CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Guia didàctica “Entre l’anonimat i la resistència. (Dones i franquisme)”

Divendres, 25 abril, 2008
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print

Portada gua

La Secció Sindical d'Ensenyament de la CGT de Ponent ha publicat una guia didàctica anomenada "Entre l'anonimat i la resistència (Dones i franquisme), que té 20 pàgines i que inclou també un documental de 49 minuts. Els seus autors són els militants de CGT Anna Campanera i José Ignacio Martín.


Aquesta guia didàctica pretén ser una orientació per al professorat d'Educació Secundària i altres ensenyaments postobligatoris. A través de quatre capítols es fa un recull, en format d'entrevista, del testimoni de tres dones que han viscut el franquisme de diferents maneres: Carmen Alcalde, Antonina Rodrigo i Caterina Mateu.

És una eina que permet treballar la situació de la dona durant el franquisme i contrastar-la amb el seu paper durant la II República i amb l'actualitat. El documental i la guia poden ser un bon punt de partida per treballar diferents temàtiques tant a nivell personal (dol, sexe, treball, vida familiar, silenci, por, germanor entre dones, deshumanització, consciència de gènere, aïllament,...) com social (guerra, repressió, exili, masclisme, presó, franquisme,...), relacionant fets històrics i socials amb altres àmbits del coneixement com l'art o la literatura.

En l'audiovisual es planteja la presentació del franquisme des de la perspectiva de les dones, girant al voltant de les entrevistes realitzades a tres dones que representen la resistència davant l'atropellament franquista.

Es comença amb un recull de fotos d'aquesta época: pre, guerra i postguerra. Després tot un seguit de declaracions articulades al voltant de quatre capítols temàtics (l'exterior, l'interior, la convivencia i la pròpia vida) aniran desenvolupant tot el contingut dels quaranta anys de dictadura… Les seves mancances i la manca de respecte pels drets humans, principalment. Com a punt d'arribada, el documental finalitza amb una mena de reflexió estética amb format de peça dramàtica; es planteja com a resum de tot plegat una situació ideal en la qual la dona no només es presenta tal qual la tracta la societat… també fa una reflexió al voltant seu i de la situació de tothom.

Amb aquesta guia i documental els autors volen pecuperar la història recent de les dones mitjançant la seva pròpia veu, conèixer i interpretar situacions personals, destacar la importància i complexitat de la història transmesa oralment, analitzar la diversitat de protagonistes i escenaris en la història de la vida quotidiana durant en franquisme, valorar la riquesa de la multiplicitat d'experiències personals que permeten donar contingut a la història, ...

La podeu demanar a la CGT de Ponent, tel. 973 27 53 57, correu electrònic: lleida@cgtcatalunya.cat

<\/span>
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció