CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Hem de ser tantes com faci falta. Manifest de l’Assemblea de Treballadores del SARA

Divendres, 13 gener, 2023

 

Fa anys que lluitem per a que es doti dels recursos necessaris al SARA. Comencem el 2023 lluitant.

L’Ajuntament de Barcelona ha fet públic en els darrers mesos noves mesures per l’atenció a les dones que pateixen situacions de violència masclista. Encara desconeixem l’impacte que tindrà a la tasca que es realitza des del SARA. El nostre servei actualment ja pateix una sobrecàrrega assistencial estructural que afecta a la qualitat de l’atenció que reben les persones ateses. Aquesta situació no és nova i fa anys que des de l’Assemblea de Treballadores del SARA i des dels sindicats sotasignants la venim denunciant.

L’Ajuntament de Barcelona ha fet públic un augment d’un 54% de les places d’acollida, un protocol amb la Guàrdia Urbana de Barcelona que fa preveure, afortunadament, més detecció i una nova seu del  SARA que incorporarà una Unitat d’Abordatge a la Violència Sexual. És previsible que amb aquestes mesures hi hagi un augment de la  pressió assistencial al SARA. Tot això sense una previsió d’augmentar la plantilla.

Actualment i des de fa més de 5 anys el SARA està saturat. Dones i infants que estan en situació d’alt risc de patir agressions masclistes no reben l’atenció a temps. L’Ajuntament és coneixedor d’aquesta situació. L’Ajuntament fa més de dos anys que s’ha compromès a realitzar un dimensionament, que implica establir ràtios i carregues de feina. Fins ara l’Ajuntament ha fet ús de contractacions temporals que actuen com un pedaç i no solucionen el problema.

L’Incompliment dels acords per part de l’Ajuntament Barcelona comporta conseqüències:

  • Llista d’espera de 2 mesos abans de la primera visita amb una psicòloga.
  • Les agendes de les psicòlogues permeten un màxim de 10 visites anuals.
  • Manca de recursos per a donar l’atenció adequada als infants i adolescents.
  • Manca d’atenció jurídica en el moment inicial dels processos penals.
  • Insuficiència de recursos en l’àmbit d’inserció laboral.
  • Contractes temporals que entorpeixen els processos de recuperació. La temporalitat comporta una rotació de professionals que perjudica a les persones ateses.
  • Manca de places d’acollida
  • Manca de reconeixement professional i del seu caràcter especialitzat

Per tot l’exposat, l’equip SARA viu una constant inestabilitat que afecta a la salut psicosocial de l’equip i de les persones ateses.

El Departament de Feminismes de la Generalitat farà una aportació de 4,7 milions per la nova seu del SARA i a la Unitat d’Atenció a les Violències Sexuals, i que estarà integrada dins el SARA. Demanem que el primer que es faci amb aquests diners sigui complir amb els seus acords i dimensionar el servei.  Com va dir la Consellera, HEM DE SER TANTES COM FACI FALTA.

Valorem positivament tots els esforços i millores que l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb el Departament de Feminismes de la Generalitat han fet i projecten fer en els pròxims mesos i anys per l’eradicació de les violències i que han estat noticia en aquests últims mesos. També totes les modificacions legislatives i accions polítiques que s’han aplicat ja en els últims anys i que volen garantir la prevenció, la detecció i la reparació de les víctimes de violència masclista.  Tot i així, ni podem ni volem sostenir més aquesta situació. Fa anys que ho diem i ho seguirem denunciant. Exigim que es compleixin els acords! I seguim exigint més professionals i més recursos.

Posem la vida al centre, avancem cap a la justícia de gènere!

Lluitem des de totes les trinxeres contra la violència masclista!

 

Assemblea de Treballadores del SARA
CCOO, CGT, Intersindical i UGT