CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Informe sobre la situació de la tortura durant l’any 2012 a l’Estat espanyol, elaborat per la Coordinadora per la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CPDT)

Dijous, 9 maig, 2013

El 3 de maig al Col·legi d'Advocats de Barcelona, la Coordinadora per la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CPDT), formada per 47 associacions i col·lectius de tot l'Estat espanyol, ha presentat el seu novè informe anual sobre la situació de la tortura durant l'any 2012.

Les dades generals de l'informe ens parlen que 851 persones van denunciar haver patit algun tipus de tortura i/o maltractaments a tot l'Estat en 288 situacions diferents. Jorge del Cura, portaveu estatal de la CPDT, ha posat èmfasi que aquestes dades es reparteixen al llarg de tot el territori estatal, afecta nombrosos col·lectius i és practicada per tots els cossos policials. Va destacar-ne les agressions realitzades contra persones que participen de mobilitzacions socials, que sumen un total de 102 situacions en què 591 persones van denunciar algun tipus d'agressió, de les que 53 van ser periodistes que estaven informant, precisament, de les intervencions policials.

A continuació, Begoña Casado ha presentat les dades recollides per la CPDT corresponents a Catalunya, en què 141 persones van denunciar haver patit algun tipus de maltractament en 53 situacions. Després de desglossar les dades per diferents col·lectius afectats (destacant que també a Catalunya la majoria de les denúncies, afectant a 100 persones, van tenir lloc durant mobilitzacions socials), la portaveu catalana va ressaltar la idea que la criminalització dels moviments socials està portant a construir la idea que la població és l'enemic, a més de certificar la impunitat de les forces policials durant aquestes intervencions.

Va finalitzar la intervenció Carlos Hernández, portaveu de de la CPDT a Euskal Herria, que va valorar les dades d'aquest territori, en el qual 68 persones van denunciar tortures o maltractaments en 29 situacions diferents. Va destacar entre d'altres la mort d'Iñigo Cabacas per l'impacte d'una pilota de goma disparada per l'Ertzaintza l'abril de 2012.

Els tres portaveus van fer nombroses referències a l'informe de la CPT del Consell d'Europa sobre la seva visita de 2011, fet públic el passat dimarts 30 d'abril, en què es dóna veracitat a nombroses de les denúncies que la pròpia CPDT va fer públiques en el seu informe l'any passat, a més de denunciar nombroses situacions irregulars en diferents presons i comissaries de les que sol·licita solució i informació.

Us podeu descarregar l'informe a http://www.prevenciontortura.org/wp-content/uploads/2013/05/INFORME-CPT-2012-final.pdf

Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura

http://www.prevenciontortura.org