CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Grècia: 50 mil persones bloquegen les sortides del parlament davant de la plaça Syntagma

Dimecres, 1 juny, 2011

- "És hora que es vagin", diu un cartell en castellà, emulant les protestes del moviment 15-M a Espanya.

- És la primera vegada que una iniciativa apartidista convocada per internet reuneix tantes persones, després que la crisi econòmica hagi portat el país a la vora de la fallida.

- "N'hi ha prou és prou. Ha arribat el moment de lluitar contra tots aquells que ens han conduït a aquesta situació", diu una "indignada". "Que ens deixin manifestar-nos. Han robat massa, estem indignats per això estem aquí", comenta un altre.


Una multitudinària protesta dels i les Indignades gregues, les participants inspirades en el Moviment 15-M d'Espanya, ha obligat als diputats grecs a romandre retinguts a l'interior del Parlament durant diversos minuts després que hagin bloquejat les sortides de l'edifici.

Segons informen mitjans locals, prop de 50.000 manifestants s'han congregat davant de l'edifici durant aquest la nit del dimarts 31 de maig, impedint sortir als i les diputades i periodistes que es trobaven en interior. A pocs minuts de la mitjanit, els i parlamentaris han aconseguit sortir a través d'un passadís obert per la Policia.

Aquest el setè dia consecutiu de protestes del moviment dels i les Indignades, que han acampat a la mateixa plaça en què es troba el Parlament, la plaça Sintagma d'Atenes.

El suport de Theodorakis

A més, aquest dimarts també s'ha celebrat una altra manifestació a la Universitat d'Atenes en suport als acampats, en què ha participat el compositor més famós del país, Mikis Theodorakis. En un acte públic, el famós compositor ha criticat la venda del patrimoni de l'Estat i ha dirigit les seves crítiques als polítics del país.

"Estem vivint una tragèdia nacional gran i va culpar els dos partits principals que Grècia es troba actualment a la vora del penya-segat", ha dit Theodorakis, informa el diari grec Eleftherotypia.

Per la seva banda, els i indignats han assegurat que no desallotjaran fins que "el Govern, la troica i el deute s'en vagin", informa Reuters.

Nou tram del rescat

Aquestes manifestacions es produeixen en un context clau i a l'espera que el país helènic aconsegueixi el vistiplau per rebre el nou tram dels diners del rescat. A mitjan 2010, Grècia es va veure obligada a demanar un rescat a la Unió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i del Fons Monetari Internacional (FMI), l'anomenada Trokia, per valor de 110.000 milions d'euros a canvi que el país helènic comencés un dur pla de retallades i reformes.

Aquestes mesures, que implicaran entre altres coses, una gran reducció de llocs de treball en càrrecs públics i funcionaris, així com importants plans de privatitzacions, van provocar també una gran tensió social, amb fins a vuit vagues generals.

Ara, Grècia està concloent les negociacions amb la UE i el FMI per poder rebre al juny la pròxima entrega del paquet de rescat, d'uns 12.000 milions d'euros.

Mentrestant, els experts de l'anomenada troica, que examinen la situació de Grècia, han acordat autoritzar el Govern grec a rebaixar l'IVA, segons informa Europa Press.

La malmesa economia grega, amb un 10,5% de dèficit fiscal i un deute que pujarà al 166% del PIB el 2012, segons les previsions, impedeix el país tornar a demanar diners als mercats financers, tal com estava previst fa un any , quan la UE i el FMI li van donar el préstec.

Font: Agències