CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Hospital de Bellvitge: un mes amb una avaria a la màquina que elimina pedres renals. CGT denuncia que uns 100 pacients s’esperen per sotmetre’s al tractament

Dissabte, 22 novembre, 2014

Bellvitge, un mes amb una avaria a la màquina que elimina pedres renals
CGT denuncia que uns 100 pacients s'esperen per sotmetre's al tractament

L'hospital de Bellvitge fa més d'un mes que té avariada la màquina de litotrícia —un aparell per eliminar càlculs renals i biliars a través d'ones de xoc— i els pacients que han de sotmetre's al tractament ja s'acumulen a dotzenes. El sindicat CGT denuncia que els malalts que s'esperen per ser atesos amb aquest procediment ja sumen un centenar i alerta que el col·lapse anirà en augment mentre l'hospital no arregli la màquina o derivi a altres centres alguns dels pacients.

“Bellvitge es troba en el top 20 dels hospitals que més deriven de forma innecessària i ara, que està més que justificada una derivació, no envien a ningú”, protesta el delegat de CGT, Manel de los Riscos. La unitat de litotrícia de Bellvitge, una de les poques que hi ha a la xarxa pública segons la Societat Catalana de Urologia (SCU), pot tractar fins a sis pacients diaris.

Els treballadors asseguren que a alguns malalts que s'esperen se'ls està col·locant un catèter de bufeta a ronyó per desobstruir les vies urinàries i els estan enviant a casa sense data de tornada fins que la màquina es repari i els puguin sotmetre al tractament. És el cas de José Moreno, de 67 anys, que, des del 9 d'octubre, quan va ser sotmès a una operació en què li van treure tres càlculs renals, porta un drenatge posat. “Em trobo regular. Tinc problemes de pròstata, també, i quan orino, en fer força a la bufeta, fa un efecte rebot i em fa molt mal el ronyó”, explica l'home, que ha de sotmetre's a la litotrícia perquè li van trobar una altra pedra després de la intervenció. Els metges li van assegurar que no li podran treure el catèter fins que la màquina no elimini el càlcul que li queda. José, “desesperat i enfadat”, ja ha sol·licitat que el derivin a un altre centre.

“No pot enquistar-se tant el problema quan tens pacients que estan patint un problema com un càlcul de ronyó i, a més, els que tenen drenatges, amb més perill de sofrir una infecció”, critica De los Riscos. D'altra banda, el president de la SCU, el doctor César Vargas, explica que, malgrat que “no solucionar el problema de forma immediata pot comportar riscos”, la situació “no és dramàtica ni excessivament perillosa”.

L'hospital, d'altra banda, assegura que la màquina estarà reparada a principi de desembre i atribueix el retard al fet que estan esperant “una peça que havia d'arribar de França”. Un portaveu del centre va manifestar ahir que es preveu la derivació d'alguns pacients a altres centres, encara que no va especificar quants malalts seran traslladats ni el centre al qual els enviaran.

FONT: ELPAIS.COM

Més informació:

- TWITTER CGT BELLVITGE

- FACEBOOK CGT BELLVITGE

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció