CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Hores abans de l’inici de la vaga indefinida convocada per CGT a HP, s’aconsegueix un preacord

Dimarts, 26 gener, 2016

A poques hores de l'inici de vaga indefinida a Hewlett Packard, convocada únicament per CGT ja que els altres sindicats no ho van considerar oportú, s'ha aconseguit un preacord ratificat per l'assemblea de treballadors.

La història d'un conflicte llampec

Dijous passat 14 de gener, HP explica als sindicats que farà una subrogació a Extel de 37 treballadors. Ho va fer amb el mínim termini legal (15 dies) i negant-se a obrir negociacions perquè la llei no obliga a això si es mantenen les condicions laborals.

Des de la secció sindical de CGT a HP es va alertar del greu perill sobre els llocs de treball d'aquestes persones i es va considerar que el mínim temps donat per l'empresa tenia la intenció d'evitar una resposta de la plantilla.

Per tot això, convoquem vaga indefinida l'endemà perquè els terminis de legalització no impedissin el seu ús. CCOO i UGT no ho van considerar necessari “en aquest moment”, sent l'única convocatòria legal la realitzada per la secció de CGT.

Al dilluns següent comuniquem a la plantilla una bateria de mesures consistent en vaga, concentracions, pressions polítiques i denúncies legals. En aquest moment, l'empresa va accedir a negociar.

En el Servei de Mediació, els representants d'HP ens tiren en cara "Per què no feu com CCOO i UGT, que negocien sense vagues?"

Uns dies després HP va fer el seu primer moviment significatiu: oferir una clàusula de garantia de lloc de treball de 6 mesos. Recomanem a la plantilla rebutjar aquesta insignificància i iniciar vaga indefinida, cosa que s'aprova en assemblea iniciar el dimarts 26 de gener.

Durant el matí del dilluns 25 de gener indiquem a l'empresa que la proposta de serveis mínims que ens van fer arribar eren clarament il·legals. Sol·licitem reunió en Inspecció de Treball d'urgència i l'inspector, després de les nostres explicacions, va citar a l'empresa immediatament perquè declarés davant un fet tan greu.

Amb posterioritat, es va realitzar una reunió de negociació amb HP on aquesta va presentar una proposta amb avanços significatius:

S'accepta clàusula de manteniment del lloc de treball durant els propers 2 anys (el divendres passat eren 6 mesos, el divendres anterior no volien ni negociar). Sempre que Banc Sabadell mantingui el contracte existent amb HP.

A canvi, l'empresa requereix les següents garanties:

No realització de vaga. Tampoc de concentracions per aquest motiu davant de clients.

Retirada de la denúncia que presentem aquell mateix matí per serveis mínims il·legals.

Un parell d'hores després, l'assemblea de treballadors i treballadores afectades accepta aquest principi d'acord, per la qual cosa procedirem al seu compliment: Anul·lem les concentracions solidàries, entrevistes polítiques i realitzarem la retirada de la denúncia quan es confirmi el compromís de l'empresa.

La pressió dels treballadors sobre l'empresa va aconseguir un acord que hagués estat impossible d'aconseguir d'una altra forma i que actualment no té una altra empresa del sector.

El paper del sindicalisme de concertació en aquest conflicte ha estat l'habitual i no anem a estendre'ns sobre el particular. Sí notem, empresa a empresa, que la seva capacitat d'influència sobre les plantilles és cada vegada menor.

Animem a la resta de plantilles del sector, als i les treballadores en general, a autoorganizar-se, afiliar-se i participar allí on considerin es defensen millor els seus drets i a no creure ni a endevins, ni a empreses.

Perquè sí es pot, però només si es lluita.

Coordinadora d'Informàtica de CGT
http://www.cgtinformatica.org/

Secció Sindical CGT HP
https://twitter.com/cgt_hp
@CGT_HP