CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Guia ràpida d’autodefensa per a treballadors d’informàtica

Dimarts, 13 setembre, 2011

Totes les persones que treballem en el sector de la informàtica i consultoria hem viscut uns inicis força semblants: quan comences a treballar en aquest sector t'enganyen amb promeses que veus incomplides una per una, et manipulen perquè facis hores, perquè no coneguis els teus drets i un llarg etcètera amb la promesa que ho estàs fent per ser recompensat 'en el futur'.

Hi ha empreses que s'aprofiten d'aquesta falta de coneixement del treballador jove, o no tan jove, i l'espremen fins que s'adona de les mentides que justifiquen unes condicions degradants i un sou mínim. Llavors, quan se'n va, fitxen a nous treballadors i treballadores joves no cremats.

Per intentar posar-més difícil a aquesta gentussa sense escrúpols, des de la Coordinadora d'Informàtica de CGT hem agrupat unes primeres informacions d'urgència que anirem fent arribar als treballadors i treballadores amb poca experiència perquè el procés d'obrir els ulls sigui el més ràpid possible. D'aquesta manera intentarem atacar un model de negoci basat en la hiperexplotació de treballadors gràcies a la seva poca experiència en el tracte amb empreses.

* "Bé, ja se sap, ara toca pringar un temps". Error. No has de ser un esclau per simplement treballar. Les promeses que et fan són totes mentides, fetes conscientment, per mantenir-asfixiat i aprofitar-se de tu.

* "El problema era aquesta empresa, me n'aniré a una altra on serà diferent". S'inicia el mecanisme conegut com 'job hopping', canviar freqüentment d'empresa perquè en cap et valoren, no et tracten bé, ni compleixen les seves promeses. Amb el temps, pràcticament la totalitat de treballadors i treballadores del sector saben que totes són gairebé iguals: busquen el benefici a qualsevol preu i enmig estàs tu.

* "M'estan pagant molt poc, m'han posat una categoria molt estranya, no sé quin horari és legal, no sé si el salari és il.legal". En aquest link www.nodo50.org/coord-informatica/?q=node/36 tens accés al Conveni Col.lectiu d'Empreses Consultores on podràs comprovar aquests dubtes i altres drets que si no reivindiques és com si no els tinguessis.

* "Em segueixen pagant el mateix encara que he canviat de categoria, tinc un nou trienni, el salari base ha pujat". Aquí tens les principals preguntes referents a absorcions il.legals de salari. Dubtes sobre complements absorbibles al link: www.nodo50.org/coord-informatica/?q=node/67

* "Estic treballant en client, el meu cap és personal del client. ¿Això és legal?". Per fer-te una idea si estàs en un cas il.legal de cessió, de manera que hauries de passar a ser part de la plantilla de l'empresa client, ves al document sobre Cessió il.legal de treballadors: http://in-formacioncgt.info/formacion/manuales-formacion/22_cesion-ilegal-trabajadores.pdf

* "Puc fer jornada intensiva, puc negar-me a les vacances programades per l'empresa?". En el següent link hi ha un document on hem agrupat els principals dubtes sobre vacances i jornades intensives: www.nodo50.org/coord-informatica/?q=node/74

* "He de fer un desplaçament fins al centre de treball del client. Em correspon compensació?". En el següent article expliquem aquestes situacions perquè puguis conèixer si la teva empresa pretén que aquests costos els assumeixis tu. Mobilitat, desplaçaments i dietes:
www.nodo50.org/coord-informatica/?q=node/62

* "Tinc alguns dubtes laborals però no sé a qui preguntar Què puc fer?". Des de la Coordinadora d'Informàtica de CGT obrim un servei d'assessoria laboral gratuïta per a qualsevol treballador/a. Clicka a www.nodo50.org/coord-informatica/?q=node/108 i li farem una ullada a la teva situació. Assistència Laboral Gratuïta.

* "La nostra empresa fa amb nosaltres el que vol, crec que els treballadors hem d'organitzar-nos o tot anirà a pitjor. Què puc / podem fer?". Fes-nos arribar el vostre cas clickant a www.nodo50.org/coord-informatica/?q=content/¿tu-empresa-de-informática-te-machaca-¡organízate Com menor organització i reivindicació en una empresa, major prepotència i abús empresarial, i al revés. No hi ha més opció que actuar. Organitza't a la teva empresa informàtica.

* "Com puc saber si la meva empresa té representació de CGT?". Tenim seccions sindicals en diferents empreses del sector, algunes en comitès d'empresa. Llistat de Seccions Sindicals a: www.nodo50.org/coord-informatica/?q=node/secciones

* "Puc rebre informació de la Coordinadora d'Informàtica de CGT des del meu perfil de Twitter o Facebook?". Sí, en l'apartat de 'enllaços' de la web www.nodo50.org/coord-informatica/ podràs seguir els perfils de la Coordinadora a TW https://twitter.com/#!/Informatica_CGT o FB www.facebook.com/Coordinadora.Informatica.CGT i rebre info de campanyes, sector o moviments socials.

Esperem amb aquesta iniciativa contribuir que els treballadors i treballadores d'aquest sector estiguem més preparats per fer valer els nostres drets, posar fre a la cobdícia de les empreses i millorar les nostres condicions. Només plantant cara serà possible, i en aquest camí seguirem sense desviar un mil.límetre. Si ha quedat oberta qualsevol altre dubte, no t'ho pensis i fes-nos arribar al Formulari de Contacte: www.nodo50.org/coord-informatica/?q=contact

Coordinadora d'Informàtica de la CGT

www.nodo50.org/coord-informatica/