CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

I Marxa anticarcerària a Tarragona el 19 de maig

Dissabte, 18 maig, 2013

Cartell Marxa anticarcerària

La I Marxa anticarcerària a Tarragona està emmarcada dins la Setmana Solidària pel judici als carcellers torturadors del motí de la presó de Quatre Camins; la I Marxa anticarcerària passarà per la presó/centre d’extermini de Tarragona, i acabarà a les portes del macro-complex de Mas Enric (el Catllar), on la Generalitat vol inaugurar un nou i “modern” centre de tortura.

Sortida: 10 del matí, des de la plaça Tarraco, Tarragona.

Manifest-convocatòria de la Primera Marxa contra les presons Tarragona-el Catllar

Aquest dilluns 6 de maig ha començat a l’Audiència Provincial de Barcelona el procés contra 9 carcellers de la presó de Quatre Camins responsables de tortures a 17 reclusos. Els fets van ocórrer al 2004 però, només al cap de 10 anys, els funcionaris encausats per practicar maltractaments (inclús el subdirector mèdic del centre de Quatre Camins, Xavier Martínez) s’exposen a un judici. Molts interns van ser apallissats i 56 d’ells, dispersats a altres presons. Un exemple més que demostra fins a quin punt el món de la presó esdevé el búnquer de la impunitat i de la tortura quotidiana. Un exemple que demostra que, dins del sistema penitenciari tothom està esquitxat. Tant se val si es tracta de funcionaris d’uniforme, d’alts directius o personal administratiu, de representants sindicals de CC.OO. i UGT o, fins i tot, del mateix cos mèdic dels centres.

El cas de Quatre Camins està, a hores d’ara, al epicentre de l’atenció pública. Però, no és l’únic cas que mereix la nostra atenció. Al nostre territori trobem que la presó de Tarragona és un magatzem indigne per a persones amuntegades (més de 450 interns en una presó amb una capacitat per 250). Persones al capdavall, exposades a violència gratuïta i permanent, i a humil·liacions constants en presons que sobrepassen amb escreix la seva capacitat. I de tant en tant, suïcidis o morts inexplicables sota la tutela del sistema judicial i carcerari. L’últim suïcidi, per cert, aquest dilluns 6 de maig. Aquest suïcidi es tracta d’un fet força greu, un nou incident mortal sota tutela eclipsat, tanmateix, per la fugida de tres presos detinguts als pocs dies. Així, l’espectacle mediàtic girava al voltant de la crònica de la detenció dels presos escapolits, en tant que el mort a la presó va romandre en un segon pla.

La violència i la impunitat són trets constitutius de les presons i mai seran desnonades de les presons. Com va dir el metge i torturador de la presó de Quatre Camins Xavier Martínez durant la seva declaració al judici fa uns dies, sempre són necessàries accions de “certa contundència”. Així, dia rere dia, dins de les presons es viu una realitat amagada, desconeguda e incòmoda. On la tortura no forma part de cap ficció literària. On una incontrolada explotació laboral es veu multiplicada rere els murs. On es practica l’experimentació de nous fàrmacs amb els reclusos. Una realitat que molt sovint no acabem de reconèixer que hi és. Per ignorància triada, per desconeixement involuntari o per conveniència no reconeguda. Així, de vegades triem ignorar la realitat.

El nou centre de Mas Enric, al municipi del Catllar i a 10 kilòmetres de Tarragona, n’és un exemple. De propera inauguració (sembla que al voltant del 2014) aquest nou monument a la impunitat és una instal·lació gegantina. Sense dubte, un avenç pel que fa a la modernització de la repressió. Tanmateix, la violència no s’evapora rere murs més alts, només es concentra. Així, les presons més discretes i allunyades del centre de les ciutats contribueixen a fer invisible allò que senzillament és lleig, que fa nosa als “ciutadans d’ordre”.

Pel contrari, nosaltres no volem girar l’esquena davant aquesta realitat. No volem fer el ulls grossos: volem fer-li front. És per això que, des de diferents col·lectius de suport a les persones preses, s’ha convocat una setmana d’accions descentralitzades (13-19 de maig) per denunciar les tortures practicades als centres penitenciaris. Des de l’Ateneu Llibertaria Alomà volem contribuir-ne amb la convocatòria de la Primera Marxa contra les Presons aquest diumenge 19 de maig, i que sortirà des de la Plaça Imperial Tarraco (Tarragona) i acabarà a la macropresó de Mas Enric (El Catllar), un macromagatzem infrahumà amb una capacitat de 1.500 “unitats”. Es tracta en definitiva d’engegar una marxa popular on podem visualitzar la violència estructural del sistema de presons, el nostre cansament davant la tortura i on expressar el nostre rebuig a la industria carcerària que ens envolta.

No volem presons hipermodernes o ens practiqui la mateixa violència de sempre. Volem la seva desaparició. Ja sigui al Catllar, a Tarragona o a Quatre Camins. I el diumenge 19 tots i totes ho cridarem ben fort.

Presó=Tortura

A terra els murs de les presons

Tarragona, maig de 2013

http://pobleviu.cat/2013/05/14/i-marxa-anticarceraria-a-tarragona/