CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Ha mort Luis Andrés Edo, històric militant anarcosindicalista

Dilluns, 16 febrer, 2009

El passat dissabte 14 de febrer moria a Barcelona Luis Andrés Edo, una de les figures més rellevants de l'anarcosindicalisme a Catalunya i l'Estat espanyol. Militant de la CNT, va dedicar tota la seva vida a l'acció i a la difusió de les idees llibertàries. Els últims anys estava vinculat al sector Joaquín Costa de la CNT catalana. El diumenge, en el tanatori del C/Sancho de Ávila de Barcelona, tenia lloc l'acomiadament de familiars, amics i companys.


Qui era Luis Andrés Edo:

Nascut en la dècada dels vint, concretament el 7 de novembre de 1925, als 16 anys ja treballava com ferroviari a Barcelona. Deserta de l'exèrcit i en 1947 passa a França. Torna a Espanya en missions clandestines en diverses ocasions; detingut en 1952 per vegada primera, fuig a l'any.

En l'exili milita en la Federació Local de París de CNT, de la qual era secretari quan va donar una conferència de premsa clandestina a Madrid (abril de 1966) condemnant els diàlegs cincopuntistes. Més tard va tornar clandestinament amb diversos militants de les Joventuts Llibertàries (JJ.LL.) per a una altra acció sonada (operació Durruti contra el contralmirant Gillette) i va ser detingut a Madrid. Se l'allibera el 1972, però de nou el trobem pres el 1974.

Surt amb l'amnistia al febrer de 1976 i forma en el Comitè Regional de la CNT catalana. Intervé en nombrosos mítings i conferències. Textos seus van ser publoicats a publicacions com: Catalunya (1977), CNT, Construcción de Barcelona (1979-1980), História Libertària, La Lletra A, Nada, Presència, Solidaridad Obrera, Tinta Negra. Autor amb altres de: "En relación con el caso Scala" (Barcelona, 1980).

Extracte de: Íñiguez, Miguel. "Esbozo de una Enciclopedia histórica del anarquismo español". Ed. Fundación de Estudios Libertarios Anselmo Lorenzo, Madrid, 2001.

Els seus últims textos són el pròleg al llibre "El anarquismo español y la acción revolucionaria" (1961-1974), de Octavio Alberola i Ariane Gransac, Virus Editorial, Barcelona, 2004. I el llibre "La Corriente". Ed. Fundació d’Estudis Llibertaris i Anarcosindicalistes. Barcelona, 2002 .

Extret de: www.alasbarricadas.org/noticias/?q=node/9851

Des del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya hem fet arribar una nota de condolència a la CNT Joaquín Costa.

Podeu llegir l'article sobre Luis Andrés Edo escrit per Antoni Segura, catedràtic de Historia Contemporània de la Universitat de Barcelona, publicat al diari "El País" el diumenge 15 de febrer, anant a l'enllaç:

www.memorialibertaria.org/spip.php?article1111