CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

FSM 2013: Tunísia inaugura el fòrum de la dignitat

Dijous, 28 març, 2013

Entre el 26 i el 30 de març se celebra a Tunis el Fòrum Social Mundial, durant el qual centenars d'organitzacions tractaran de crear xarxes en la lluita contra les polítiques neoliberals que tenallen als pobles 12 anys després de la celebració de la primera trobada a Porto Alegre. Unes 30.000 persones de 127 països participaran a les diferents activitats.


“Karama”, dignitat, és el lema de l'edició del Fòrum Social Mundial que obria les seves portes el 26 de març i estendrà les seves activitats al llarg de quatre dies a Tunísia, el bressol de les revolucions àrabs.

Dos anys i dos mesos després del derrocament per un aixecament popular del dictador Zine el-Abidine Ben Ali, els carrers de la capital d'aquest país, que està vivint una convulsa transició, marcada per l'assassinat polític del líder de de esquerres Chokri Belaid en el mes de febrer, s'han omplert amb milers d'activistes amb la intenció de seguir debatent sobre les alternatives i les lluites contra el neoliberalisme i amb la voluntat de crear llaços entre els diferents moviments participants.

Es preveu que més de 30.000 persones participaran en les més de mil activitats, fòrums, tallers i conferències que tindran lloc principalment en les aules del campus al-Manar, però els carrers del centre de la capital bullen d'activitat des de fa dies, amb exposicions fotogràfiques, concerts improvisats i xerrades.

El 23 i 24 de març, l'ambient previ al fòrum s'escalfava amb la celebració de la Trobada Mediterrània contra la Dictadura del Deute i per la Sobirania dels Pobles, en la qual van participar organitzacions de 19 països que van establir unes bases comunes per a la lluita contra el deute extern que asfixia per igual als Estats d'ambdues ribes del Mediterrani, i la pròxima cita del qual tindrà lloc previsiblement en l'Estat espanyol.

Prèvia i simultàniament a la trobada internacional, se celebrarà també el tercer Fòrum Mundial de Mitjans Lliures, en el qual es debatrà sobre el dret a la comunicació, l'activisme mediàtic o la creació d'una Carta Mundial de Mitjans Lliures.

El 26 de març, el Fòrum quedava inaugurat amb la celebració d'una manifestació en la qual es van donar cita milers d'activistes de diferents moviments de tot el món, i en la qual les proclames eren tan variades com els seus participants. “Venim perquè volem que no hi hagi una reculada en els drets de les dones i que la Constitució reflecteixi la igualtat amb l'home”, afirmava Zohra Alibi, de l'Associació Tunisiana de Drets Humans, mentre els familiars dels màrtirs i els ferits de la revolució reclamaven el reconeixement d'un Estat al que acusen d'haver-los oblidat.

“El Fòrum Social Mundial és una ocasió per a debatre, intercanviar punts de vista i experiències i crear llaços”, ens explica Ben Frej, un membre de l'organització, que parla del simbolisme que el fòrum de l'altermundialisme se celebri en aquest país que va inaugurar les revolucions àrabs al desembre de 2010 “. El primer moviment va partir de Tunísia i és simbòlic que els tunisians van fer fora al president de forma pacífica. La revolució va ser saludada per tot el món, pels indignats europeus, per Occupy i pels grecs, i és el motiu pel qual es va decidir desenvolupar el fòrum a Tunísia”, explica.

Emmarcada per un nodrit grup de voluntaris de les organitzacions encarregades de l'esdeveniment, entre les quals es troben el Fòrum Tunisià de Drets Econòmics i Socials, la Lliga Tunisiana de Drets Humans o la Unió de Diplomats Aturats, la manifestació va transcórrer en la calma, escortada per desenes de camions policials que no es van fer molt presents.

“Aquesta és una bona ocasió per a donar a conèixer les idees de les diferents organitzacions, partits, sindicats, ONG o la societat civil, però temo que es doni una idea falsa d'aquest règim de Nahdha (partit islamista en el poder). La policia que generalment ens reprimeix està avui pacífica i somrient”, afirmava després de la manifestació Mondher Khalfaoui, un dirigent local del Front Popular, qui, com crítica i en referència a una situació econòmica que no ha millorat després de la fi de la dictadura, afirmava que els “fons destinats al fòrum haurien estat més útils en (les localitats) Gafsa o Siliana que per a organitzar mítings en el campus de la capital”.

Queda per veure el desenvolupament de quatre dies d'activitat frenètica en els quals la posada en comuna d'idees i l'establiment de llaços i xarxes de convergència entre els diferents moviments en lluita contra les polítiques neoliberals semblen els principals objectius a complir 12 anys després del primer Fòrum Social Mundial celebrat a Porto Alegre.

* Una crònica de Gladys Martínez Lópes des de Tunis per a la revista Diagonal

http://www.diagonalperiodico.net/global/fsm-2013-tunez-inaugura-foro-la-dignidad.html

>>> Més informació sobre el FSM 2013 al web http://www.fsm2013.org/es