CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Fruita amb justícia social!

Dimecres, 3 agost, 2016

Fruita amb justícia social!

El sector de la fruita dolça a la plana de Lleida ocupa cada any unes 22.000 persones en la collita. D’aquestes, unes 2000 treballen i viuen durant tres mesos en condicions de misèria: dormen en carrers i places, cases i torres abandonades de l’horta, etc. Alguns amb contracte de feina però amb un salari que no permet l’accés a un habitatge; altres sense contracte. Tots ells tenen múltiples dificultats d’accés a aigua potable, aliments i atenció sociosanitària. La majoria dels aliments i atenció que reben és a través del Tercer Sector. L’administració i els ocupadors se’n desentenen.

El salari percebut per les peonades (llargues jornades de treball, caps de setmana i festius inclosos) és inferior als 6€/h dels quals cal descomptar allotjament en cas de tenir-ne, desplaçaments als camps i alimentació. Aquests homes i dones fan possible que funcioni l’engranatge de la indústria agroalimentària a les terres de Ponent. La caiguda de preus de la fruita, la manca de capacitat negociadora del sector primari i la pressió dels mercats globals no justifica en cap cas l’explotació i abandó d’aquestes persones.

Moltes explotacions agràries cullen fruita amb responsabilitat social: contracten, allotgen i alimenten a collidors i collidores. Cal que els consumidors i consumidores també ho fem amb responsabilitat, informem-nos de les condicions en què es cull la fruita que omple les nostres taules. Destriem la fruita que esclavitza, rebutgem l’explotació, exigim condicions laborals i d’atenció social dignes per als treballadors i les treballadores, paguem uns preus justos per la fruita per garantir una pagesia amb futur. Comprem amb consciència. Volem un segell de qualitat que garanteixi que la fruita ha estat collida amb respecte als drets socials i laborals!

#APonentDestriem