CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Impunitat policial, problema estructural (Article d’opinió)

Dissabte, 26 maig, 2007

Ahir sortia publicat a tota la premsa oficial que els Mossos d’Esquadra es manifestaran el proper 6 de juny contra “el linxament mediàtic” que diuen estar patint… però quina barra !!

Si bé és cert que en les últimes setmanes han sortit a la llum força casos d’abús de poder dels Mossos, hem de tenir present que no és perquè si. És a dir, d’abusos policials, muntatges i irregularitats n’hi ha des que va començar el desplegament d’aquest cos al Principat, però ara els partits grans els interessa desgastar als autoanomenats “d’esquerres i ecologistes de debò”.

Un exemple claríssim el tenim en els fets que van ocórrer dissabte passat a la plaça Espanya de Barcelona davant la Fira Construmat, un fotògraf amic meu estava cobrint gràficament una acció emmarcada dins la campanya Estàtotfatal.net.

Jo vaig anar a veure que s’hi coïa i em vaig situar a prop d’on passaven els fets amb un company de feina que també hi era. Doncs bé, un cop finalitzada l’acció el meu amic fotògraf va venir cap a la nostra posició i darrera seu va venir un antidisturbis que li va exigir agafant-lo d’un braç que l’acompanyés a un racó, el fotògraf va fer un pas enrera i jo un endavant, amb la qual cosa vaig quedar situat entre tots dos i li vaig dir a l’antidisturbis que el deixés estar, que el fotògraf tenia l’acreditació corresponet.

Es veu que això no li va agradar i amb va agafar fortament pel braç apartant-me’n, en qüestió de segons entre tres antidisturbis em van reduir i immobilitzar al terra davant centenars de persones i càmeres de TV. Aleshores se’m van endur d’allà cap al Paral·lel on els vaig preguntar si m’estaven detenint i quin n’era el motiu i que si ho volien m’dentificava voluntariament.

Finalment accedeixen a que m’identifiqui, jo trec la cartera i ensenyant-li li dic que no tinc cap objecció a mostrar-li el DI però que vull que em dóni el seu número de placa… error, es veu que això els posa de molta mala llet, total que mentre a la mà esquerra hi tinc la cartera, a la dreta ja m’hi posen les manilles… cotxe patrulla i cap a la “famosa” comissaria de les Corts, insisteixo ja dins el cotxe que ningú m’ha comunicat que estigui detingut ni els motius… doncs bé fins passada una hora de la detenció no me la comuniquen oficialment ni em llegeixen els drets.

Així doncs m’esperen 6 hores tancat en una cel·la bruta i pudent esperant fins que els Mossos deixen la detenció “sense efecte”, però em denuncien per “atemptat a l’autoritat”, no declaro a comissaria i l’endemà he d’anar a declarar davant el jutge. L’endemà al matí el meu advocat em comunica que el jutge de guàrdia ho ha baixat a “faltes” i he d’anar a judici el dimarts 22.

El mateix dimarts al matí, posem denúncia contra els 6 antidisturbis que em detenen i al migdia demanem la suspensió del judici, la fiscal ho accepta però per tornar-me a acusar d’atemptat a l’autoritat basant-se en l’atestat dels Mossos. Atestat digne d’un bon guionista de telenovel·les, és increïble, es veu que sóc capaç de llençar 6 antidisturbis al terra jo sol… en fi tres fulles de mentides una darrera l’altra. Passats dos dies em dirgeixo a els mitjans televisius presents i que filmen els fets, doncs bé, els Mossos es van afanyar a fer-los borrar totes les cintes.

Ja ho veieu, senzillament no respecten ni les seves pròpies lleis.

L’important de tot això però, és el fet que ni la meva detenció, ni els “punxons” contra manifestants, ni el segrest de na Núria Pórtulas, ni les pallisses a les Corts, ni les tortures a múltiples comissaries no són fets aïllats que es puguin atribuïr a “elements incontrolats” dins el cos. Que la DCI ( Divisió Central d’Informació ) dels Mossos d’Esquadra es dediqui al seguiment i assetjament dels moviments socials i actui al marge d’ordres judicials al més pur estil del Grup 6 de la Brigada d’Informació de la PN, no és casual. Estem parlant d’un problema estructural, estem parlant de la necessitat del poder d’abastir-se de mecanismes que vulneren les seves pròpies lleis per a mantenir l’status quo.

Roger Bas i Fusté

Detingut il·legalment el 19 de maig de 2007.