CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Impunitat SA. Eines de reflexió sobre els “súper drets” i els “súper poders” del capital

Divendres, 23 agost, 2013

Portada Informe

Quaranta anys després que Salvador Allende denunciés al poder corporatiu davant l'Assemblea de les Nacions Unides, en tot el planeta, treballant de forma coordinada o paral·lela, de múltiples maneres, i en un gran nombre de sectors, milions d'éssers humans estan immersos en processos de lluita davant la injustícia social i ambiental generada pel sistema. Defensen els territoris, les llavors, l'aigua, els boscos, l'alimentació, la biodiversitat, la salut, la cultura, etc., de l'agressió de les empreses transnacionals, que expandeixen el seu poder mitjançant l'acumulació “per desposesión”.

L'informe Impunidad S.A., emprès en el marc de la Campanya Desmantellem el poder corporatiu i posem fi a la impunitat!, té l'objectiu de brindar, mitjançant tres estudis de cas, eines de reflexió sobre els “súper” drets i “súper poders” de les empreses transnacionals.

Registra els abusos i violacions dels drets laborals fonamentals que es produeixen quotidianament en les fàbriques de peces de vestir del Marroc, destacant la responsabilitat de la transnacional espanyola Inditex. Evidencia una situació similar a Nicaragua, assenyalant el paper de Pescanova. I en ambdós casos ressalta com tot això ocorre en el marc dels Acords d'Associació imposats per la Unió Europea (UE) , en un context en el qual la Lex Mercatoria i la protecció dels interessos corporatius segueixen prevalent sobre els éssers humans.

Però l'informe també es concentra en el metabolisme social europeu, examinant les conseqüències de la dependència substancial de la UE de cara a matèries primeres creixentment estratègiques i situades en els països empobrits. Mitjançant els casos de l'explotació de zinc a Bolívia, carbó a Colòmbia i cobalt en la República Democràtica del Congo, soja i canya de sucre a Argentina i Brasil s'il·lustren els nefasts impactes de Glencore i s'analitza fins a quin punt els acords comercials asseguren la impunitat de les grans corporacions. També s'assenyala la participació d'aquesta empresa en l'especulació financera sobre les matèries primeres.

Impunidad S.A. proposa alhora una mirada sobre les “venes físiques” de la liberalització comercial, considerant els avanços dels megaprojectes d'infraestructures a Amèrica del Sud (IIRSA-COSIPLAN), ressaltant el cas de la responsabilitat pública (mitjançant el Banc Europeu d'Inversions – BEI) i privada europea en construcció de les megainfraestructures i en la seva financiarització. Es dedica un apartat especial al cas de les megarepreses amazòniques que es construïxen sobre el Riu Madera, amb la participació del Banc Santander, GDF-Suez, Abengoa, Voith, Siemens i altres empreses europees…

Coordinació: Mónica Vargas (ODG) i Brid Brennan (Economic Justice Programme - TNI).
Autors/es: Jesús Carrión, Olivier Chantry, Fernando Fernández, Delphine Ortega, Albert Sales, Mónica Vargas.
Cartografia on-line: Delphine Ortega, Alfons Pérez, Raül Sánchez.
Revisió general: Lyda Fernanda Forero i Nick Buxton (Transnational Institute – TNI). Revisió del Capítol 1: Maria Mestre i Miquel Ortega (Fundació ENT).
Disseny i infografia: Toni Sánchez Poy.

>>> Us podeu descarregar l'informe complet de 80 pàgines en pdf a http://www.odg.cat/documents/publicacions/IMPUNIDAD_SA.pdf

També podeu anar al web de l'ODG on us el podeu descarregar per capítols.

MAPA: La versió electrònica d'aquest informe comprèn una part cartogràfica. En llegir-lo és possible accedir al mapa on es registren els casos considerats, a Internet. Podeu veure el mapa a aquest enllaç (es recomana obrir amb Internet Explorer o Google Chrome)

Transnational Institute (TNI): http://www.tni.org/

Observatori del Deute en la Globalització (ODG): http://www.odg.cat/

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció