CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Inspecció de Treball sanciona a Parcs i Jardins de Barcelona amb una multa de 6000 € per l’accident d’un treballador

Dimecres, 29 juliol, 2015

Inspecció de Treball ha proposat una ACTA D'INFRACIÓ per import de 6000€ contra l'Institut Municipal de Parcs i Jardins per incompliment de la normativa de prevenció de riscos laborals apreciant-se com a circumstància agreujant la gravetat dels danys produïts en el treballador. A més ha proposat un recàrrec de prestacions econòmiques del 30% en el salari del treballador.

El passat dia 7 d'octubre del 2014 un treballador de Parcs i Jardins va ser destinat a segar uns parterres propers al carrer Aristides Maillol. Per poder desenvolupar el treball encomanat havia d'accedir a aquests parterres alçats a uns 50 cms.

Per realitzar aquesta labor, tal com estableix els manuals per prevenir el risc de manipulació de càrregues de més de 25 kgs, l'empresa estableix com a mesura única de seguretat organitzativa l'ajuda d'un altre company.

La màquina de segar que utilitzava, marca PROFUNDA, amb el dipòsit ple té un pes aproximat de 30 kgs. A més aquest treballador tenia limitacions per problemes de salut. Entre les restriccions mèdiques que tenia estava la de “no poder manipular càrregues de pes superior a 15 Kgs”.

En intentar accedir la màquina al parterre, pel pes de la segadora va perdre l'equilibri caient d'esquena sobre la vorera fracturant-se 8 costelles i produint-li un quadre de col·lapse pulmonar.

Davant aquest accident, la Inspecció de Treball obre expedient i investiga d'ofici. L'empresa, Parcs i Jardins, al·lega en l'expedient: que té naturalesa d'administració pública i en conseqüència no se li pot sancionar ni procedir al recàrrec de prestacions, a més en la seva al·legació acusa al treballador de ser el responsable de l'accident: “l'accident es produeix essencialment per una desobediència del treballador en el procediment del treball”.

Inspecció de Treball no té en compte aquesta al·legacions i resol l'expedient; amb una multa de 6000€ i un recàrrec de prestacions del 30% per l'existència de responsabilitat empresarial per falta de mesures de seguretat i higiene en el treball en l'accident sofert pel treballador.

UN ACCIDENT AÏLLAT?

La falta de personal per fer el correcte manteniment del verd de la ciutat, que està estipulat en 1’2 persones per hectàrea, produeix que moltes tasques no es realitzin o que algunes que requereixen més personal es realitzin amb menys persones.

Entre els treballs que requereixen més d'una persona estan la càrrega o manipulació de pesos de més de 25 Kgs, com a maquinària o arquetes de reg. Aquestes labors diàriament són realitzades per desenes de treballadors/es sense que s'acostumi a complir la mesura establerta de prevenció d'accidents.

Aquest accident és un fet no freqüent en la gravetat però no un fet aïllat, la falta de personal per realitzar aquestes tasques produeix diàriament diversos incidents i alguns accidents, a més de produir lesions a mitjà i a llarg termini per sobreesforç (hèrnies discals, tendinitis i altres problemes musculo-esquelètics…).

Per a la CGT és inadmissible que la Direcció de Parcs i Jardins no assumeixi la seva responsabilitat, que acusi al treballador de la responsabilitat de l'accident i que el govern municipal anterior de Xavier Trias, no posés els mitjans humans necessaris per realitzar un correcte manteniment del verd de la ciutat complint les normatives de prevenció dels riscos laborals.

Confiem que el nou govern municipal d'Ada Colau adopti la mesures necessàries que passen per contractar més treballadors/es i per canviar una Direcció de Parcs i Jardins més preocupada a tapar els seus errors que a complir les normatives de prevenció.

Secció Sindical CGT Parcs i Jardins de Barcelona

Més informació:

- TWITTER CGT PARC I JARDINS BCN

- WEB CGT PARC I JARDINS BCN