CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

FUNOSA: fem memòria abans de l’ERTO plantejat per l’empresa a l’octubre

Dimecres, 19 novembre, 2014

Funosa és una Fundició creada el 1916 amb una plantilla actual de 350 treballadors. Aquesta empresa, situada a la comarca de l'Anoia, dedicada a la fabricació en peces modelades, foses en gris i nodular de petit i gran grandària, des de 200 gr fins a 120 quilos per als sectors de l'automoció, obra pública, maquinària industrial i electrodomèstics, amb una exportació del 40% a Europa.

Des de fa 13 anys aproximadament la direcció de Funosa ha intentat per tots els mitjans sacrificar la plantilla al·legant causes econòmiques i productives i ocultant la realitat que no és més que un seriós problema de gestió que arrossega des de fa molts anys.

La Secció Sindical de CGT amb majoria i majoria absoluta en el comitè d'empresa, en les últimes cinc legislatures, va aconseguir la reconversió d'ocupació precària del 70% als ocupació fixa de pràcticament el 94% de la plantilla en els últims 20 anys. En anteriors negociacions col·lectives es van prendre acords sobre paper però es van incomplir en la seva aplicació.

L'any 2001 la direcció d'Funosa va plantejar un ERO de suspensió de contractes, aquest expedient va ser impugnat per CGT Funosa i l'administració va obligar l'empresa a tornar els dies d'aturada. El 2003, la direcció va posar sobre la taula un altre nou ERO, que afecta al 75% de la plantilla durant 15 dies del mes de desembre i 10 de febrer. Aquest, va ser denegat per la Conselleria de Treball. Davant d'aquesta situació la direcció va optar per tallar el subministrament elèctric i traslladar al personal durant 15 dies a les aèries de descans negant l'ocupació durant les jornades.

L'any 2009, amb una plantilla molt semblant a l'actual, hi va haver la necessitat d'aplicar un ERTO que a més va ser pactat amb la representació dels treballadors causa de l'enorme descens de comandes.

A finals de l'any 2011 l'empresa va presentar dos expedients de regulació d'ocupació per causes econòmiques, organitzatives i de producció, un de suspensió que afectava a tots els treballadors de l'empresa i un altre d'extinció de 36 contractes de treball. Per resolució de 2 de Febrer de 2012, el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, va denegar els dos expedients de regulació d'ocupació per entendre que no concorrien les causes al·legades en els mateixos.

Durant la primavera de l'any 2012 la direcció va plantejar a tota la plantilla la rebaixa salarial del 10% sobre la massa salarial. La contestació mitjançant Assemblea General va ser contundent, el 84% va rebutjar aquesta proposta. L'estiu del mateix any la Mercantil insisteix de nou amb les nòmines i s'acull a la clàusula d'inaplicació salarial per als anys 2012 i 2013, després de finalitzar el període de consultes es va registrar demanda als jutjats socials per conflicte col·lectiu sol·licitant les taules salarials i els endarreriments. Abans del conflicte col·lectiu anteriorment esmentat, un gran col·lectiu de treballadors / es va interposar reclamació de quantitat a causa de l'incompliment de l'acordat en l'any 2011.

El passat 23 d'octubre del 2014, després d'un període de consultes la direcció de Funosa planteja un Expedient de Temporal d'Ocupació de 47 dies, dels quals 11 dies d'afectació són per als mesos d'octubre i desembre d'enguany i els 30 dies restants durant l'any 2015. tot i intentar arribar a un preacord amb la Direcció, aquesta només complementava el 15% del salari. L'Assemblea va rebutjar la mesura amb el decisiu va ser del 93% en contra, per entendre que no hi ha causes més que la de seguir augmentant els seus rendiments a costa del sacrifici de la plantilla, la Direcció sense l'ànim de trobar solució per eludir l'expedient de regulació d'ocupació, a executat el mateix, amb la qual cosa el Comitè d'empresa acudirà de nou al Jutjat del Social.

Sense deixar-nos res al tinter, recordem a més de la mesura imposada per l'empresa recentment pel que fa a la compensació i absorció, un altre atac a la plaNtilla ja que afecta el sistema de remuneració salarial per mitjà de la modificació col·lectiva de les condicions de treball. Pendent de celebrar judici el proper 10 juny 2015.

Secció Sindical de CGT a Funosa.

Més informació:

- TWITTER CGT ANOIA

- PÀGINA FACEBOOK CGT ANOIA

- Informe d´oposició a l´erto plantejat a funosa a l´Anoia:

Attached documents