CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Hayes Lemmerz vol tancar una fàbrica tot i que preveu augmentar la seva producció

Dilluns, 22 febrer, 2010

jpg_1266095122773.jpg

Xavi Miquel - Redacció Directa

Les treballadores de la fàbrica de llandes d'alumini Hayes Lemmerz a Sant Joan Despí (Baix Llobregat) fa dies que estan en peu de guerra. L'empresa ha decidit tancar la fàbrica que té en aquesta localitat i acomiadar les 141 persones que hi treballen. La multinacional ja fa temps que està reduint la plantilla (el 2008 eren 220 treballadores) i ara ha pres la decisió de tancar la fàbrica totalment i deslocalitzar la producció a altres plantes que té el grup a Itàlia i a la República Txeca.

Ajudes institucionals

Hayes Lemmerz és una multinacional dedicada a la fabricació de landes nascuda l'any 1908 als Estats Units. De mica en mica, l'empresa ha anat expandint la seva producció i distribució i, avui en dia, és una de les empreses líders en la producció de complements d'automòbil, especialment de llandes d'alumini i de ferro, i compta amb centres de producció a més de dotze països.

Va arribar als Països Catalans als anys 80, aprofitant els avantatges fiscals impulsats a nivell estatal per Felipe González a través de les zones d'urgent reindustrialització (ZUR). La implantació es va fer efectiva amb dues fàbriques, una a Sant Joan Despí dedicada a les llandes d'alumini, i una altra Manresa especialitzada en llandes de ferro, amb la compra de terrenys a preus molt baixos i un 27% de la maquinària subvencionada, tant per l'estat com per la Generalitat.

A més l'empresa també es va aprofitar de la mà d'obra de gamma blanca (treballadores que van entrar a través d'indemnitzacions d'altres empreses que havien tancat) i, per tant, el cost inicial de la implantació de Hayes Lemmerz va ser molt baix. Actualment, segons denuncien els sindicats, "hi ha un crèdit del Ministeri d'Indústria espanyol de 2'5 milions d'euros en fase de ser efectuat" i les treballadores exigeixen que "es destinin a salvar els 141 llocs de treball".

Ara, l'empresa té els terrenys hipotecats per valor de 3.834.302 euros, uns guanys que podrien servir per amortitzar les pèrdues ocasionades a tota la companyia arran de la baixada de les vendes d'automòbils. Segons denuncia la CGT, "aquesta podria ser una de les raons per les quals decideixen tancar la fàbrica de Sant Joan Despí i no la d'Itàlia (amb unes lleis més dures en cas de tancament) o la de la República Txeca (amb uns sous i unes condicions laborals molt més baixes que a la fàbrica catalana)". "Si no és per això", asseguren des d'aquest sindicat, "no s'entén perquè durant els darrers anys l'empresa, a través de cartells col·locats a diferents llocs de la fàbrica amb les dades de la producció de les diferents plantes, sempre destacava la planta de Sant Joan Despí com la més rendible i amb més producció".

La mateixa empresa, a la memòria de l'any 2009, assegura que vol "centralitzar la producció a les seves altres fàbriques per rebaixar costos i continuar produint el mateix". I resulta que Hayes Lemmerz, a la petició de tancament que ha presentat davant del Departament d'Indústria de la Generalitat, declara que el grup fabricarà "1.200.000 llandes d'alumini més que el 2009".

Accions de pressió

Davant d'aquesta situació, el Comitè d'Empresa al complet (CGT, CCOO i UGT) es nega al tancament de la fàbrica i ha iniciat jornades de mobilització. Ja s'han convocat diverses accions per pressionar l'empresa, ja que aquesta es nega a negociar. El 13 de febrer es va fer una manifestació pels carrers de Sant Joan Despí que va comptar amb la participació de prop de 400 persones i ja s'ha fet una jornada de vaga i se n'han convocat de noves per als propers dies.

>>> Article extret del setmanari Directa núm. 172


>>> Vídeo de la mobilització del 13 de febrer del 3cat24: