la Memòria de la Història Social d'Andalusia (RMHSA) de CGT. I en la llei andalusa de memòria, que planteja fer a aquestes i moltes altres empreses "copartícips" de la "reparació" d'aquestes víctimes.

"Botí de guerra" per als colpistes

"Ferroviàries com Nord, MZA, Renfe, constructores com Entrecanales, San Román, Huarte o Banús, mineres com Dur, Pitet, transformadores de metalls com Babcock & Wilcox, Drassanes de Cadis, La Maquinista Terrestre". Una relació que el director científic del projecte Tots (...) els noms, José Luis Gutiérrez Molina, completa amb "ordres religioses, ajuntaments, confederacions hidrogràfiques i diverses administracions de justícia o governatives". "¿Números? Més de 400.000 presos susceptibles de ser utilitzats, a Andalusia més de 100.000", enumera. Els derrotats, "botí de guerra" per les forces colpistes.

Eren "treballadors, jornalers i camperols", en gran part, i havien de carregar amb l '"esforç de la reconstrucció" del país. Una tasca oberta fins a 1956 que el coautor del llibre El Canal dels Presos. Treballs forçats: de la repressió política a l'explotació econòmica quantifica en "almenys 800 milions d'euros". "Des del petit taller a la gran indústria basca, catalana o andalusa -explica Gutiérrez Molina-, no hi va haver sector industrial, comercial, agrari o de serveis que no comptés, en major o menor nombre, amb treballadors esclaus".

L'avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica d'Andalusia assenyala (article 19): "Reparació per treballs forçats. L'Administració de la Junta d'Andalusia impulsarà actuacions per fer copartícips de les mesures de reconeixement i rescabalament a les organitzacions que van poder utilitzar els treballs forçats en el seu benefici ". El Govern autonòmic, amb el nou marc legal que reconeix la mà d'obra esclava en tràmit, no revela encara com motivarà la participació de les empreses implicades.

L'empresa 'Huarte', al Valle de los Caidos.
Empreses implicades que no reconeixen el "abús"

Qui ha de respondre per aquests delictes? "En el cas d'Alemanya les empreses van pagar, van posar la meitat del fons d'indemnitzacions i l'altra la va posar l'Estat", compara el coordinador de RMHSA, Cecilio Gordillo, que va declarar per videoconferència al febrer davant la justícia argentina i suggereix "candidats a ser convocats per la jutge Servini ". Cas de "Florentino Pérez, de Dragados i Construccions (ACS), José Manuel Entrecanales, d'Entrecanales i Távora (Acciona), Gonzalo Ferre, d'Infraestructures Ferroviàries (ADIF), Julio Gómez-Pomar, de Renfe i Juan Miguel Villar Mir, de Huarte (OHL) ". Actuals responsables d'empreses, "o les seves antecessores", assenyala, que mai van reconèixer l '"abús". Com va publicar Financial Times Magazine l'any 2003.

eldiario.es/andalucia s'ha posat en contacte amb aquestes empreses, que han declinat fer declaracions al respecte. "No farem cap comentari sobre aquest tema", una resposta repetida que es va estendre a la majoria dels casos al moment en què, en teoria, la llei andalusa de memòria els commini a participar en el reconeixement als treballadors forçats. En cap cas es va negar la participació de les "antecessores" d'aquestes companyies i, fins i tot, va haver-hi sol·licitud d'informació a aquest diari "per conèixer una mica més en què consisteix tot això".
En sectors com la mineria i la construcció, els presos van ser "imprescindibles". "El nombre de pantans inaugurats per Franco, sense la mà d'obra esclava, haguessin estat molts menys, el mateix que les línies fèrries, carreteres o aeroports", relata Gordillo. Obres, també, com la Vall dels Caiguts. Per administrar els camps de concentració convertits en "empreses de treball temporal", el règim va crear -el 11 d'octubre de 1938- el Patronat Central de Redempció de Penes pel Treball (PCRPT).

En el seu organigrama cabien, descriu Gutiérrez Molina, "funcionaris de presons, de premsa i propaganda, un eclesiàstic, un comptable, diversos enginyers, auditors generals dels tres exèrcits i dels organismes públics que més treballadors empraven". Com el Servei Nacional de Regions Devastades, empreses ferroviàries intervingudes, el Servei de Colònies Penitenciàries Militaritzades i la Companyia de Camins de Ferros del Nord. Per cada dia de treball, un pres redimia 2 de pena. L'Estat, que cobrava una quantitat a l'empresa beneficiària, pagava un jornal - "tot i que no sempre complia" - del que descomptava el menjar i la roba del reclús.

Empreses que van sol·licitar treballadors forçats

En Franquisme i treball esclau, un deute pendent, l'investigador José Luis Gutiérrez Molina exposa una relació de 90 empreses que van sol·licitar i els van ser concedits penats com a mà d'obra forçada. Una trentena corresponen a organismes oficials, onze a l'església catòlica, vuit al Ministeri de l'Exèrcit i la resta a companyies privades i una institució benèfica (Fundació Elorz).

Institucions públiques que van usar presos: Secretaria General del Consell d'Estat, Astilleros de Cadis, Consell Superior de Protecció de Menors, Sindicat Nacional de l'Espectacle, Regions Devastades de diverses províncies, governs civils, direccions generals, ajuntaments ... a més, entre d'altres, de la Fundació Generalísimo Franco i la Prefectura de FET de les JONS a Lleida.

L'església va reclamar treballadors esclaus per a obres en parròquies, convents i altres edificis de Madrid, Barcelona, ​​Conca, Múrcia o Valladolid. Com a empreses privades, apareixen relacionades amb la metal·lúrgia (Múgica, Arellano i Cia., Babcock & Wilcox, La Maquinista Terrestre i Marítima, Tallers Mercier o Indústries Egaña), la mineria (Carbons Asturians, Minera Estany Silleda, Dur Felguera, Mineria Industrial Pirenaica o Mines de Sillada), la construcció (Societat Constructora Ferroviària o Ibèrica de Construccions i Obres Públiques), agricultura, mecànica, sabateria, esparteria i fàbriques de mobles, vidre, guants o espardenyes.

El mateix autor, al costat de Dolors Martínez, al treball esclau dels presos polítics del franquisme a Andalusia, repassen els camps de concentració i treball instal·lats a la regió, amb el nombre de reclusos que van acollir i les dates en què van estar actius. A més, estableixen un llistat amb la relació d'obres en què van intervenir presoners, presos i penats a Andalusia entre 1936 i 1956. Una llista gairebé interminable "que no s'ha estudiat a fons".

FONT: ELDIARIO.ES

- El canal de los presos:
https://es.wikipedia.org/wiki/Canal_del_Bajo_Guadalquivir

- Esclavos bajo el franquismo en el pirineo. Txalaparta:

http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/esclavos-bajo-el-franquismo-en-el-pirineo-txalaparta

- Els camps de concentració franquistes:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Camps_de_concentraci%C3%B3_franquistes

- Camps de Concentració i Unitats Disciplinàries de Treballadors de l'Espanya de Franco:

-Heliopolis, el canal dels presos a Sevilla, de presos catalans:

- Programa Aleman de Indemnización por Trabajos forzados:

- TODOSLOSNOMBRES.ORG

- PÀGINA FACEBOOK RECUPERANT LA MEMORIA DE LA HISTORIA SOCIAL DE CATALUNYA