CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Inseguretat en la tornada a les aules després de l’acomiadament de les mediadores en sordceguera d’ONCE

Dimarts, 15 setembre, 2020

foto_mediadora.jpg

Durant l'estat d'alarma, FOAPS (Fundació d'ONCE) va acomiadar a la majoria de les mediadores contractades en el territori espanyol. Es desconeix si l'alumnat amb sordceguera podrà comptar amb elles durant aquest curs.

La volta a les aules és essencial en tota la comunitat educativa. També ho és per a l'alumnat amb sordceguera que rep intervenció de les seves mediadores comunicatives. No obstant això, fa 5 mesos la Fundació d'ONCE va preferir acomiadar a gairebé totes les seves treballadores durant el tancament dels centres educatius abans que realitzar les adaptacions necessàries per a continuar oferint un servei indispensable per a les persones més vulnerables.

Des de llavors l'organització no ha donat cap explicació al sindicat CGT sobre les contractacions de cara al nou curs. Tampoc ha ofert explicacions sobre possibles mesures en cas que tanquin centres educatius o hi hagi famílies que no portin a les seves filles/us per por del contagi.

Les condicions laborals de les mediadores comunicatives resulten molt precàries. Entre altres qüestions, les treballadores estan donades d'alta exclusivament en els períodes lectius. Així resulta impossible conèixer amb antelació els protocols sanitaris dels centres educatius, amb el consegüent risc per a alumnat, famílies i resta de professionals, a més del seu propi.

En els seus contractes de treball només estan contemplades com a hores laborals aquelles que dediquen a realitzar atenció directa a l'alumnat. No s'inclou el temps necessari per a poder preparar les intervencions amb aquest. Resulta un fet lamentable de per si mateix, que enguany, a més, és perillós perquè les treballadores no han rebut encara informació sobre prevenció de contagis per COVID-19.

En CGT defensem el dret a l'educació i la igualtat d'oportunitats, realitzant les adaptacions necessàries per a prevenir el COVID-19. L'alumnat amb sordceguera no pot quedar-se sense l'atenció especialitzada de les seves mediadores comunicatives.

En el cas que no es pugui parar esment en el centre educatiu o que les famílies no acudeixin als centres, hauria d'existir l'opció de realitzar teletreball amb alumnat que sí que posseeix resta visual i auditiva, així com l'atenció directa en el domicili i un altre tipus de mesures que assegurin tant el dret a l'educació d'aquest col·lectiu com la continuïtat laboral de les treballadores.

El sindicat CGT, vetllarà perquè no torni a repetir-se la crueltat que va mostrar ONCE en eliminar el servei en ple curs, quan tants estudiants sordcecs van quedar sense mediació, causant barreres en la formació i provocant-los un doble aïllament.

Un manifest de “bones intencions” El passat 27 de juny, FOAPS juntament amb altres organitzacions va tenir la descaradura de signar un manifest titulat “El COVID 19 no deté a les persones Sordcegues ni als seus professionals”. En l'escrit incideixen en la “vulnerabilitat del col·lectiu”. Resulta irònic en boca de qui propícia aquesta vulnerabilitat en acomiadar a les mediadores comunicatives en el moment que les persones sordcegues més les necessiten. Exigim que FOAPS sigui coherent amb les seves declaracions i adopti les mesures necessàries perquè tant les persones sordcegues com les professionals que les assisteixen no tornin a quedar enrere la resta de l'epidèmia.

Comunicat de la Secció Sindical de la CGT - FOAPS Andalusia

Comunicado CGT FOAPS. Vuelta y seguridad

foto_mediadora.jpg

Attached documents

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció