CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Full informatiu CGT Seat Martorell setembre 2016

Dimecres, 21 setembre, 2016

RETORN A LA REALITAT

A la tornada de les vacances, just abans d'entrar per la porta del primer dia, sempre pensem: "a veure quin nou invent ens trobem aquest any" ... I gran va ser la nostra sorpresa en veure que a l'agost l'empresa ha invertit quantitat, en minar els tallers de pantalletes de plasma i a col·locar estratègicament a les entrades de fàbrica unes plaques generadores d'energia que s'accionen amb cada trepitjada. Amb això ens deixen clar que aprofiten fins l'aire que respirem (i les petjades). A més, amb el luxe d'afegir una frase de clar contingut subliminal: "TREPITJA FORT I COMENÇA EL DIA AMB ENERGIA". El de "TREPITJA FERM CAP A UN FUTUR SOSTENIBLE" sona més a una més que dubtosa rentada de consciència, després del frau dels motors dièsel de VW.

Fa dos mesos ens van prendre el pèl amb la signatura d'un pobre conveni. Durant la "negociació" ens van dir que era un gran conveni i que a l'empresa no se li podia demanar més. Per invents del “tebeo” hi ha diners, però per millorar l'aire condicionat, rebaixar els ritmes de treball, reduir la jornada anual, crear noves línies de transport, escales mecàniques o per allò que SI redundi en un benefici real per als/les treballadors/es, mai hi ha diners. Després de la signatura del conveni hi va haver un compromís per part de l'empresa de reunir-nos per solucionar la problemàtica del transport a la zona nord. Seguim esperant data per a aquesta reunió.

· Els nous models i les inversions que s'estan produint DEIXEN CLAR QUE SEAT I VW NECESSITEN MOLTES PRODUCCIONS EN ELS PROPERS ANYS.

· Per això, l'adjudicació del Ateca a una planta txeca col·lapsada pels models de Skoda, el joc triler de Q3 versus A1 o les amenaces velades sobre SEAT Components, són només maniobres de la multinacional per augmentar la resignació de la plantilla i, possiblement , treure uns centenars de milions d'euros dels governs, per "mantenir l'ocupació".

· Perquè les dades que hem obtingut, parlen d'un augment en les previsions de producció per 2017 de 15.000 cotxes. El nou Ibiza comença al febrer i la producció normal al maig. L'Ibiza SUV, entre juliol i octubre. La línia del Lleó manté produccions en 2017, amb pujades en alguns mesos. El Q3 preveu unes 114.000 unitats, més 5.600 CKD per Índia i el Brasil.

· I si hi ha una necessitat tècnica de muntar les noves instal·lacions més robotitzades, que poden obligar a parar dies, l'ha de cobrir l'empresa amb dies d'aturada tècnica.

· Sabem que la plantilla alemanya rebutja les maniobres de VW. Les assemblees, històricament plàcides, són conflictives i una part cada vegada més gran de la plantilla exigeix dimissions i conseqüències als dirigents del frau dels motors. Però sobretot, s'oposen a rebaixar les seves condicions i exigeixen reduir la jornada. La CGT exigim informació oficial i transparent de tot això.

TOTS/ES TREBALLADORS/ES, TOTS/ES DE SEAT!!

No ens cansarem de transmetre a la plantilla el nostre rebuig frontal davant les contractacions precàries.

Mentre marxàvem feliçment de vacances, a altres / as els esperava un llarg mes d'incertesa.

Un cop més els/les nostres companys/es d'ETT han patit les lamentables pràctiques que exerceix l'empresa, acollint-se a la lliure interpretació que fa de la llei. Mentre es justifiquen intentant fer-nos creure que no hi ha necessitat de més plantilla, veiem com els/les companys/es es van al carrer i altres nous/ves d'ETT, l'endemà, ocupen el seu lloc. L'empresa té ben après el guió davant les explicacions que exigim sobre aquesta insultant situació que ja s'allarga des de fa anys. Però la CGT no ens resignem a veure com mentre el lloc segueix estant aquí, "uns surten i altres entren..." persones amb què treballem colze a colze, als que la direcció els exigeix la màxima disponibilitat, el màxim esforç, la màxima qualitat , però no se'ls dóna l'oportunitat de tenir una feina estable en aquesta empresa "top employer". Persones amb noms i cognoms, amb fills, amb neveres que omplir, amb hipoteca, amb lloguer, amb despeses escolars, etc... que tenen de tot menys un contracte decent.

Està més que demostrat que aquests/es companys/es son absolutament imprescindibles i exigim que passin TOTS/ES a plantilla SEAT i deixin de servir d'escuts humans amb l'eterna excusa d'hipotètics excedents de personal. La recent sentència del Tribunal Europeu que condemna la concatenació de contractes temporals en l'Administració, ens dóna la raó per seguir exigint.

SEAT ES SALTA ELS MÍNIMS PRINCIPIS DE CONVIVÈNCIA

Durant els últims mesos l'empresa ha demostrat el seu "tarannà". D'una banda ha signat una "Carta de Relacions Laborals" en què es compromet a complir amb la llei i tenir un ambient de diàleg, informació i fins a "cogestió". Però per altra ha modificat unilateralment, per mitjà de disposicions organitzatives, el règim disciplinari en matèria de sancions (ex: retirar el carnet de Seat a qui sigui sancionat uns dies d'ocupació i sou) i ha convertit la "voluntària i inofensiva" entrevista Feedback, en una eina per detectar "baixos rendiments" i prendre mesures contra aquestes persones.

A la CGT no ens consta que s'hagi informat oficialment a cap sindicat. Per això hem enviat una nota a l'empresa, rebutjant aquesta forma d'actuar i exigint la retirada d'aquestes decisions. La plantilla ha de prendre bona nota que les voluntarietats que l'empresa ens presenta (entrevista feedback), tenen sempre segones intencions. La CGT ho vam avisar en el seu moment. Esperem que els altres sindicats coincideixin amb la CGT a no acceptar aquests canvis, que entenem inadmissibles.
(www.cgtbarcelona.org/cgtseatmartorell/documents/pdf/Nota23-16_Cambios_disposiciones_organizativas.pdf)

COMITÈ INTERCENTRES DE SEGURETAT I SALUT LABORAL

La setmana passada es va constituir el Comitè de Seguretat i Salut Intercentres del Grup SEAT, que com marca el conveni, es reunirà un cop l'any per tractar sobre aspectes generals.

En aquesta reunió es va fer la presentació del CARS (Centre de Rehabilitació situat al costat de Serveis Mèdics Centrals de Fàbrica Martorell) que estarà totalment operatiu al gener i oferirà un seguit de serveis mèdics dels que fins ara no disposava la plantilla.

Des de la CGT veiem positiu que s'ampliïn aquests serveis. Però vam manifestar la nostra crítica ja que a l'empresa es destinen pocs recursos a la prevenció i, en canvi, es destinen massa recursos a la reparació dels danys causats per la feina. No s'adapten els processos de treball a les persones si no a l'inrevés, el que fa que cada vegada més treballadors/es pateixin lesions implicant greus problemes als/les afectats/es, però també a la pròpia a l'empresa i a la societat.

I no ho diem per caprici, les Memòries Sanitàries que publica l'empresa reflecteixen un nefast estat de salut de la plantilla. I encara que l'empresa intenta justificar que els seus informes tenen errors i hi ha menys malalties professionals, la realitat és tan alarmant que parla per si mateixa.

Li recordem a l'empresa l'obligació d'adaptar els llocs de treball al personal amb perfils mèdics ja que aquest és el gran problema que hi ha a l'empresa. Els criteris mèdics i preventius han d'estar sempre per sobre dels criteris productius. La impactant notícia de la pujada d'un 76'5% d'accidents mortals i d'un 11,74% d'accidents laborals a Catalunya, ens obliga a tots/es a redoblar els esforços en matèria de prevenció i de seguretat i salut.

MAREA PENSIONISTA

El passat dia 12 de setembre, va tenir lloc una trobada de tota la Representació Social amb la Marea de Pensionistes. Aquest moviment ens va manifestar que persegueixen defensar i millorar les pensions públiques. Tota la RS va mostrar la necessitat d'unir esforços per a la defensa de les pensions i vam adquirir diversos compromisos. Des de CGT som conscients que estan retallant les pensions públiques i que són un dret generat durant tota la vida laboral que no se'ns pot treure.

No és veritat que no hi hagi diners per a les pensions, quan hi ha diners per rescatar la banca, diners en paradisos fiscals, etc. L'objectiu del govern és convèncer els/les treballadors/es que quan es jubilin no hi haurà diners per a pensions públiques i que han de dipositar els seus estalvis en plans de pensions privats (us sona?).

Les retallades en pensions han estat possibles gràcies a un cert consens social i polític. Els sindicats majoritaris que tenen representació en fons de pensions de diferents empreses, de milers de milions d'euros, han de prendre cartes en l'assumpte si no volen ser col·laboradors d'aquesta agressió. Per defensar el sistema PÚBLIC de pensions i contra la seva privatització, hem de sumar-nos i lluitar.

20 de setembre de 2016

Secció Sindical CGT SEAT Martorell
www.cgtbarcelona.org/cgtseatmartorell
https://www.facebook.com/pages/Cegete-Seat-Martorell/997870353573951
@cgtseat

Attached documents

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció