CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Grècia: La crisi que la paguin els treballadors

Dimecres, 25 gener, 2012

Mentre el govern segueix estrenyent el llaç al voltant a la despesa pública sense escoltar els economistes que consideren que és un camí equivocat per contenir la crisi, els treballadors grecs perden a poc a poc les poques proteccions que els quedaven.


El govern ara planeja retallar els seus salaris i suspendre els augments promesos en el Conveni Col·lectiu Nacional per al proper estiu, en un esforç per pagar el deute públic de 14.400 milions de dòlars amb els donants internacionals per al 20 de març.

Líders sindicalistes i famosos economistes com Giannis Milián, professor a l'Escola Politècnica a Atenes, coincideixen que les mesures són una "evidència del desig de les grans empreses de desregular brutalment el mercat laboral".

Mentrestant, s'espera que Grècia completi una negociació per la condonació de part del seu deute i per l'intercanvi de bons amb inversors privats, mentre implementa mesures acordades el 2011 amb l'anomenada troica, el Banc Central Europeu, el Fons Monetari Internacional (FMI ) i la Comissió Europea, per rebre un nou paquet d'assistència financera aquest any

Sense aquest rescat, Grècia no podrà pagar el març pròxim i possiblement caigui en un cercle viciós de cessament de pagaments.

El major defensor de les reformes exigides per la troica és el mateix primer ministre, Loukas Papademos, un tecnòcrata exfuncionari del Banc Central Europeu que va prendre el control de la coalició de govern el novembre passat i que ara promou les retallades salarials.

Però nombrosos analistes, incloent-hi experts de l'Organització Internacional del Treball, no creuen que les reformes en el mercat laboral assegurin l'èxit del pla d'ajustos estructurals.

L'analista laboral Christina Kopsini va dir que, mentre el govern i el sector privat forcegen pel marge de la condonació del deute, els treballadors són els que porten la major càrrega, en ser obligats a cedir més dels seus drets i dels seus magres ingressos .

"Val la pena notar que les úniques mesures d'austeritat implementades sense demora en els últims dos anys van estar referides a la desregulació del mercat laboral ia l'abolició de lleis bàsiques que protegeixen als treballadors", va observar.

Malgrat les massives protestes contra aquestes mesures, el gabinet de Papademos va admetre estar disposat a eludir el parlament per aplicar les retallades salarials.

També xantatge obertament als sindicats i a les associacions d'empresaris, amenaçant-los amb fer-los responsables de la fallida del país si no complien amb les retallades salarials, que va definir com "l'única manera de salvar a Grècia".

La decisió de Papademos de romandre lleial als interessos corporatius en comptes de posar-se del costat dels treballadors, ja afectats per la crisi, va ser durament criticada per partits d'esquerra al parlament i pels sindicats.

Aquests consideren que el capital organitzat aprofita la crisi econòmica per inclinar la balança del poder encara més al seu favor.

"Després de dos anys d'austeritat, que generarà una desocupació de més de 19 per cent, es fa més obvi que l'objectiu estratègic del pla d'ajust estructural no és la consolidació fiscal, sinó la total desregulació del mercat de treball i una severa devaluació de la força laboral ", va dir l'economista Savvas Robolis.

"Els retalls són només un altre pas per guanyar impuls cap a la completa abolició del salari mínim al país, el desig secret dels capitalistes", va afegir aquest professor de la Universitat Panteion d'Atenes i director de l'Institut del Treball.

"Hem de recordar que 2013 serà un any de reformes constitucionals. Pronòstico que, durant aquest any, l'article 22 (amb disposicions que protegeixen els convenis col·lectius nacionals) serà severament atacat", va dir Robolis.

L'ofensiva contra l'última línia de defensa dels treballadors grecs va començar el 2010, quan la ministra de Treball, Louka Katseli, va introduir canvis legals sobre les negociacions laborals amb les companyies privades a instàncies de la troica.

Segons la Inspecció de Treball, 52 companyies a Grècia aprofiten aquestes reformes legals per reduir les seves despeses en salaris de 42 a 10 per cent, afectant el sou de 17.531 empleats.

Giorgos Xatzinikolaou, empleat en una important companyia d'assegurances, va dir que la por a la desocupació mantenia a gran part dels treballadors en silenci.

"Un es sent sol. Els sindicats no són fiables i són febles, i la gent que treballa calla ", ha indicat, afegint que acabava d'acceptar una reducció salarial de 20 per cent en el seu nou" contracte ".

"Si estàs assabentat del que passa allà fora, simplement tanques la boca i firmes", ha afegit.

* Article d'Apostolis Fotiadis (Atenes) extret de Periodismo Humano http://periodismohumano.com/economia/la-crisis-que-la-paguen-los-trabajadores.html