CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Inmigrapenal considera insuficient la modificació que proposa el govern en els articles del còdig penal que castiguen els venedors del top manta

Divendres, 22 gener, 2010

Fa poc més d'un any, diversos col·lectius comencem a cridar l'atenció sobre la situació dels denominats “MANTEROS”, els venedors del top manta, sobre la injustícia del Codi penal quan castiga amb penes de sis mesos a dos anys de presó i multa la simple exposició i venda de còpies no autoritzades de DVDs i CD, entre altres obres.


Es tracta d'una reacció desproporcionada, que vulnera principis bàsics del Dret penal i que, quan criminalitza la pobresa, és una reacció tremendament injusta. Des de llavors són incomptables les veus que han fet seva aquesta causa: professors d'Universitat, jutges, fiscals, advocats, associacions, ciutadans i nombrosos professionals del món cultural i artístic i titulars de drets de propietat intel·lectual que entenen que els seus interessos no han de ser protegits d'una manera tan desproporcionada. Justament per iniciativa de membres d'aquest sector es va crear la Plataforma d'Artistes “Ni un solo mantero a la cárcel”, des d'on s'estan sol·licitant els indults dels manteros condemnats i s'està recaptant diners per a pagar les multes de qui veuen incrementades les penes de presó per mancar de recursos (si el mantero no pot pagar la multa, aquesta es transforma en pena de presó).

El Parlament espanyol, sensible a aquest clam, va aprovar el 29 d'octubre de 2009 la Proposició no de Llei “contra la criminalització i ingrés a la presó de persones que venen còpies de CDs i DVDs” (161/000794). Ara el Govern, en el marc del Procés de Reforma del Codi penal, proposa modificar els articles del Codi que castiguen les conductes dels venedors del top manta.

Àdhuc reconeixent la bona intenció del Govern, com professionals del Dret penal ens veiem en l'obligació d'advertir que aquesta proposta és clarament insuficient, doncs no impedeix l'ingrés a la presó dels manteros i perpetua la criminalització de qui, per a sobreviure i per una insignificant quantitat de diners, venen còpies no autoritzades sobre les seves mantes.

Des de INMIGRAPENAL hem elaborat un informe jurídic sobre la proposta del Govern, posant de manifest les raons per les quals no ens sembla jurídicament acceptable. Creiem que ni el Dret penal, ni els recursos econòmics dels ciutadans, han de destinar-se a inferir un dolor tan innecessari i injust. Aquest informe l'hi hem fet arribar a tots els diputats i t'ho adjuntem per si t'interessa i/o et sembla procedent difondre'l. Si t'apeteix col·laborar, segur que trobes una forma de fer-lo. Pots unir-te a les nombroses iniciatives que s'impulsen des de molt diferents sectors i col·lectius, o bé per què no? posar tu mateix en marxa qualsevol iniciativa per a difondre aquesta realitat i impedir que es tracti com a un delinqüent a qui només és culpable de buscar una vida millor lluny del lloc on ha nascut.

GRUPO INMIGRACIÓN Y SISTEMA PENAL (INMIGRAPENAL)

http://www.inmigrapenal.com

info@inmigrapenal.com