CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Inspecció de Treball considera que FNAC-El Triangle de Barcelona vulnera drets fonamentals

Dimecres, 16 febrer, 2011

Inspecció de Treball ha aixecat un requeriment contra l'empresa FNAC-EL TRIANGLE de la Plaça de Catalunya de Barcelona, en el qual literalment la insta a que “s'abstingui en el futur d'utilitzar, de manera sistemàtica, com causa d'acomiadament la situació d'incapacitat temporal dels treballadors”. En els burofax d'acomiadament enviats als domicilis dels treballadors malalts, FNAC al·legava que al trobar-se el treballador de baixa “per incapacitat temporal, és evident que el manteniment del seu contracte de treball no és rendible per a l'empresa, i per això procedeix a l'extinció del mateix per les raons indicades, criteri que està suficient i àmpliament avalat per múltiples sentències de Tribunals Superiors de Justícia, Tribunal Suprem i fins i tot Tribunal Constitucional”.

Malgrat tota la doctrina jurídica citada en els burofax d'acomiadament, que en el fons ve a considerar que l'acomiadament en situació d'Incapacitat Temporal és improcedent però no nul perquè no es pot qualificar de discriminatori, l'Inspector actuant literalment considera que “l'empresa, a l'utilitzar aquesta causa d'acomiadament, està indirectament llançant un missatge a la resta dels treballadors que no són en cap cas aliens als acomiadaments dels seus companys de treball. I aquest missatge no pot ser altre que el que les situacions d'incapacitat temporal poden donar lloc a l'acomiadament”.

Segons l'inspector de treball, aquesta actuació “xoca frontalment” amb l'establert en l'article 15 de la Constitució Espanyola, el 4.2.d) de l'Estatut dels Treballadors i el 14.1 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals. Tots aquests articles defensen el dret “del treballador a la seva integritat física i a una adequada política de seguretat i higiene” en el treball i obliguen a l'empresari a dur-la a la pràctica. En el procés també es van personar diversos ex treballadors de FNAC-El Triangle assegurant que les condicions de treball i el tracte que rebien diàriament per part de les seves superiors, són els que precisament havien influït de forma determinant en l'adopció de les seves baixes per malaltia.

CGT té en tràmit una altra denúncia contra l'Empresa, al tenir constància documental que la mateixa tampoc està respectant el requeriment d'Inspecció de Treball i que ha procedit, almenys, a l'acomiadament d'un altre treballador argumentant, de nou i amb el mateix text aquí reproduït, que la causa del mateix és la seva situació d'Incapacitat Temporal.

CGT considera que aquests acomiadaments són una mostra més del clima de pressió, sobrecàrrega de tasques, alta rotació i insuficiència de personal i la mala organització del treball que han de suportar diàriament els treballadors de FNAC. Abundant en la identificació d'aquesta política de Recursos Humans, a l'abril de 2008 Inspecció de Treball també va reconèixer un cas de “mobbing” a FNAC-El Triangle, requerint a l'Empresa a realitzar tota una nova avaluació dels seus Riscos Psicosocials.

CGT Barcelona

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció