CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Hospital de Viladecans: La setmana passada va haver-hi 3 pacients que es van negar a ser traslladats de l’Unitat Hospitalària 3. Merci!

Divendres, 25 juliol, 2014

LA SETMANA PASSADA VA HAVER TRES PACIENTS QUE ES VAN NEGAR SER TRASLLADATS A LA UNITAT HOSPITALÀRIA 3. MERCÈS!

Us comentem el que està passant aquests dies al nostre Hospital.

Aquest estiu està sent atípic en tots els hospitals de l'ICS, on l'afluència de pacients als serveis d'urgències està sent superior a la d'anys anteriors.

D'altra banda, la setmana passada, CiU i ERC definitivament van votar al Parlament el que a l'ICS ja se sabia: la no aprovació de l'adaptació del pressupost 2014 de l'ICS a la desviació pressupostària del 2013. Això vol dir que el 2014 es repeteix la ridícula i insuficient assignació pressupostària del 2013, la qual cosa, per a l'Hospital de Viladecans, és absolutament sufocant (el 2013, per assolir complir amb la contractació del CatSalut i tota la demanda pública d'atenció, Viladecans va gastar gairebé el 2% més del que tenia assignat, la qual cosa representa prop de 600.000 euros).

Així, tot l'afany de la direcció de l'Hospital, segurament condicionada per la penúria econòmica, és tancar llits d'hospitalització convencional per estalviar en la contractació de personal eventual.

No obstant això, com la situació del servei d'urgències està sent tan penosa com si estiguéssim en el pitjor període de l'hivern (totes les habitacions individuals ocupades amb dos pacients, múltiples passadissos ....), alguns de nosaltres, a partir d'ahir, vam decidir actuar.

Seguint el camí que, des de fa gairebé tres setmanes, està marcant l'Hospital de Bellvitge, s'està orientat els usuaris i distribuint una quartilla informativa respecte als seus drets de privacitat, de confidencialitat, de disposar d'un llit decent en una ubicació decent, etc .

Aquesta acció va culminar amb la negativa dels familiars de tres pacients a ser traslladats d'unitat d'hospitalització (la intenció era tancar la Unitat Hospitalària 3 que finalment es va tancar a finals de setmana, a més de la Unitat Hospitalària 2, que ja està tancada fa molt temps), el qual va ajudar a que no van tancar la Unitat Hospitalària 3 durant uns dies, deixant mig oberta (malgrat el franc col·lapse que hi havia aquell matí en el servei d'urgència).

Ja veurem amb què panorama ens trobem els pròxims dies.

CARTA OBERTA DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE L'HOSPITAL DE VILADECANS I DE LA SANITAT PÚBLICA I UNIVERSAL (PDHV): CONSIDERACIONS SOBRE EL PLA DIRECTOR PER L'HOSPITAL DE VILADECANS

La PDHV va néixer l'any 2011 com a resposta a múltiples agressions sofertes pel nostre Hospital públic de referència, l'Institut Català de la Salut, i per la sanitat pública en general. Fins llavors, l'Hospital de Viladecans sostenia una capacitat resolutiva de l'atenció especialitzada molt elevada, superior al 90%, i estava a l'espera que es complís el compromís de la Generalitat de Catalunya d'ampliar i construir el nou Hospital de Viladecans, el qual consolidaria la seva vocació de centre hospitalari de referència de nivell II de complexitat clínica de Begues, Castelldefels, Gavà, Sant Climent i Viladecans.

Aquest pacte amb la societat civil de la zona, representada per més de 180.000 habitants, estava afermat pel "Projecte d'Ampliació de l'Hospital de Viladecans", de l'any 2008. Després de tres anys i mig plens de malestar social conseqüent al constant i subtil buidament del contingut del nostre Hospital de referència ia la persistent amenaça que aguaitava el seu futur, finalment, el passat mes de juny, la Generalitat de Catalunya va fer un aclaridor pas que ens orienta respecte al futur dissenyat pel Departament de Salut per a Hospital de Viladecans: va fer públic el "Pla Director per a l'Hospital de Viladecans". Així, des d'aquesta Plataforma Cívica, la tasca persegueix aconseguir un futur triomfant i 100% públic per a l'Hospital de Viladecans, volem donar a conèixer la nostra opinió respecte a aquest Pla Director:

1a) Considerant el model sanitari que ve instituint a Catalunya i sense conèixer detalls sobre la realitat assistencial que finalment es pretengui implantar, l'estructura plantejada pel Departament de Salut en el "Pla Director per a l'Hospital de Viladecans" presenta alguns aspectes admissibles i altres que resulten inacceptables.

2a) Reprovem i no entenem la sorprenent diferència existent entre els plantejaments per al futur de l'Hospital de Viladecans dels diferents Governs de la Generalitat, és a dir, el del Sr Montilla i el del Sr Mas. El primer pretenia dur a terme la construcció d'un hospital de nivell II de complexitat clínica, és a dir, equipat per resoldre més del 90% dels problemes de salut dels ciutadans. No obstant això, l'actual Govern estableix en aquest "Pla Director" que el nostre Hospital penes estarà capacitat com nivell I (és a dir, com "hospital bàsic"), la qual cosa només li permetrà solucionar prop del 65% de les necessitats dels veïns . Des d'aquesta Plataforma, hem de deixar constància que ens sentim enganyats i decebuts: tant pel primer (Sr. Montilla), qui, alhora que potenciar la construcció propera de dues macro hospitals privats destinats a la concertació, es va limitar a realitzar promeses que no va dur a terme, com pel segon (Sr Mas), les directrius privatitzadores, alhora que infradimensionen les necessitats sanitàries dels nostres ciutadans, fomenten la degeneració de l'atenció sanitària pública catalana a través de la desfeta de l'Institut Català de la Salut.

3r) Rebutgem rotundament l'omissió, en el Pla Director de l'Hospital de Viladecans, de la Unitat de Cures Intensives (UCI). Segons el "Projecte d'Ampliació de l'Hospital de Viladecans" de l'any 2008, els habitants que hi estan adscrits necessiten 18 llits d'UCI; però, l'actual "Pla Director" no ens atribueix cap. Aquesta decisió política contrasta amb la realitat quotidiana del nostre Hospital. Actualment, el seu servei d'urgències està obligat a, amb escassos recursos, assistir a pacients tributaris d'una unitat de cures intensives. La causa d'aquesta deficiència en la nostra atenció sanitària és la impossibilitat de trasllat d'aquests pacient greus i inestables a un altre centre o unitat adequadament equipats. D'altra banda, el món científic i acadèmic reconeix que l'actual tendència a la reducció de la disponibilitat de llits d'hospitalització convencional en benefici de les anomenades "alternatives a l'hospitalització" (hospitalització domiciliària, cirurgia major ambulatòria, hospital-dia, etc. ), tan potenciades en el nostre territori, implica en una demanda creixent de llits destinats a pacients greus i clínicament inestables, la qual cosa fa molt recomanable que el nostre Hospital disposi d'aquest tipus d'atenció. Així, aquesta Plataforma reivindica la necessitat ciutadana de dotar l'Hospital de Viladecans amb recursos per a l'atenció intensiva a pacients greus i inestables mitjançant la implantació al nostre Hospital d'un Servei de Medicina Intensiva Polivalent que contempli llits per a pacients tributaris de cures intensives, la qual cosa, alhora, aplacaria l'actual massificació del Servei d'Urgències.

4t) Repassant la nostra amarga experiència amb el "Projecte d'Ampliació" del 2008, temem que, a pocs mesos de comicis electorals, la publicació d'aquest "Pla Director" únicament pretengui llançar un cant de sirena als ciutadans, prometent una ampliació que, finalment, no es dugui a terme. Per això, ens seria de gran vàlua que el Govern de la Generalitat ampliés el seu grau d'implicació amb la ciutadania a través de la calendarització de cada un dels passos a seguir fins a aconseguir la posada en marxa del nou Hospital de Viladecans.

5è) Tenint en compte que l'Hospital de Viladecans se situa en el grup de cap de Catalunya pel que fa a llistes d'espera es refereix, entenem que els set quiròfans que preveu el Pla Director es faran insuficients. D'altra banda, a similitud del que vam argumentar en el punt 2n, aquest nostre pronòstic també està avalat pel "Projecte d'Ampliació de l'Hospital de Viladecans" del 2008, que preveu ni més ni menys que 12 quiròfans, la qual cosa representa un 70% més del que preveu l'actual "Pla Director".

Aquest panorama fa molt difícil admetre que aquesta previsió sigui capaç de satisfer la demanda quirúrgica que generem. Per això, a més de demanar al Govern de la Generalitat que prengui mesures immediates per aconseguir la reducció de les nostres infladísimas llistes d'espera quirúrgiques i de consultes externes d'especialitats, aquesta Plataforma reivindica que s'augmenti la previsió de quiròfans en l'actual "Pla Director, adequant-la a les reals necessitats dels ciutadans de la nostra àrea d'influència. 6) l'actual massificació del servei d'urgències de l'Hospital de Viladecans, on l'habitual és veure pacients mal ubicats en minúscules habitacions o en els passadissos, ens obliga a reivindicar la seva ampliació , per tal de millorar l'atenció i el respecte als drets relatius a la privacitat, intimitat i confidencialitat de les ciutadans.

La Plataforma en Defensa de l'Hospital de Viladecans i de la Sanitat Pública i Universal reivindica per Viladecans, Sant Climent, Gavà, Castelldefels i Begues, un Hospital de Viladecans 100% públic, resolutiu, ben gestionat i amb un alt nivell de qualitat assistencial. juliol 2014

ACCIÓ - REACCIÓ!
USUARIS I TREBALLADOR/ES UNITS PER LA SANITAT PÚBLICA!
ÉS EL CAMÍ A SEGUIR!

SECCIÓ SINDICAL CGT HOSPITAL DE VILADECANS

Més informació:

- TWITTER CGT HOSPITAL DE VILADECANS

- WEB CGT HOSPITAL DE VILADECANS