CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Informe 2012 de SOS Racisme: L’estat del racisme a Catalunya

Dimarts, 29 octubre, 2013

SOS Racisme Catalunya ha editat el quart informe "L'estat del racisme a Catalunya".
L’informe és una eina imprescindible per revelar i denunciar públicament l’existència de situacions discriminatòries a Catalunya (racisme institucional, racisme social, extrema dreta, etc.), per això esdevé una eina tant de sensibilització social com de suport a les administracions per planificar polítiques de lluita contra la discriminació i el racisme.

PRINCIPALS CONCLUSIONS

- El racisme i la xenofòbia són manifestacions d’una discriminació de caràcter més general, una discriminació que, en definitiva, és expressió dels processos d’exclusió social.

- La gestió de la crisi econòmica està justificant i legitimant la retallada de drets i d’oportunitats, que afecta tothom, però especialment les persones més vulnerables.

* Negar l’accés al sistema de salut pública, per exemple, és una mostra de la visió utilitarista de la immigració, que és penalitzada quan ja no és necessària.

* Les polítiques discriminatòries que divideixen la població contribueixen a legitimar el racisme latent i a generar un constructe social en què el discurs de l’exclusió pot acabar sent plenament acceptat.

* La realitat dels fills i filles de famílies que han realitzat un procés migratori queda relegada, un cop més, de les prioritats dels governs, de manera que aquests joves que són, en primera instància, ciutadans i ciutadanes de ple dret, no gaudeixen de facto de les mateixes oportunitats.

- La criminalització de la problemàtica social, un altre mecanisme que exemplifica el retrocés la garantia de drets humans, es tracta de la governança a través del Dret Penal, en contraposició a l’Estat Social i Democràtic de Dret. Construint així un marc que legitima i consolida el racisme institucional:

* L’actuació directa i desmesurada de les forces de seguretat pública, que es manifesta en les batudes i les identificacions basades en el perfil ètnic (totes dues actuacions considerades discriminatòries i negades en més d’una ocasió per part dels diferents governs espanyols).

* La doble criminalització de les persones estrangeres quan es vinculen les ordenances o normatives de civisme als informes d’estrangeria.

* Europa continua alimentant la idea de fortalesa, inventant mecanismes de criminalització, persecució, internament i expulsió de les persones migrants.

- Cinisme i racisme en el discurs polític i mediàtic. Fa anys que repetim que hem passat del consens al voltant de la diversitat cultural a la confrontació. Una confrontació en què partits polítics i mitjans de comunicació han jugat un paper clau, sobredimensionant determinats fets, reproduint prejudicis i generant falses polèmiques al voltant de certes temàtiques.

El discurs desenvolupat per les elits i la seva influència en la població, contribueixen de manera preocupant a la normalització del racisme i de la xenofòbia al nostre país.

* Les dades del Servei d’Atenció i Denúncia per a víctimes de racisme i xenofòbia de SOS Racisme de l’any 2012 així ho demostren, ja que per primera vegada, en els més de 20 anys de trajectòria, els casos entre particulars constitueixen la tipologia més nombrosa, un 30% de les denúncies assumides, amb l’agreujant que pràcticament la meitat d’aquestes denúncies són casos d’agressions físiques.

- El perill del discurs de l'odi i extrema dreta. A Europa partits propis de l’extrema dreta que basen els seus discursos en el rebuig cap a la immigració, estan aconseguint grans suports. I a Catalunya la situació no és gaire més propícia, amb l’augment del suport obtingut per Plataforma per Catalunya els darrers anys.

El perill d’aquestes formacions no és únicament que aconsegueixin vots i representativitat; sinó que els seus discursos contaminin els partits tradicionals; i que el conjunt de la societat hi manifesta cada vegada menys rebuig i hi ha una manca evident de consens social en contra d’aquests discursos

- Propostes:

* Cal que les institucions prioritzin ja la lluita contra el racisme, i desenvolupin polítiques antidiscriminatòries.

* I és responsabilitat de la societat civil exigir aquestes polítiques i denunciar les manifestacions de xenofòbia i de racisme.

L'informe, de 164 pàgines, us el podeu descarregar a:
http://www.sosracisme.org/wp-content/uploads/2013/03/Informe-Racisme-2012.pdf

Dossier de premsa amb un resum de l'informe a:
http://www.sosracisme.org/wp-content/uploads/2013/03/Dossier-de-premsa-2012.pdf

SOS Racisme
http://www.sosracisme.org/