CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Implicacions de l’oferta de l’alcalde d’Ascó per acollir el Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Radioactius

Dijous, 30 octubre, 2008

Tanquem les Nuclears – 100% Renovables recorda que autoritzar el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de Residus Radioactius sense haver acordat un calendari de tancament de les centrals nuclears és donar un xec en blanc a la indústria nuclear.


La Coordinadora d’entitats Tanquem les Nuclears – 100% Renovables (TLN – 100%EER) denuncia que l’oferiment de l’alcalde d’Ascó per situar al seu municipi el MTC sense que s’hagi fet públic cap calendari de tancament de les centrals nuclears suposa donar un xec en blanc a la indústria nuclear de l’Estat per a que s’allargui durant dècades el funcionament d’un reactors envellits, que suposen una greu amenaça pel medi ambient i la salut de la població.

Davant la impossibilitat de procedir a la construcció de noves centrals nuclears, perquè el Govern no ha cedit a les seva pretensió de que sigui la ciutadania qui garanteixi els seus beneficis econòmics, els grups de pressió nuclears han trobat en l’allargament del funcionament de les centrals nuclears a 40, 60 o 80 anys la clau per mantenir els seus beneficis i evitar la desaparició definitiva de l’energia nuclear. L'emplaçament del MTC sense un calendari de tancament de centrals és el punt de partida d'aquesta estratègia del "lobby" nuclear.

TLN – 100%EER considera que l’oferiment de l’alcalde d’Ascó és una maniobra tàctica per millorar la situació del seu municipi davant les opcions de Zorita (amb una central en procés de desballestament) i de Trillo (a on ja existeix un magatzem específic) que poden ser més considerades.

Quan passen sis anys sense que el govern de Rodríguez Zapatero hagi complit la seva promesa de fer públic un calendari de tancament de les centrals nuclears, la designació d’una ubicació pel MTC suposa lliurar un xec en blanc a IBERDROLA, ENDESA i UNIÓN FENOSA per a lucrar-se allargant irresponsablement el funcionament de les seves nuclears. La construcció d’un Magatzem de Residus Radioactius d’Alta Activitat no té sentit sense haver acabat abans amb la font d’aquests perillosos residus, es a dir, les centrals nuclears en funcionament.

Les organitzacions ecologistes sempre han demanat que un calendari de tancament consensuat ha de ser la condició prèvia per començar a tractar sobre el destí dels residus radioactius, que conservaran intacte el seu poder de destrucció durant milers d’anys.

L’oferta de l’alcalde d’Ascó contrasta amb el silenci mantingut per aquesta institució durant els mesos en que la central nuclear va contaminar radioactivament l’entorn i les persones que viuen en ell.

Tanquem les Nuclears

www.tanquemlesnuclears.org/

octubre de 2008