CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Immigrants denuncien “pallisses” i “maltractaments” en els procediments d’internament i expulsió

Dilluns, 24 agost, 2009

La Federació Estatal d'Associacions d'Immigrants i Refugiats d'Espanya (FERINE) i la Federació d'Associacions de Paraguaians Residents en Espanya van denunciar aquest passat dimarts "pallisses" i "maltractaments" en els procediments d'internament i expulsió, "una absoluta involució dels Drets Humans a Espanya".

Així, en roda de premsa, la jove equatoriana Johana Garcés va explicar el cas de la seva parella, Vicente Eduardo Murillo, també de l'Equador, que va estar retingut 38 dies en el Centre d'Internament per a Emigrants (CIE) d'Aluche -on va aclarir que no va ser maltractat-, període després del qual, el van repatriar, després de "maltractar-lo i pegar-lo perquè ell es resistia" en el moment de l'embarcament, segons va explicar Garcés en presència de la seva filla, de 4 anys, que compta amb la nacionalitat espanyola.

"A ell el van agafar el 24 de juliol en un restaurant i l'han deportat perquè no tenia papers", malgrat que, segons va relatar, "estava a punt de fer deu anys a Espanya". Ara, ell es troba a l'Equador, "sense documentació perquè se la van quedar a Espanya". Tot i això, no ha denunciat el cas ni davant de les autoritats equatorianes ni davant de les espanyoles "per por", una cosa que és habitual en aquests casos, segons van transmetre des de les associacions. El jove treballava en Espanya, fins i tot el moment de la seva repatriació i "gairebé tenia una empresa de pintura".

Per la seva part, la presidenta de la Federació d'Associacions de Paraguaians Residents en Espanya, Irma Pérez, va denunciar el cas d'un compatriota seu, del qual no va revelar el nom, que "va sofrir maltractaments durant 38 dies en el seu internament en el CIE d'Aluche". "Li van arribar a posar una camisa de força i li van trencar el passaport, la qual cosa és un delicte", va explicar.

Segons va indicar, no va poder ser repatriat "per problemes tècnics de l'avió" i el van deixar en llibertat sense papers ni documents. "Com aquest tipus d'agressions n'hi ha moltes però no solen tenir noms ni cognoms perquè hi ha temor", va abundar Pérez. En aquest sentit, va insistir que aquests casos han de denunciar-se públicament perquè hi ha una "necessitat que es visualitzi, tant aquí com als països d'origen". "Tot aquell que visqui de forma irregular" a Espanya està sotmès, segons el seu parer, a "una tortura diària, les 24 hores, els 365 dies de l'any".

Per això, el portaveu de FERINE, Ricardo Ferrer, va afirmar que està tenint lloc "una absoluta involució". "És com si estiguéssim el 1930, ens haurem de posar una estrella groga? ", es va preguntar. A més, va denunciar que hi ha "una permissivitat social" davant d'aquest "deteriorament" i que, per això, la majoria de la gent "viu amb por".

Finalment, va pronosticar que amb la nova Llei d'Estrangeria, que es troba en tràmit parlamentari, hi haurà "tanta violència i tanta brutalitat com en Itàlia" i que la "credibilitat del Govern es demostra davant dels fets, que són el patró el realitat". "Fets com una família trencada", va exemplificar, amb referència al cas de Johana i Vicente Eduardo.

Kaos en la red