CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Gairebé un milió de catalans no podran encendre la calefacció aquest hivern

Dimarts, 22 octubre, 2013

Gairebé un milió de persones no podrà encendre la calefacció aquest hivern a Catalunya perquè no la poden pagar, una pobresa energètica que ja afecta més del 13% de la població, segons les entitats socials, que temen que aquest tipus de pobresa segueixi en augment.

Per denunciar aquesta situació, diverses entitats socials, entre elles Ecoserveis, Xarxa per a la Sobirania Energètica, Alternativa Verda, Fundació ABD, Dia de la Terra, Eurosolar Catalunya i Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear han convocat per demà a la nit una manifestació amb espelmes a la plaça de Sant Jaume.
En un manifest conjunt, les entitats denuncien que l'arribada de temperatures més baixes marcarà “el principi d'una època en la qual moltes llars no podran afrontar unes condicions de vida amb un mínim de benestar a causa, entre d'altres causes, a l'excés energètic i a unes polítiques públiques que incideixen en la marginació de les persones amb menys recursos”.

“Amb més d'un 23% de la població activa a l'atur i la considerable reducció salarial que està patint bona part de la població (7% de mitjana), les contínues pujades de les factures d'electricitat i gas estan sent dramàtiques en multitud de llars catalans, que encara no s'enfronten a un desallotjament”, afegeix el manifest.

Les entitats també denuncien “els deficients sistemes de calefacció i aïllament de nombroses habitatges”, fet que agreuja la situació de pobresa energètica, considerada quan una família no pot mantenir una temperatura de 18 graus a la seva llar a l'hivern o una de 25 a l'estiu.

Les entitats auguren que “aquesta situació previsiblement es veurà agreujada per les últimes pujades de l'electricitat, que ja suposen un 80% més que no es pagava fa 10 anys pel mateix consum, mentre el nivell adquisitiu no deixa de baixar, sense que des de les administracions públiques es busquin solucions per a les famílies amb menys ingressos”.

“El progressiu procés de mercantilització de l'energia, promogut intensament fins i tot des d'instàncies públiques, ha conduït a una situació en la qual les administracions eludeixen la seva funció de garantir el benestar mínim de la població i de, al mateix temps, penalitzar els malbarataments dels béns comuns com l'energia”, denuncia el manifest.

Per això, exigeixen “l'accés a l'energia de la població en condicions adequades mitjançant polítiques públiques que garanteixin un mínim a les persones empobrides i que penalitzin els malbarataments i acaparaments d'energia”.

També demanen que “s'acabin els abusos de les companyies elèctriques i que s'eliminin les barreres que la ciutadania pugui generar la seva pròpia energia”.

FONT: ELPUNTAVUI.CAT

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció